Nokia-ennuste: 7,1 miljoonaa Lumia-puhelinta Q1:llä

Nokian ensimmäisen vuosineljänneksen tulosjulkistus on aivan ovella (tänä torstaina klo 13:00). Viime hetkellä julkaisen vielä jatkoa viime vuoden lopun artikkelisarjalle, jossa alun perin pyrin ennustamaan viime vuoden viimeisen neljänneksen Lumia-myyntiä. Tiedoksi niille, joilta aiemmat artikkelit ovat jääneet lukematta, ennusteeni perustuu siis laskennalliseen malliin, joka hyödyntää Googlen hakudataa Lumia-malleihin liittyen.

Päivitetyn mallini antama ennuste tämän vuoden Q1:lle on 7,1 miljoonaa myytyä Lumiaa. Tässä on syytä huomioida, että koko mallia on päivitetty aiemmasta hieman, mistä johtuen myös viime vuoden lopun ennusteluku on eri kuin aiemmin.

Lumian myyntiennuste Q1 2013.
Lumian myyntiennuste Q1 2013.

Mikäli ennusteeni toteutuu, kasvu olisi alkuvuonna ollut varsin voimakasta viime vuoden loppuun verrattuna: loka-joulukuussa Lumioita myytiin 4,4 miljoonaa kappaletta. Erityisen merkittäväksi kasvun tekisi se, että alkuvuosi ei tyypillisesti ole Kiinan uutta vuotta lukuunottamatta matkapuhelinmyynnin sesonkiaikaa.

Lumiat ovat tietysti vain pieni osa Nokian koko liiketoiminnasta, mutta Lumioiden myyntiluvut ovat siitä huolimatta yksi huomisen tulosjulkistuksen odotetuimmista ja seuratuimmista luvuista. Se kertoo kylmän faktan siitä, miten Nokian Windows Phone -strategia todellisuudessa etenee.

Valtaosa osakeanalyytikoista odottaa, että Nokia olisi myynyt 6-7 miljoonaa Lumia-puhelinta Q1:llä. Mikäli tästä haarukasta jäädään, on se selvä pettymys markkinoille ja ainoastaan NSN:n hyvä menestyminen tai Ashat voivat pelastaa Nokian osakekurssin romahdukselta. Mikäli myynti on haarukan yläpäässä tai yli 7 miljoonaa kappaletta, on se positiivinen signaali markkinoille.

Oman analyysini perusteella odotan jopa 7,1 miljoonaa myytyä puhelinta. Suurin huolenaihe on, että Nokian toimitusvaikeudet ovat jatkuneet ainakin joidenkin mallien osalta myös alkuvuonna, mistä johtuen kaikkea kysyntää ei ole välttämättä pystytty täyttämään. Googlen hakutilastoja hyödyntävä mallini ennustaa nimenomaan kysyntäpuolta ottamatta kantaa Nokian toimituskykyyn. Realistisesti arvioiden voi olla, että todellinen myyntiluku on todennäköisemmin vajaat 7 miljoonaa kappaletta.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty myyntiennuste puhelinmalleittain. Tämän perusteella ylivoimaisesti myydyin malli olisi Lumia 920 -lippulaivamalli. Toisena olisi tulossa kaikista ensimmäinen Lumia 800 -malli, jonka kysyntä on edelleen ilmeisesti säilynyt hyvänä edullisesta hinnasta johtuen. Uusista malleista myös edullisemmat 820 ja 620 ovat päässeet Top 6:een. Uudet halvemman hintaluokan mallit, kuten Lumia 720 ja 520 eivät sen sijaan vielä näy merkittävästi alkuvuonna, koska ne tulivat myyntiin vasta kvartaalin lopussa.

Lumian myyntiennuste Q1 2013 puhelinmalleittain.
Lumian myyntiennuste Q1 2013 puhelinmalleittain.

Huomenna klo 13:00 nähdään, miten Nokialla todellisuudessa menee ja miten lähelle ennuste tällä kertaa osuu.

Kommentit