Osakekurssien kehitys enteilee Nokian paluuta ja Applen kultakauden päättymistä

Nokian on osakekurssi on lähtenyt viimeisen parin viikon aikana rakettimaiseen nousuun. Nousua on siivittänyt erityisesti uutiset uusien Lumia-puhelinten voimakkaasta kysynnästä sekä uusien puhelinten saamat hyvät arviot. Kuluneella viikolla nousun jatkumista tuki uutinen Nokian yhteistyösopimuksesta Kiinan suurimman matkapuhelinoperaattorin China Mobilen kanssa. Nokia tuo China Mobilen kautta Kiinan markkinoille suunnatun Lumia 920T -puhelimen. Tämä oli taisteluvoitto Nokialle ja häviö ennen kaikkea Applelle, jonka on kerrottu myös neuvotelleen China Mobilen kanssa.

Applen ja Nokian osakekurssien välillä on syksystä lähtien vallinnut voimakas negatiivinen korrelaatio. Kun Nokia nousee, Apple on tyypillisesti ollut laskussa. Viime heinäkuun puolesta välistä lähtien Nokian osakekurssi on noussut peräti 128 prosenttia. Silloin Nokian osakkeeseen sijoittaneet ovat siis yli kaksinkertaistaneet varallisuutensa. Samaan aikaan Applen kurssi on laskenut noin 11,4 prosenttia.

Nokian ja Applen indeksoitu kurssikehitys 17.7.2012 lähtien.
Nokian ja Applen indeksoitu kurssikehitys 17.7.2012 lähtien.

Nokian osavuosikatsausta käsitelleessä viime lokakuun blogimerkinnässäni uskoin vahvasti, että Nokian comeback voi olla nyt entistä lähempänä. Nostin tätä tukemaan erityisesti neljä keskeistä tekijää:

  • NSN tekee nyt hyvää tulosta
  • Peruspuhelimet menevät edelleen hyvin kaupaksi ja uudet Asha-mallit ovat erittäin kilpailukykyisiä etenkin kehittyvillä markkinoilla
  • Uudet Windows Phone 8 -puhelimet tulevat jo lähiviikkoina markkinoille ja niillä on ominaisuuksien kannalta kaikki eväät menestymiseen
  • Viimeinen vuosineljännes on joulumyynnin ansiosta aina vilkkain ja Nokialla on nyt hyvä tuoteportfolio eri markkinoilla

Nyt kun viimeinen vuosineljännes alkaa lähestymään loppuaan, ilmassa on erittäin vahvoja merkkejä, että comeback on todella toteutumassa ja voin yhä vahvemmin seisoa edellä mainitsemieni neljän pointin takana. Huippuvuosiin on vielä matkaa, mutta käänne on nyt selvästi saavutettu. Muutaman päivän takaisessa haastattelussa myös Stephen Elop totesi, että matka on edelleen vasta alussa. Lisää uskoa valoi Elopin kommentit, joiden mukaan Nokialta tulee myös jatkossa tasaisin väliajoin uusia puhelimia ja erityisesti uusia innovaatioita, joilla erottaudutaan kilpailijoista.

Elop on saanut viime vuosina paljon kritiikkiä, mutta itse uskon, että ratkaisu on ollut Nokian silloisessa tilanteessa täysin oikea. Nyt alkaa näyttämään siltä, että uusi strategia alkaa viimein tuottaa myös hedelmää. Ylipäänsä on uskomaton saavutus, miten Nokian kelkka on saatu näin nopeasti kääntymään uuden strategian mukaiseksi.

Nokian osakekurssin viime aikainen nousu on vielä vaatimatonta, kun tarkastelee Nokian markkina-arvoa laajemmassa mittakaavassa. Nokian markkina-arvo on tällä hetkellä noin 14,3 miljardia dollaria, kun Applen markkina-arvo taas on karvan verran yli 500 miljardia dollaria. Vielä vuonna 2006 Nokian markkina-arvo kävi parhaimmillaan korkeammalla kuin Applen. Jos kaikki menee hyvin, valtasuhteet voivat taas vaihtua nopeammin kuin moni uskookaan.

Nokian ja Applen markkina-arvon kehitys vuodesta 2006 lähtien.
Nokian ja Applen markkina-arvon kehitys vuodesta 2006 lähtien.

Kommentit