Mitä tuloskausi kertoo talouden tilasta?

Pörssiyrityksistä noin 40 % on nyt julkaissut huhti-kesäkuun tuloksensa, joten on hyvä hetki pohtia, mitä nuo tulostiedot kertovat talouden nykytilasta. Oleellisen tärkeää on myös miettiä, mitä osavuosikatsaukset viestivät lähiaikojen odotuksista, sillä osakkeiden kurssithan perustuvat aina tulevaisuuden odotuksille.

Tuloskausi on ollut selvästi positiivisesti virittynyt, vaikka mukaan on mahtunut myös pettymyksiä. Ainakin markkinat ovat ottaneet tulostiedot keskimäärin positiivisesti vastaan, sillä esimerkiksi Helsingin pörssi on noussut kuukaudessa noin 6 %. Suuria yllätyksiä ei ole tullut, mikä on tässä tilanteessa mielestäni positiivinen asia. Markkinat ovat kuitenkin odottaneetkin talouden elpymistä.

Talouden elpymisestä kertoo etenkin isojen investointihyödykkeitä toimittavien teollisuusyritysten kasvanut tilauskanta. Esimerkiksi Metson tilauskanta on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna 22 %, YIT:n 8 % ja Koneen 5 %. Kasvanut tilauskanta indikoi esimerkiksi sitä, että kyseisten yritysten asiakkaat näkevät tulevaisuuden valoisampana, koska ovat valmiita tekemään uusia investointeja. Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen merkki.

Nyt alkavat lisäksi näkyä tehostamistoimenpiteet, joita yritykset tekivät laman keskellä ja sen seurauksena kannattavuus on useilla yrityksillä palautunut hyvälle tasolle, vaikka liikevaihto olisikin tippunut finanssikriisiä edeltävistä ajoista. Taantuman yksi positiivinen seikka onkin, että se pakottaa yritykset tekemään asioita tehokkaammin. Tämä voi olla jonkun yksittäisen työntekijän kannalta tragedia, niin lopulta kansantalous hyötyy, kun asioita tehdään tehokkaammin.

Mitä tulee osakkeiden hintoihin, niin keskimäärin osakkeet vaikuttavat olevan järkevällä tasolla. Tätä ei kuitenkaan voi yleistää täysin, koska joukkoon mahtuu myös kohtuullisen korkealle hinnoiteltuja yrityksiä, joille on selvästi ladattu suuria odotuksia. Tässäkin tilanteessa on hyvä keskittyä yksittäisten yritysten analysointiin sijoituspäätöstä tehtäessä.

Kommentit