Mutta mitä sanoo Warren?

Legendaarinen sijoittaja ja myös oma esikuvani Warren Buffet julkaisi hiljattain perinteisen kirjeen Berkshiren osakkeenomistajille. Buffettia, jos ketään, on syytä kuunnella tarkasti myös näinä aikoina. Hänen kirjeistään kuitenkin heijastuu vuosikymmenien arvokas kokemus. Ihailtavaa on etenkin se, että hän pyyteettömästi jakaa mielipiteitään ja analyysejään ilmaiseksi kerran vuodessa. Kaiken lisäksi Buffet on yleensä onnistunut arvioissaan hyvin, mistä todisteena toimii hänen historiansa.

43 vuoden aikana Buffetin sijoitukset ovat tuottaneet 85 kertaa paremmin kuin S&P 500 -indeksin yritykset keskimäärin. Vuosi 2008 oli toki haasteellinen ja Buffet tekikin silloin suurimmat tappionsa koskaan: sijoitusten arvo laski 9,6 %. Tulos ei kuitenkaan ole hullumpi, kun huomioi, että S&P 500 -indeksin yritykset hävisivät samaan aikaan arvostaan 37,0 %.

Kirjeessään Buffet ei tuo viime vuoden tapahtumiin sinänsä mitään uutta näkökulmaa. Myös Buffet kuvaa viime syksyn tapahtumia täydellisenä talouden halvaantumisena, josta muodostui lopulta itseään ruokkiva negatiivinen kierre. USA:n valtion ennennäkemätön elvytys on Buffetin mukaan välttämätöntä, vaikka johtaakin hänen ennustuksiensa mukaan lopulta rajuun inflaatioon.

Buffet on tulevaisuuden suhteen kuitenkin optimistinen ja uskoo Yhdysvaltain parhaimpien päivien olevan vielä edessä. Onhan historiassa aina selvitty lukuisista paniikeista, lamoista ja jopa kahden maailmansodan seurauksista. Buffet ennustaa, että taloustilanne ei tule kohenemaan vielä vuonna 2009. Myös yritysten tuloksentekokyky tulee olemaan haasteellista, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö osakemarkkinat voisi jo elpyä. Kuten jokainen rehellinen sijoittaja, myös Buffet kuitenkin myöntää, ettei tiedä lähtevätkö osakekurssit nousuun jo tänä vuonna. Hän kuitenkin uskoo vahvasti, että lopulta nousun tielle taas palataan. Vuonna 2009 Buffet aikookin toimia täsmälleen samalla tavalla kuin aiemminkin, eli keskittyä nykyisten yritystensä kilpailukyvyn parantamiseen sekä ostaa ja kehittää uusia liiketoimintoja.

Mielenkiintoista kirjeessä on etenkin Buffetin kertomukset siitä, miten eri liiketoiminnoilla vuosi meni (ja yrityksiähän Buffetilla riittää lähes joka toimialalta). Erityisen kiinnostuksen kohteena on tällä kertaa Buffetin asuntolainoja pienituloisille tarjoava yksikkö Clayton Homes -nimisestä rakennusyrityksestä. ”Asuntolainat, Yhdysvallat ja pienituloiset ihmiset” samassa lauseessa kuulostaa tällä hetkellä katastrofilta. Buffetin pienituloisille suunnattu asuntolainabisnes, jonka voisi luokitella sub-prime-luokkaan, menestyy kuitenkin hyvin ja voittoa tuli myös vuonna 2008.

Mitä Buffetin yrityksessä sitten tehtiin eri tavalla? Menestyksen resepti on yksinkertainen:

  • Lainaa myönnetään vain sen verran kuin henkilö pystyy nykyisillä tuloilla ottamaan
  • Lainan rahoitus uudella lainalla on ehdoton ei
  • Pelkkä asunto ei riitä vakuudeksi, eli lainan antaja ei oleta, että saisi asunnon myytyä tarvittaessa samaan hintaan kuin se on ostettu

Kuulostaa lapsellisen yksinkertaiselta, mutta niinhän asiat maailmassa usein lopulta ovat. Buffet ennakoi, että vuonna 2009 kasvava työttömyys tulee kuitenkin vaikuttamaan asuntolainatoiminnan tulokseen, mutta asuntojen hintojen romahduksella ei ole itsessään mitään vaikutusta. Ironista on se, että Clayton Homesin kilpailijoista suurin osa on kriisissä, mutta asia kääntyykin lopulta Buffetin yritystä vastaan. Valtion tukien ansiosta rapakunnossa olevat kilpailijat saavat nyt halpaa rahoitusta, kun Clayton Homes joutuu elämään kapitalistisen maailman ehdoilla. Asuntolainapankki saakin nyt Yhdysvalloissa huomattavaa kilpailuetua, jos se on kriisissä.

Ei Buffetkaan täydellinen ole. Viime vuonna hän onnistui ostamaan energiayhtiötä juuri silloin, kun energian hinta oli huipussaan sekä kaksi ”edullista” irlantilaista pankkia, joiden arvo tosin tippui vielä 90 %. Nöyränä miehenä hän kuitenkin myöntää, että kaikille sattuu virheitä.

Buffet antaa myös yhden konkreettisen sijoitusvinkin: varo sijoituksia, joita pidetään yleisesti järkevinä. Tällä hetkellä sijoitusmaailmassa arvostetaan käteistä yli kaiken. Buffet muistuttaa, että vaikka käteinen lämmittää tällaisina aikoina mieltä, se ei tuota lopulta mitään. Itse asiassa sen ostovoima pienenee jatkuvasti. Erityisesti Buffet varoittaa Yhdysvaltain velkakirjoista, joiden arvostuksessa on Buffetin mukaan jo potentiaalinen uusi markkinakupla. En voisi olla enempää samaa mieltä.

Buffetin menestystarinaan voi päästä myös itse mukaan ostamalla palasen, eli osakkeen hänen yrityksestään. Berkshire Hathawayn suurin riski on kuitenkin valitettavasti se, että yrityksen arvokkain resurssi, eli Buffet itse on jo 78-vuotias.

Jos sinulla on joku päivä ylimääräistä aikaa, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan Buffetin kirjeisiin vuosien varrelta. Vanhimmatkin kirjeet tarjoavat vielä nykyaikaankin soveltuvia relevantteja oppeja ja avaavat myös viimeisten vuosikymmenten historiaa vähän eri näkökulmasta.

Kommentit