Nokia lataa aseitaan

Tuloskauden odotetuin päivä Helsingin pörssissä oli tänään, kun Nokia julkaisi huhti-kesäkuun tuloksensa. Tuloksessa ei sinänsä ollut mitään yllättävää, sillä tulos tippui, kuten kesäkuussa julkaistu tulosvaroitus antoi ymmärtääkin. Kiinnostavinta tämän päivän julkistuksessa oli kuitenkin nähdä Nokian ja Olli-Pekka Kallasvuon vastineet median viime viikkojen aikana heittämään lokaan.

Huhti-kesäkuussa Nokia takoi liikevaihtoa 10,0 miljardia euroa, josta kertyi tulosta verojen jälkeen 104 miljoonaa euroa. Osakekohtaista tulosta syntyi 0,11 euroa. Kirjoitushetken 7,18 euron osakekurssiin suhteutettuna osakkeen tulostuotto on viimeisen neljänneksen tuloksella 6,1 % p.a. eli osakekurssi on nykyiseen tuloskuntoon nähden kohdallaan. Suuria kasvuodotuksia markkinat eivät kuitenkaan ole Nokialle ladanneet.

Nokian osakekohtaisen tuloksen kehitys kvartaaleittain vuodesta 2006.
Nokian osakekohtaisen tuloksen kehitys kvartaaleittain vuodesta 2006.

Vaikka media on viime viikot heittänyt lokaa Nokian ja etenkin toimitusjohtaja Kallasvuon päälle, Nokia ei ole mikään kriisiyhtiö. Viimeisen kolmen kuukauden aikana Nokia myi 111,1 miljoonaa matkaviestintä ja 24,0 miljoonaa älypuhelinta tai mobiilitietokonetta, eli yhteensä 135,1 miljoonaa kännykkää. Vertailulukuna paljon julkisuutta saanut Apple on myynyt koko iPhonen kolmivuotisen historian aikana noin 55 miljoonaa iPuhelinta. Applen etuna toki on, että se on tähän asti pystynyt ottamaan myymistään puhelimista moninkertaiset katteet Nokiaan verrattuna. Operatiivisesta näkökulmasta Nokia on kuitenkin aivan eri kokoluokan yhtiö kuin Apple.

Kun suunnataan katse Nokian lähitulevaisuuteen, Olli-Pekka Kallasvuon antama haastattelu CNBC:lle oli erittäin informatiivinen. Kallasvuo suoriutui hyvin toimittajan hiillostaessa Nokian epäonnistumisten syistä ja Kallasvuon lähtöhuhuista. Nokian omistajana vakuutuin ainakin itse siitä, että yrityksessä on ymmärretty haasteet ja siellä todella tehdään töitä haasteiden voittamiseksi. Kallasvuo tiivisti hyvin, että Nokian suurin haaste ja samalla mahdollisuus on käyttäjäkokemuksen jatkuva kehittäminen sekä halvemman että kalliimman hintaluokan laitteissa. Kallasvuo vielä mainitsi Nokian tämän hetken suurimmaksi yksittäiseksi ongelmaksi sen, että high-end-segmentistä puuttuu todellinen työmyyrä, jolla voitaisiin vallata erityisesti Yhdysvaltain markkinoita.

Mitä tulee Kallasvuon lähtöhuhuihin, Kallasvuo ei itse suostunut kommentoimaan asiaa sen kummemmin, vaan kertoi keskittyvänsä Nokian lähitulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseen. Mielestäni näin asian pitääkin olla. On hyvin mahdollista, että Kallasvuo saa lähteä Nokian johdosta, mutta tällä hetkellä energia pitää kohdistaa tuottaviin asioihin.

Vielä tällä hetkellä Nokia latailee uusia aseitaan, mutta johto on nyt luvannut, että uudet aseet ovat lähes laukaisuvalmiina. Ensimmäinen Symbian^3-puhelin on tulossa kauppoihin syyskuussa ja MeeGo-puhelimet saapunevat vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuoden alussa. Uskon itse, että Symbian^3 tulee toiminaan pääasiassa puolustusaseena kilpailijoita vastaan, kun taas MeeGolla on mahdollisuus viedä kilpailu kokonaan uudelle tasolle.

Nokian osakkeenomistajana olen huolissani siitä, miten Nokian aseet lopulta tulevat pärjäämään kalleimman hintaluokan markkinasegmentissä, jossa Nokia on tällä hetkellä altavastaaja. Applen osakkeenomistajana taas olisin huolissani siitä, että voiko ”kaikki munat yhdessä korissa”-strategia toimia menestyksekkäästi myös jatkossa. Lopulta omistan juuri nyt kuitenkin ennemmin Nokian kuin Applen osakkeita.

Kirjoittaja omistaa Nokian osakkeita.

Kommentit