Mietteitä myrskyn keskeltä

Raha- ja osakemarkkinoilla mylläsi todellinen myrsky syys-marraskuussa, mutta nyt siellä tilanne on selvästi jo rauhoittunut. Kuten tapana on, myrsky iskee reaalimaailmaan noin puoli vuotta myöhemmin ja nyt näytämme todella olevan myrskyn keskellä.

Vaikeahan tilanne on. Siitä ei päästä mihinkään. Jo kuukausien ajan on tullut kasvavaan tahtiin ilmoituksia lomautuksista ja nyt ne ovat vaihtuneet jo irtisanomisilmoituksiin. Ehkä suurin tähänastisista pommeista tuli tiistaina, kun NSN ilmoitti sulkevansa Espoon tehtaansa ja irtisanovansa 559 työntekijää. Eilen Suomen lippulaiva Nokia jatkoi negatiivisten uutisten virtaa, kun yritys ilmoitti sulkevansa Jyväskylän yksikön ja lomauttavansa Salon tehtaan henkilöstöä.

Eipä ole opiskelijoillakaan juhlan aihetta. Pitkästä aikaa kesätyöt näyttävät olevan todella kiven alla. Nokiahan jo ilmoitti, ettei palkkaa ensi kesänä yhtään kesätyöntekijää luultavasti ensimmäistä kertaa sitten matkapuhelimen keksimisen. Nykyiselle työpaikalleni taas etsittiin hiljattain assistenttia kesäksi ja hakemuksia tuli lähes 100, joista valtaosa oli vielä todella päteviä henkilöitä (osa jopa selvästi ylikoulutettuja). Vielä vuosi sitten samaa paikkaa haki alle kymmenen henkilöä.

Olen varma, että myös blogini tuhansien lukijoiden joukossa on henkilöitä, joilla menee tällä hetkellä taloudellisesti huonosti ja se tekeekin blogin kirjoittamisesta vielä haastavampaa. Normaalisti tapani on ollut hyvinkin provokatiivinen, mutta viime aikoina tyylini on ehkä hieman pehmentynyt ja pyrin ennen kaikkea tarkastelemaan asioita positiivisesta näkökulmasta. Positiivisuus on tieteellisestikin todistettu tekijä, joka vaikuttaa merkittävästi poikkeukselliseen menestymiseen.

Jos tilanne on se, että työ lähtee alta, eikä uutta löydy, niin pahinta mitä voi tehdä, on menettää toivo. Työttömyys olisi minulle suuri mahdollisuus kehittää itseäni uusilla alueilla. Perusta vaikka blogi! Ruotsalaisteinitkin tienaavat blogeillaan jo tuhansia euroja, joten kyllä kuka tahansa suomalainenkin siihen pystyy, jos konsepti vain on oikea. Perinteisestihän Suomi seuraa Ruotsia muoti-ilmiöissä, joten muutaman vuoden kuluttua saamme luultavasti lukea blogeillaan tonneja tienaavista suomalaisteineistä (tosin olen melko varma, että niitäkin löytyy jo).

Asiasta kolmanteen. Ajattelin tänä keväänä ensimmäistä kertaa käyttää kansankapitalistin oikeuksiani ja lähteä kiertämään omistamieni yritysten yhtiökokouksia, joista luultavasti saatte lukea myös blogistani. Erityisesti Neste Oilin yhtiökokousta odotan mielenkiinnolla. Greenpeace (tai yksi sen aktiiveista) näyttää nimittäin noudattaneen viime kesän blogimerkinnässä ”Neste Oil vihreämpi kuin Greenpeace” antamaani vinkkiä. Kokouksen 19. käsiteltävä asia on ”Osakkeenomistaja Matti Liimataisen ehdotus palmuöljyn käytön lopettamisesta”. Liimatainen on yllättäen myös Greenpeacen metsävastaava. Greenpeacen uusi strategia näyttää siis todella olevan ”If you can’t beat them, join them”.

Kommentit