Nokia-pettymys vai Nokia-helpotus?

Joka kolmannen kuukauden torstai kello 13 tuntuu olevan Suomen tärkein päivä. Jälleen tänään Nokia kertoi, miten meillä menee ja eihän meillä hyvin mene. Nokian myynti tippui massiiviset 26,7 % vuoden takaiseen verrattuna. Kolmen kuukauden tulos taas tippui 1 607 miljoonasta peräti 12 miljoonaa tappiolle.

Lehdet täyttyvät jälleen lamalla mässäilevistä otsikoista ja voisi kuvitella, että viimeinenkin toivo on nyt menetetty. Mutta ei. Pörssihän ampaisi kunnon nousuun ja Nokian markkina-arvo kasvoi lähes 4 miljardia muutamassa minuutissa. Mistä on kyse?

Kuten aina, pörssi elää omaa elämäänsä. Nokian ja kaikkien muidenkin yritysten tilannekatsauksissa enemmän kiinnostaa tulevaisuus kuin menneisyys. Tärkeämpää on, mitä odotetaan tapahtuvan seuraavan kolmen kuukauden aikana?

Vielä kolme kuukautta sitten Kallasvuo kuvasi Nokian johdon ohjaavan laivaa sumussa ja siinä vaiheessa oli selvää, että silloin ei kovin nopeasti juosta. Jälleenmyyjien varastot pursusivat Nokian puhelimia ja kun päälle tuli vielä kuluttajien varovaisuus, ei nykyinen tulos voinut tulla kenellekään yllätyksenä ainakaan negatiivisessa mielessä. Eikä se pörssin käyttäytymisen perusteella tullutkaan.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Usva alkaa jo hälvetä. Globaalin äkkijarrutuksen seurauksena on syntynyt valtava käänteinen kupla. Ostoja ja investointeja on lykätty, mutta jossain vaiheessa ne on pakko tehdä. Seuraavat kolme kuukautta näyttääkin sen vuoksi jo paljon positiivisemmalta. Tämän vuoksi tämänpäiväinen oli siis ehdottomasti Nokia-helpotus.

Kommentit