Onko varallisuutesi tuottavaa vai kuluttavaa?

Kokemuksieni perusteella yllättävän moni henkilö ei osaa tehdä eroa tuottavan ja kuluttavan varallisuuden välillä. Näiden kahden varallisuuslajin ymmärtäminen on kuitenkin perustavanlaatuisen tärkeää, jos tavoittelee vaurastumista. Kuluttavassa varallisuudessa ei ole mitään pahaa, mutta useimmat tekevät elämässään sen virheen, että hankkivat sitä liian aikaisessa vaiheessa liian paljon.

Mitä kuluttava ja tuottava varallisuus sitten ovat? Ero on yksinkertainen. Kuluttava varallisuus aiheuttaa sinulle ainoastaan kuluja, kun tuottava varallisuus taas tuottaa sinulle tuloja ja sitä kautta kasvattaa varalisuuttasi. Kuluttava varallisuus on erityisen petollista, sillä se näkyy suoraan ulospäin ja sitä pidetään perinteisesti vaurauden merkkinä. Tuottava varallisuus taas on piilossa olevaa varallisuutta, joka ei näy ulospäin kuin välillisesti.

Yleisin virheellinen olettamus on, että oma asunto olisi tuottavaa varallisuutta. Asia on juuri päinvastoin, sillä oma asunto on todellisuudessa yksi pahimmista kululähteistä. Kuluja syntyy esimerkiksi remonteista, huolloista, vastikkeista, asuntolainan koroista, sähkönkulutuksesta, lämmityksestä, käyttövedestä yms. Asunto on tuottavaa varallisuutta ainoastaan silloin, kun et itse asu siinä, vaan olet vuokrannut sen jollekin toiselle.

Muita hyviä esimerkkejä kuluttavasta varallisuudesta ovat autot, veneet, kesämökit ja golf-osakkeet. Ne näkyvät ulospäin ja ovat merkkejä varallisuudesta, vaikka todellisuudessa ne vain kuluttavat varallisuuttasi.

Tuottava vs. kuluttava varallisuus.
Tuottava vs. kuluttava varallisuus.

Jos olet keskimääräinen suomalainen, lähes koko varallisuutesi on kuluttavaa. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten varallisuudesta noin kaksi kolmasosaa on sijoitettuna asuntoihin ja kesämökkeihin. Jos tarkasteltavasta joukosta ottaa pois rikkaimman prosentin, muodostaa oma asunto varmasti vielä suuremman osan varallisuudesta. Tähän tulee vielä luonnollisesti monilla päälle auto, kesämökki ja vene, jolloin tuottavan varallisuuden osuus jäänee useimmilla alle 10 prosenttiin.

Kuluttavassa varallisuudessa ei ole mitään väärää ja on luonnollisesti jokaisen oma valinta, kuinka tahtoo elää. Jos kuitenkin tavoittelee taloudellista riippumattomuutta, kannattaa kuluttavan varallisuuden hankkimista lykätä yleensä mahdollisimman pitkään.

Omana tavoitteenani on rakentaa miljoonan euron varallisuus ennen kuin täytän 30 vuotta. Koska tavoitteenani on myös taloudellinen riippumattomuus, lasken varallisuuteeni ainoastaan tuottavan varallisuuden, eli tällä hetkellä osakkeet ja talletukset. Tavoitteestani on nyt koossa noin 45 tuhatta euroa, joka on sijoitettuna nimenomaan tuottavaan varallisuuteen.

Jos olisin ikäluokkani keskimääräinen edustaja, niin tuo 45 tuhatta euroa olisi joko jo kulutettu tai sijoitettuna asuntoon ja autoon (luonnollisesti päällä olisi vielä mukava summa velkaa). Voin kyllä myöntää, että myös minä käyn jatkuvaa kamppailua itseni kanssa, sillä usein tekisi mieli laittaa osa varallisuudesta esimerkiksi hienoon autoon tai asua vähän paremmin. Pitkällä tähtäimellä kestävin ratkaisu on kuitenkin rakentaa tuottavaa varallisuutta ja antaa elintason nousta sitä mukaa kun tuottava varallisuus kasvaa.

Kommentit