Omahan oraakkelin odotettu kirje

Yksi tuloskauden eniten odottamistani julkistuksista tapahtui viime perjantaina, kun Warren Buffetin Berkshire Hathaway julkaisi tuloksensa. Kiinnostavin osa vuosikatsausta on jälleen Warren Buffetin kirje osakkeenomistajille. Buffetin kirjeet ovat luonnollisesti kullan arvoisia myös muille kuin Berkshiren osakkeenomistajille.

Pidän Buffetin kirjeistä erityisesti sen vuoksi, että ne ovat äärimmäisen suoria ja rehellisiä. Usein pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien katsaukset ovat ympäripyöreitä, mutta Buffetilla on tapana kertoa asioista juuri niin kuin hän ne näkee. Buffet kertoo myös avoimesti sen, ettei hän jaa kirjeidensä kautta yksittäisiä sijoitusvinkkejä. Hän kuitenkin pyrkii muilta osin jakamaan viisauttaan avoimesti, vaikka seurauksena syntyisikin uusia kilpailijoita Berkshirelle.

Buffet osaa selkeästi ajatella maailmaa laajemmassa perspektiivissä. Se, että myös muut toimivat fiksusti, tarkoittaa lopulta sitä, että meille kaikille on enemmän jaettavaa yhteisestä isosta kakusta, joka tunnetaan myös nimellä maailmantalous.

Palataanpa takaisin Buffetin yritykseen. Berkshiren viime vuosi meni hyvin, vaikka tuotto jäikin hieman S&P 500 -indeksistä. Kuten arvata voi, finanssikriisi ja sitä seurannut lama on ollut mielenkiintoista aikaa Buffetille. Hän itse kuvaa vuotta 2009 seuraavasti: ”It’s been an ideal period for investors: A climate of fear is their best friend.” Pelon keskellä Buffet toteutti filosofiaansa ja Berkshire olikin aktiivinen ostopuolella. Uusina yrityksinä salkkuun päätyi esimerkiksi Dow Chemical, General Electric, Goldman Sachs, Swiss Re ja Wrigley. Buffetille kriisi on siis ollut kuin tammikuun alennusmyynnit. Laadukasta tavaraa myydään pilkkahintaan (toki joukossa on paljon myös arvotonta sekundaa).

Vaikka Berkshiren viime vuosi meni kokonaisuudessaan erinomaisesti, löytyy myös Buffetilta epäonnistumisia. Yksi tällainen oli vakuutusyhtiö GEICOn toiminnan laajentaminen luottokortteihin. Buffet kertoo itse uskoneensa, että luottokorttibisnes olisi kannattavaa, koska GEICOn asiakkaat ovat keskimäärin luotettavia ja vakaavaraisia. Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, että luottokortteja hakivat erityisesti GEICOn huonoimmat asiakkaat. Tämä johti lopulta kymmenien miljoonien luottotappioihin ennen kuin luottokorttitoiminta päätettiin lopulta hylätä. Tässä on kuitenkin jälleen hyvä esimerkki Buffetin nöyryydestä vielä 79-vuotiaanakin. Hän myöntää avoimesti virheensä ja kertoo vielä tarkasti, minkä ajatteluketjun tuloksena hän erehtyi. Buffetin kirjeistä oppii juuri niitä viisauksia, jotka jätetään kirjoissa mainitsematta.

Berkshire Hathawayn tulevaisuus näyttää vakaalta, mutta yhtä voimakkaan kasvun jatkuminen tulevaisuudessa on käytännössä mahdotonta. Vuodesta 1965 lähtien yhtiön omistajille kuuluva pääoma on kasvanut keskimäärin 20,3 % vuodessa ja vuoden 2009 lopussa pääomaa oli 131,1 miljardia dollaria. Jotta sama kasvuvauhti jatkuisi, pitäisi Berkshiren kasvaa tänä vuonna absoluuttisesti 26,2 miljardia dollaria. Myös Buffet itse myöntää, että tällaisen kasvun ylläpitäminen on aina vain vaikeampaa ja lopulta mahdotonta. Uusien potentiaalisten yritysten löytäminen ei sinänsä ole muuttunut 45 vuoden aikana yhtään vaikeammaksi - päin vastoin. Ongelmana vain on, että Buffet voi unohtaa näistä potentiaalisista yrityksistä heti 99,99 %, koska ne ovat niin pieniä, ettei niillä olisi juuri mitään vaikutusta Berkshireen. Buffet on siis nykyään tietyssä mielessä oman menestyksensä uhri.

Kommentit