Nokian pohjakosketus nähty?

Elopin toimitusjohtajakaudella Nokian osake on ollut osakkeenomistajille suuri murheenkryyni. Vuodessa osakkeen arvosta on hävinnyt noin puolet ja yhtiön tulevaisuus on edelleen hämärän peitossa. Toisaalta tunnelin päässä pilkottaa viimein valoa ja parhaimmassa tapauksessa Nokian osakekurssin pohjakosketus on jo koettu.

Nokian osakekurssin kehityksestä voidaan havaita selkeästi kaksi tapahtumaa, joiden seurauksena osakekurssi on romahtanut. Helmikuussa Nokia ilmoitti uudesta Windows Phone -käyttöjärjestelmään keskittyvästä strategiastaan. Uusi strategia lisäsi huomattavasti Nokiaan liittyvää epävarmuutta ja kurssista hävisi kuukauden kuluessa noin 25 prosenttia. Toisaalta tästä on syytetty myös Elopin tapaa kommunikoida uudesta strategiasta. Ensimmäinen virhe oli kertoa uudesta strategiasta kauan ennen kuin uuden strategian mukaiset tuotteet olisivat tulossa markkinoille. Toinen virhe oli haukkua olemassa olevat tuotteet ilman, että oli tarjota tilalle välittömästi mitään parempaa. Tähän kahden virheen yhdistelmään on myös puolihumoristisesti viitattu Elop-efektinä, jossa yhdistyy kaksi pahinta virhettä, jotka toimitusjohtaja voi tehdä.

Nokian osakekurssin kehitys Elopin toimitusjohtajakaudella.
Nokian osakekurssin kehitys Elopin toimitusjohtajakaudella.

Osakekurssin toinen merkittävä romahdus tapahtui toukokuussa, kun Nokia antoi tulosvaroituksen, joka johtui romahtaneesta myynnistä. Nokian myynti olisi luultavasti laskenut joka tapauksessa, mutta on jokseenkin todennäköistä, että strategiauudistuksella oli tähän osansa.

Tällä hetkellä tunnelin päässä pilkottaa kuitenkin viimein valoa, jota onkin Nokian kohdalla saatu odottaa pitkään. Pidän itse erittäin todennäköisenä, että Nokian osakekurssin pohja koettiin elokuussa, kun kurssi kävi alle neljän euron tasolla. Viime aikoina negatiiviset Nokia-uutiset ovat jääneet taka-alalle ja tilalle on jo saatu useita positiivisia uutisia:

  1. Heinäkuussa julkaistu Nokian ja Applen välinen sopimus tuo Nokialle merkittäviä rojalttituloja iPhoneista.
  2. Nokia toi kesällä Aasian markkinoille kauan kaivatut kaksois-sim-puhelimet, joiden myynti on tiettävästi ollut vahvaa.
  3. Nokian odotetaan julkaisevan ensimmäiset Windows Phone -puhelimet vielä tämän kuukauden aikana ja monet pitävät mahdollisena, että ne tulevat myyntiin vielä tämän vuoden aikana.
  4. Myös juuri julkaistu MeeGo-käyttöjärjestelmää hyödyntävä N9 on otettu positiivisesti vastaan, vaikka MeeGolla ei näillä näkymin olekaan tulevaisuutta Nokialla.

Nokian ensi viikon osavuosikatsauksesta on tulossa mielenkiintoinen tapahtuma etenkin siitä näkökulmasta, että mitä yhtiö kertoo tulevaisuudestaan. Lisäksi odotukset kolmannen vuosineljänneksen tuloksesta ovat jo nyt pohjamudissa,joten uskon, että sen osalta Nokia voi yllättää korkeintaan positiivisesti. Nokialla on vielä edessään paljon haasteita, mutta laiva on nyt kääntynyt ja odotan itse tulevaisuutta positiivisella mielellä.

Kirjoittaja omistaa Nokian osakkeita.

Kommentit