Marraskuu 2013: Nousu jatkuu vahvana odottavista tunnelmista huolimatta

Marraskuussa pörssit jatkoivat vahvaa nousuaan niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ja erinäisiä ennätyksiä meni jälleen rikki. Esimerkiksi Yhdysvaltojen keskeinen S&P 500 -indeksi on noussut yhtäjaksoisesti nyt yhdeksän viikon ajan. Tämä on pisin yhtäjaksoinen nousuputki sitten vuoden 2004 tammikuun. Talouden elpymisen merkit ovat kuitenkin edelleen ristiriitaiset, joten vaaran merkkejä on ilmassa.

Helsingin pörssin yleisindeksi nousi marraskuussa 3,1 prosenttia 7 332 pisteeseen. Oma osakesalkkuni tuotto oli 1,5 prosenttia plussalla, eli se hävisi kuitenkin selvästi yleisindeksille. Salkkuni heikko kehitys selittyy toista kuukautta peräkkäin ennen kaikkea salkkuni suurimman sijoituksen Neste Oilin kurssikehityksellä. Viime kuukausina Neste Oilin kurssi on ollut laskussa alkusyksyn huiman nousun jälkeen. Neste Oilin positiivisten tulosvaroitusten jälkeen yhtiön kurssikehitystä on kuitenkin varjostanut USA:n poliittiset päätökset leikata pakollisia biopolttoainekiintiöitä. Nämä heijastunevat Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden toimintaan jollain tasolla jo ensi vuonna. Näyttää siltä, että sijoittajat suhtautuvat Neste Oiliin epäilevästi siihen saakka, kunnes faktaa uuden tilanteen vaikutuksista kannattavuudeen on saatavilla. Itse pidän Neste Oilin kurssilaskua kuitenkin jo ylilyöntinä monessa suhteessa ja tulen varmasti palaamaan Neste Oiliin yksityiskohtaisemmin lähiaikoina. 

Sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo nousi marraskuussa noin 1 400 eurolla ja päätyi uuteen ennätykseen noin 67 200 euroon. Kasvua auttoi myös se, että henkilökohtainen kassavirtani oli jälleen positiivinen. Vuoden alusta lukien sijoitusvarallisuuteni arvo on kasvanut vuoden aikana jo 20 000 eurolla, mihin voin olla suhteellisen tyytyväinen. Fakta tosin on edelleen se, että miljoonan euron tavoitteesta on kasassa vasta vajaat 7 %.

Marraskuussa salkussani tapahtui myös yksi muutos, kun myin 7.11. kaikki salkussani olleet CapManin osakkeet 1,06 euron kurssilla. Sijoituksen koko oli yhteensä noin 1 100 euroa, eli CapManilla oli varsin marginaalinen osuus salkussani. Olen jo pidemmän aikaa kytännyt hyvää hetkeä luopua CapManin osakkeista ja marraskuun alussa siihen tuli tilaisuus, kun kurssi nousi oman arvonmääritykseni mukaan järkevälle tasolle. Mielestäni näkymät ovat Suomessa toimiville rahoitusalan yhtiöille tulevina vuosina varsin haastavat, koska talouskehitys on vaisua ja kilpailua alalla on paljon. CapManilla ei ole markkinoilla selkeää kilpailuetua muihin nähden, joten uskon, että rahani tuottavat paremmin jossain muualla.

Tällä hetkellä mennään jo joulukuussa ja sijoittajien katseet ovat vahvasti jo ensi vuodessa. Kulunut vuosi on ollut kokonaisuudessaan loistava vuosi osakesijoittajille ja lähes kaikki indeksit ovat nousseet vuoden aikana useita kymmeniä prosentteja. Talouden näkymät ovat kuitenkin edelleen varsin epävarmat ja yritysten todellinen tuloskehitys ei ole ollut yhtä vahvaa kuin pörssikurssien kehitys antaisi ymmärtää. Oman näkemykseni mukaan keskeisin syy vahvalle kurssinousulle on ollut matala korkotaso, mistä johtuen rahaa on virrannut osakkeisiin. Nykyisessä tilanteessa on kuitenkin olemassa riski arvostuskuplan syntymiselle ja tähänkin aiheeseen palaan varmasti tulevaisuudessa.

Sijoitusvarallisuuteni jakauma 30.11.2013.
Sijoitusvarallisuuteni jakauma 30.11.2013.

Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.
Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit