Marraskuu 2008: Finanssikriisi takana, reaalikriisi edessä

Nyt näyttää vihdoin siltä, että finanssikriisistä on selvitty. Tosin seuraavaksi on luvassa se pahin vaihe, jolta Euroopan piti alun perin välttyä kokonaan - reaalikriisi. Lukuisat Euroopan maat ovat jo virallisesesti taantumassa, eli niiden bruttokansantuotteet ovat laskeneet kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Suomessa tilanne on Euroopan parhaimmistoa, mutta ei tarvitse olla guru huomatakseen, että tummia pilviä on meidänkin yllä. Uutiset yt-neuvotteluista ja konkursseista ovat jo lähes arkipäivää myös Suomessa.

Osakemarkkinoilla marraskuussa saatiin kokea jälleen uusi pohjakosketus. Helsingin yleisindeksi kävi 5040 pisteessä. Viimeksi näin alhaalla on käyty vuonna 2003. Vaikka viimeinen viikko oli taas vähän valoisampi, yleisindeksi laski kuukauden aikana 9,0 %. Omat suorat osakesijoitukseni menestyivät hieman paremmin - tappiota tuli 6,3 %. Korkomarkkinat sentään normalisoituivat ja korkosijoitukseni nousivat 1,4 %. Tällä kertaa henkilökohtaiset tuloni eivät kuitenkaan riittäneet korjaamaan tappioita ja 10 kasvukuukauden jälkeen nettoarvoni laski 60 euroa päätyen 23 324,06 euroon.

Muutoksia salkussani tapahtui seuraavasti:

  • 21.11. siirsin 500 € eQ Rahamarkkina -rahastoon
  • 21.11. ostin Neste Oilia 9,87 € kurssilla noin 600 € erän

Osakkeita kannattaa edelleen mielestäni ostaa, vaikka omaan strategiaani teinkin marraskuussa pienen muutoksen. Seuraavien kuukausien aikana tulen kasvattamaan hieman korkosijoitusteni osuutta. En ole myymässä osakkeita, mutta sijoitan suuremman osan tulojeni ylijäämästä korkoihin. Työnikin puolesta olen saanut seurata yritysmaailmassa muuttunutta mielialaa. Monet yritykset ovat aloittaneet tiukan säästökuurin ja yhä useampi työpaikka on oikeasti uhattuna. Omaa opiskelujen ohessa hoitamaani tehtävää en pelkää menettäväni ainakaan lähiaikoina, mutta siihenkin on syytä varautua. Työntekijät ovat yritykselle kuitenkin resursseja, joista voidaan tarpeen tullessa luopua.

Vaikka yleistunnelma oli marraskuussa melko masentunut, niin projektissani tapahtui sentään myös positiivisia asioita. Kuten blogiani alusta asti lukeneet tietävät, tavoitteeni ei ole tulla miljonääriksi pelkillä sijoituksilla, vaan ennen kaikkea yritystoiminnalla. Marraskuussa eräs toinen yritys teki yhdestä omistamastani verkkopalvelusta noin 15 000 euron ostotarjouksen. Asia oli erityisen positiivinen yllätys, koska en ole aktiivisesti etsinyt palvelulle ostajaa, vaan tavoitteeni on ollut vielä toistaiseksi kehittää sitä itse eteenpäin. 15 000 euroa olisi myös ollut mukava päätös tälle vuodelle, vaikka verojahan tuosta olisi mennyt 28 %.

Palvelun tällä hetkellä tuottamiin kassavirtoihin suhteutettuna 15 000 euroa olisi ollut hyvä kauppahinta, mutta palvelun potentiaaliin nähden tuo ei kuitenkaan mielestäni riittänyt mihinkään. Selvästi myös ostaja näki samaa potentiaalia, koska tuskinpa muuten olisi tehnyt kyseistä tarjousta täysin puskan takaa. Vaikka kauppoja ei tällä kertaa tehty, niin uskomattoman motivaatiopiikin tuo kuitenkin antoi. Selvästi olen menossa tällä hetkellä ainakin oikeaan suuntaan.

Olisin itse luopunut verkkopalvelusta tällä kertaa 40 000 eurolla, mutta uskon, että muutaman vuoden päästä tuohonkin voidaan parhaimmassa tapauksessa lisätä vielä ainakin yksi nolla perään. Minulla on onneksi vielä hyvin aikaa odotella seuraavaa nousukautta. Tässä taantuman partaalla onkin erinomainen tilaisuus keskittyä pohjatyöhön, jonka hedelmistä voidaan nauttia myöhemmin.

Tapaus sai myös miettimään, mikä on varallisuuteni todellinen arvo. Blogissa käsittelemässäni varallisuudessa on kuitenkin mukana vain arvopaperivarallisuuteni. Yritystoimintani arvoa tosin on erittäin vaikea määrittää. No nyt selvisi, että ainakin yksi yritykseni verkkopalveluista olisi ollut markkinoilla 15 000 euron arvoinen. Periaatteessa tuon voisi laskea varallisuuteeni, mutta toisaalta sekin on itsepetosta, koska tilanteet muuttuvat jatkuvasti. Parempi siis edelleen mitata ainoastaan sitä varallisuutta, jolle markkinat kertovat joka päivä sen hetkisen hinnan.

Varallisuuteni jakauma 30.11.2012.
Varallisuuteni jakauma 30.11.2012.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit