Microsoft ostaa Nokian puhelimet ja keskittää matkapuhelinten tuotekehityksen Suomeen - vuosikymmenen uutispommi Suomen talouselämässä

Nyt on käsillä historiallinen päivä. Microsoft ostaa Nokian puhelinbisneksen 5,44 miljardin euron käteissummalla ja keskittää Microsoftin matkapuhelinten tuotekehityksen Suomeen. Nokialle jää kaupan jälkeen NSN-verkkobisnes, HERE-paikannuspalvelut, patenttisalkku ja merkittävä osa teknologiakehityksestä.

Tämä on ehdottomasti vuosikymmenen ykkösuutinen Suomen talouselämässä. Uutisen sulattelu vie aikaa ja analyysi eri medioissa jatkunee koko viikon.

Omat ensinäkemykset:

  • Vaikka huhuja on liikkunut suuntaan ja toiseen jo pitkään, on kauppa kieltämättä shokkiuutinen.
  • Luonnollisesti on haikea tunnelma siitä näkökulmasta, että Suomen yhden aikakauden talouskasvun veturi päätyy osaksi jenkkiyhtiötä. On kuitekin hyvä muistaa, että sijoittamiseen ja bisnekseen ei saa liikaa sotkea tunteita.
  • Kun huomioidaan, että Microsoft ostaa ainoastaan puhelinbisneksen, mutta teknologiakehitys ja patenttisalkku jää Nokialle, 5,44 miljardin euron hinta kuulostaa varsin hyvältä diililtä osakkeenomistajille Nokian nykyiseen markkinatilanteeseen nähden. Puhelinbisnes on kuitenkin kyntänyt pitkään tappiolla ja Nokian hallussa sen arvo yksistään lienee lähellä nollaa. Nokian osakekurssin arvosta valtaosa on jo pitkään perustunut NSN:ään, patenttisalkkuun, kassaan ja HERE-paikannuspalveluihin.
  • Väistämättä herää salaliittoteorioiden kysymys, että oliko Elop sittenkin Microsoftin lähettämä troijan hevonen ja oliko Microsoftilla alun alkaen taka-ajatuksia yhteistyöstä? Tästä päivästä lähtien Elop ei ole enää Nokian palveluksessa.
  • Suomen taloudelle uutinen on lähtökohtaisesti hyvä, sillä Microsoft keskittää Suomeen esimerkiksi puhelinten tuotekehityksen ja investoi datakeskukseen. Microsoftilta eivät T&K-resurssit ole loppumassa - Nokialla resursseja oli jatkuvasti yhä vähemmän.

Nokian osakkeenomistajille tästä on tulossa hyvä päivä ja osakekurssi noussee kymmeniä prosentteja. Väistämättä kuitenkin mielessä polttelee kysymys, että olisiko puhelinbisneksellä ollut sittenkin potentiaalia myös vanhassa Nokiassa. Toisaalta riskinä olisi myös ollut Nokian kaatuminen kokonaan. Täytyy myös huomioida, että kaupan toteutuminen edellyttä vielä Nokian yhtiökokouksen ja viranomaisten hyväksynnän.

Lisää tietoa Nokialta on tulossa lehdistötilaisuudessa, joka alkaa klo 11:00 Suomen aikaa. Tilaisuudesta on myös suora webcast.

Kommentit