Maaliskuu 2011: Kriisi on aina ostotilaisuus

Maaliskuun tapahtumat todistivat jälleen sen, että kriisin myötä voi myös aueta erinomaisia ostotilaisuuksia. Viime kuussa Japanin maanjäristykset yhdistettynä Libyan tilanteeseen heijastuivat selvästi osakemarkkinoille joka puolella maailmaa. Jälleen parhaiten pärjäsivät kuitenkin ne sijoittajat, jotka pitivät päänsä kylmänä ja menivät jopa vastavirtaan.

Maaliskuussa kriisit aiheuttivat siis V-ilmiön. Ensin tultiin nopeasti alas ja Japanin katastrofia seuranneina päivinä esimerkiksi Helsingin pörssi laski yhteensä lähes 6 %. Kyse saattoi olla osittain siitä, että markkinoilla pelättiin Japanin katastrofin heijastuvan vahvasti myös muun maailman talouteen, sillä Japani on kuitenkin yksi suurimmista kansantalouksista. Yhtenä selittävänä tekijänä voi myös olla japanilaisten sijoittajien myyntiryntäys ulkomailla. Laskua seurasi kuitenkin välittömästi korjausliike ja lopulta Helsingin yleisindeksi päätyi 0,7 % korkeammalle kuin kuukausi sitten. Indeksin kehitystä kuvaava käyrä on siis täsmällen V-kirjaimen muotoinen.

Helsingin yleisindeksin (OMX Helsinki PI) kehitys maaliskuussa 2011.
Helsingin yleisindeksin (OMX Helsinki PI) kehitys maaliskuussa 2011.

Itse olisin ollut maaliskuun puolessa välissä mielelläni ostopuolella, mutta 95 % varallisuudestani on jo sidottu osakkeisiin. Tästä huolimatta ja tämän ansiosta maaliskuu olikin salkulleni varsin hyvä ja sen arvo kasvoi 2,6 %, eli selvästi Helsingin yleisindeksiä paremmin. Kun huomioidaan myös Wärtsilän, McDonald’sin, Spondan ja Capmanin osakkeista irronneet osingot, salkkuni tuotti kuukaudessa 4,0 %. Sijoitusvarallisuuteni kasvoi lpulta noin 900 eurolla päätyen noin 43 900 euroon, eli korkeammalle kuin koskaan aiemmin.

Maaliskuussa tuli entistä vahvemmin esille talouden lähiaikoihin liittyvät haasteet. Inflaation uhka huolestuttaa entistäkin enemmän ja inflaatio näkyy jo niiden yritysten tuloksissa, jotka eivät pysty siirtämään raaka-aineiden nousua helposti hintoihin. Esimekiksi vaateliike H&M:n tulos kääntyi pitkästä aikaa laskuun, kun puuvillan nousu rasitti yhtiön tulosta. Nyt sijoituksissa onkin siis hyvä painottaa yhtiöitä, jotka eivät kärsi merkittävästi inflaatiosta. Tällaisia ovat mielestäni esimerkiksi Fortum, TeliaSonera ja Orion.

Inflaation kasvun myötä myös korot ovat vahvassa nousussa. Maaliskuussa esimerkiksi 12 kk euribor hyppäsi 1,77 prosentista 2,00 prosenttiin. Vaikka prosenttiyksiköissä nousu näyttää vielä pieneltä, niin konkreettisesti esimerkiksi asuntovelallisten lainanhoitokulut nousivat yhdessä kuukaudessa 13 %. Lisäksi näillä näkymin korkojen nousu on vasta alussa.

Itse pysyn tällä hetkellä vahvasti osakemarkkinoilla, mutta kuten jo aiemminkin olen korostanut, nyt on entistä tärkeämpää löytää ne hyvät yhtiöt. Omaanikin salkkuuni on luvassa muutoksia, jos ei vielä huhtikuussa, niin viimeistään lähikuukausina, sillä kaikkiin salkkuni yhtiöihin en ole tällä hetkellä tyytyväinen.

Varallisuuteni jakauma maaliskuun 2011 lopussa.
Varallisuuteni jakauma maaliskuun 2011 lopussa.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit