Maaliskuu 2010: Vahva meno sen kun jatkuu

Tällä hetkellä ei harmita yhtään, että myös maaliskuussa olin niin sanotusti ”all in” osakkeissa. Pörssien nousutrendi jatkui vahvana ja oma Helsingin pörssin yleisindeksimme nousi peräti 10,7 prosenttia. Reilussa vuodessa Helsingin pörssi on noussut pohjilta jo noin 75 %. Vuodessa on siis saatu nauttia noin viiden vuoden keskimääräiset tuotot. Kuten historiassa on usein aiemminkin tapahtunut, suurimmat tuotot syntyvät juuri silloin, kun kukaan ei olisi uskonut niihin.

Oma osakesalkkuni kehittyi maaliskuussa likimain Helsingin yleisindeksin mukaisesti. Salkkuni kurssi nousi 9,3 prosenttia. Kun tuottoon laskee mukaan myös maaliskuussa irronneet osingot, nousee tuotto jo 11,1 prosenttiin.

Salkussani tapahtui maaliskuussa yksi muutos:

  • 19.3.2010 lunastin eQ Rahamarkkina -rahastosta 2 500,00 euroa

Varallisuuteni kokonaisarvo ei kuitenkaan maaliskuussa juurikaan kasvanut, eli se pysyi noin 38 900 euron tuntumassa. Osakkeet tuottivat hyvin, mutta henkilökohtainen kassavirtani koki ison iskun, kun sain iloisena palauttaa Kelalle kaikki viime vuonna saamani opintotuet, eli noin 3 500 euroa. Opinnot etenevät kuin juna, eli Kela rankaisee minua tietysti siitä, että tienaan opintojen ohella liikaa. Eihän tämä tänäkään vuonna yllätyksenä tullut, joten sinänsä en valita. Itsehän olen tieni valinnut. Joka tapauksessa olen kyllä kansanedustaja Raija Vahasalon kanssa samaa mieltä siitä, että opintotukea tulisi maksaa opiskelijan tuloista riippumatta, kunhan opinnot etenevät tavoiteajassa. Palkkatulojen optimointi opintotukien takia ei hyödytä lopulta ketään.

Vahvana jatkunut pörssien kehitys on yllättänyt minutkin. Olen luonnollisesti koko ajan odottanut, että tästäkin taantumasta toivutaan, kuten on toivuttu kaikista aiemmistakin. Näinkin vahva pörssikehitys on kuitenkin siinä mielessä erikoista, että monet yritykset tarpovat edelleen suossa ja saneeraavat toimintaa. Mielenkiinnolla odotan, vastaako seuraavan tulosjulkistuskauden tulokset markkinoiden odotuksia.

En usko, että markkinoilla vielä yleisesti olisi syntymässä kuplaa. Yhä useammalle yritykselle kuitenkin hinnoitellaan jo selkeitä kasvuodotuksia, joten yksittäisten yritysten kohdalla osakekurssissa voi kuitenkin olla jo ilmaa. Tämä on hyvä pitää mielessä etenkin nyt, kun seuraava tulosjulkistuskausi alkaa jo koputtamaan ovelle.

Varallisuuteni jakauma 31.3.2010.
Varallisuuteni jakauma 31.3.2010.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit