Madonna-kupla

Pörssikuplia syntyy kaiken aikaa. Tämä on fakta, joka on hyvä muistaa läpi elämän, sillä tämän yksinkertaisen asian muistamalla voit säästää omaisuuksia tai parhaassa tapauksessa tehdä niitä. Pörssikuplia ei synny pelkästään osakemarkkinoilla. Yhtä lailla niitä syntyy jokapäiväisessä elämässä.

Hyvä ajankohtainen arkinen esimerkki pörssikuplasta on Madonnan Helsingin-keikka ensi torstaina. Lipunmyynti alkoi viime helmikuussa ja 80 000 lippua myytiin loppuun kolmessa tunnissa. Ajattelin silloin, että kylläpä Suomessa on yllättävän paljon Madonnan hc-faneja. Kaiken lisäksi ennätyksellisen suuresta lippumäärästä huolimatta moni fani jäi ilman lippua, joka oli muuten vielä kohtalaisen kallis (halvimmat paikat maksoivat 99 euroa).

Liput eivät tietenkään loppuneet kesken pelkästään fanien ryntäyksen takia, vaan ostopuolella oli myös pörssikeinottelijoita, eli lipputrokareita. Madonnan keikkaa oli hypetetty jo etukäteen niin paljon, että lippujen todellisen arvon uskottiin olevan paljon antihintaa korkeammalla. Heti lipunmyynnin alettua netin myyntipalstoille ilmestyikin keikkalippuja, joista pyydettiin jopa 900 % preemiota. Meno oli kuin IT-kuplan aikoihin, jolloin ihmiset jonottivat osakeannin osakkeita kadulla, koska kaikki tiesivät, että seuraavana päivänä niistä sai paremman hinnan pörssissä.

Madonna-kuplakaan ei puhjennut heti ja osa trokareista varmasti teki lipuillaan hyvät voitot. Nyt kun keikkaan on enää muutama päivä, nähdään kuitenkin totuus. Suomessa ei todellakaan ole 80 000 Madonna-fania, jotka olisivat valmiita maksamaan lipustaan 99 euroa. Tämä selviää siitä, että tällä hetkellä esimerkiksi huuto.netissä on myynnissä arviolta 500 Madonnan keikkalippua ja lippu näyttää vaihtavan omistajaa noin 50 eurolla. Lipun markkina-arvo on siis romahtanut 50 %. Myyjän kannalta tilannetta pahentaa entisestään se, että muutaman päivän kuluttua 99 euroa maksanut paperilippunen on täysin arvoton. Koska useimmat Madonna-fanit ovat jo lippunsa ostaneet, on odotettavissa, että lähipäivinä saadaan Madonnan lippumarkkinoilla kokea vielä viimeisin myyntipaniikki. Siinä vaiheessa on mukava olla ostopuolella, jos haluaa edes mielenkiinnosta mennä Madonnan keikalle.

Varmaa on, että kuplia syntyy aina ja mitä yllättävimmissä paikoissa. Miten niiltä voi sitten välttyä? Yleensä jo maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Esimerkiksi helmikuussa olisi voinut kysyä itseltään, onko Suomessa todella 80 000 Madonna-fania, jotka ovat valmiita maksamaan lipustaan 100 euroa ottaen huomioon vielä sen, että ainoastaan 20 % suomalaisista asuu pk-seudulla. Samaan tapaan vuonna 2000 olisi voinut kysyä, voiko tappiollisen 60 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän yrityksen arvo olla 880 miljoonaa euroa (Stonesoft IT-kuplan aikoihin)? Kummassakaan tapauksessa markkinat eivät havainneet mitään outoa. Maalaisjärki sen sijaan olisi toiminut.

Kommentit