Maaliskuu 2009: Maanis-depressiiviset markkinat

Mr. Market on jälleen maanis-depressiivinen. Joinakin päivinä koetaan mahtavia hurmoksia ikään kuin talouden ongelmat olisivat ratkenneet, kun toisina päivinä mieliala on ikään kuin tästä suosta ei koskaan enää noustaisi. Mieliala vaihtelee päivästä päivään, eikä kukaan pysty ennustamaan, mikä se on huomenna.

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta maaliskuussa tapahtui markkinoilla pientä elpymistä. OMXH-indeksi nousi kuukauden aikana 4,6 % päätyen 4601 pisteeseen. Omien osakesijoituksieni markkina-arvo laski kuitenkin 1,5 %, mutta kun laskuissa kuitenkin huomioidaan Outotecin, Orionin ja Rautaruukin osinkojen irtoaminen, osakkeeni tuottivat maaliskuussa 1,3 %.

Henkilökohtaiset tuloni olivat lisäksi maaliskuussa erinomaiset, mutta tästä huolimatta varallisuuteni kokonaisarvo laski lähes 900 eurolla päätyen 23 637,58 euroon. Menopuolella oli siis yksi merkittävä erä, josta Suomen valtio kiitti tällä viikolla varmasti monia muitakin ahkeria opiskelijoita. Viime vuonna tuli siis jälleen tehtyä liian paljon töitä ja jouduin palauttamaan lähes kaikki saamani opintotuet (noin 3 100 euroa). En ala tässä blogimerkinnässä kritisoimaan Suomen opintotukijärjestelmää, mutta kaikki varmasti pystyvät päättelemään mielipiteeni siitä.

Pienestä likviditeettikriisistä johtuen salkussani tapahtui maaliskuussa ainoastan yksi muutos:

  • 20.3. lunastin eQ Rahamarkkina -rahastosta 1 500 euroa

Huhtikuussa on tarkoitus olla jälleen vahvasti ostopuolella. Käteistä on tällä hetkellä hyvin ja lisääkin sitä on tulossa, kun esimerkiksi valtaosa osingoista tilitetään seuraavan kuukauden sisällä. Sijoitusstrategiassakaan ei ole tapahtunut muutosta. Ajallisesti hajauttaen päästään varmasti pitkällä aikavälillä hyvään lopputulokseen.

Pienenä loppukevennyksenä tein maaliskuussa tähänastisen elämäni parhaimman vaihtoehtoisen sijoituksen. Kuulun niiden onnekkaiden ihmisten joukkoon, jotka saivat liput Michael Jacksonin comeback-keikalle Lontooseen. Lippujen markkinahinta on nimittäin tällä hetkellä noin 200 % antihintaa korkeammalla. Vielä toistaiseksi ajattelin kuitenkin käyttää liput itse.


Varallisuuteni jakauma 31.3.2009.


Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit