Mutta kuka osti kenet?

Pörssiviikko alkoi tällä kertaa vauhdikkaasti, kun Sanoma ilmoitti myyvänsä laajakaista- ja kaapeli-tv-yksikkö Welhon DNA:lle. 67 miljoonan euron liikevaihtoa tekevästä Welhosta saatava 200 miljoonan euron myyntihinta kuulostaa hurjalta ja myös markkinat pitivät kauppaa hyvänä ainakin Sanoman kannalta. Kurssireaktio luonnollisesti miellyttää myös minua Sanoman osakkeenomistajana. Tämä on kuitenkin luultavasti vasta uuden tarinan alkua.

Olen itse innoissani kaupasta useastakin syystä. Ensinnäkin tämä on mielestäni hyvä liike Sanomalta, eli markkinoiden reaktio oli mielestäni oikea. Welho on ollut vähän irrallaan Sanoman ydintoiminnasta, joten Welhon ja DNA:n liitossa saadaan varmasti aikaan parempia synergioita. Toisekseen kyseinen yritysjärjestely avaa Sanomalle monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Tämä on myös jälleen uusi signaali talouden elpymisestä, sillä yrityskaupat ovat olleet pitkään melko jäissä.

Uutisoinnissa on korostunut erityisesti se, että DNA on ostamassa Welhon. Teknisesti tämä onkin totta, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. DNA ei osta Welhoa käteisellä, vaan kauppasumma maksetaan Sanomalle DNA:n osakkeina. Tämän transaktion jälkeen Welho päätyy kyllä kokonaisuudessaan DNA:lle, mutta samalla Sanomasta tulee DNA:n toiseksi suurin omistaja 21 % osuudella. Kumpikin ostaa palan toisesta.

Tämä on merkittävä liike Sanomalle, sillä tässä se ottaa selvän askeleen teleoperaattorimarkkinoille. Tiedon tuottajasta on siis nyt yhä vahvemmin tulossa myös tiedon välittäjä. Tämän myötä myös alan kilpailutilanne muuttuu mielenkiintoiseksi, sillä nyt myös TeliaSonera ja Elisa ovat yhä vahvemmin Sanoman kilpailijoita.

Tämä vaikuttaa merkittävästi myös DNA:n tulevaisuuteen, sillä viime aikoina DNA:ta on pidetty yhtenä potentiaalisena uutena pörssilistautujana. Toki listautuminen on edelleen mahdollista, mutta uskon, että Sanomalla voi olla DNA:n varalle muitakin suunnitelmia. Yksi skenaario on, että jossain vaiheessa DNA päätyy kokonaan Sanoman omistukseen.

Lyhyellä tähtäimellä liike oli mielestäni oikea ja se ehdottomasti lisää Sanoman osakkeenomistajien vaurautta sekä parantaa Sanoman kasvumahdollisuuksia tulevaisuudessa. DNA:n omistajien kannalta kauppa ei välttämättä kuitenkaan ollut järkevä, sillä Welhosta maksettiin todella kova hinta.

Mikäli kauppa saa kilpailuviranomaisten hyväksynnän, salkustani löytyy kohta kaksi kilpailevaa matkapuhelinoperaattoria, eli DNA:n lisäksi TeliaSonera. Olisikohan kohta aika luopua toisesta?

Kommentit