Lumia-ennustehaaste, päivitys 4: vanhat Lumia-mallit nousussa

Vuosi lähestyy loppuaan ja nyt on menossa jo toiseksi viimeinen Lumia-ennuste kuluvalta vuodelta. Uusimmassa ennusteessa myytyjen Lumia-puhelinten kokonaismäärässä ei tapahtunut muutosta aiempaan. Viimeiset kaksi viikkoa ennustemallini on siis antanut 7,2 miljoonaa myytyä Lumiaa viimeisellä vuosineljänneksellä. Sen sijaan uusimmassa ennusteessa tapahtui pientä liikehdintää mallikohtaisten ennusteiden osalta.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty ennustemallini antamat myyntiennusteet vuosineljänneksittäin viime vuoden viimeisestä vuosineljänneksestä lähtien. Lisäksi kuvaajassa on esitetty toteutunut Nokian raportoima Lumia-myynti tämän vuoden heinä-syyskuuhun saakka. 

 Lumian myyntiennuste Q4 2012.
Lumian myyntiennuste Q4 2012.

Seuraavassa kuvassa taas on esitetty sekä kahden viikon takainen että tänään päivitetty mallikohtainen myyntiennuste. Uudessa ennusteessa Lumia 920 -lippulaivamallin myyntiennuste on laskenut aiemmasta 2,4 miljoonasta kappaleesta 2,2 miljoonaan kappaleeseen. Vanhemmissa Lumia 710 ja Lumia 610 -malleissa sen sijaan on tapahtunut nousua - molemmissa 0,1 miljoonan kappaleen verran. Kokonaisennuste pysyy kuitenkin siis edelleen 7,2 miljoonassa kappaleessa.

Lumian myyntiennuste Q4 2012 puhelinmalleittain.
Lumian myyntiennuste Q4 2012 puhelinmalleittain.

Kuluneella viikolla tuli myös mielenkiintoisia uutisia, jotka tukevat hyvin nykyistä ennustettani. Kiinalainen Sohu.com raportoi Nokian Kiinan-tehtaalta tapahtuneesta tietovuodosta, jonka mukaan Nokia kykenee suurimmalla tehtaallaan valmistamaan 2 miljoonaa Lumiaa kuukaudessa. Vuosineljänneksessä tämä tarkoittaa 6 miljoonaa puhelinta. Lisäksi Nokialla on seitsemän muuta pienempää tehdasta ja tiedossa on, että ainakin Brasilian tehtaalla valmistetaan myös Lumioita. 7,2 miljoonaa pitäisi tästä näkökulmasta olla täysin toteutettavissa oleva myynti. Kysymysmerkki kuitenkin on erityisesti se, että saadaanko Lumia 920 -mallin kysyntää tyydytettyä täysin. Tietovuodon mukaan Nokia valmistaa Kiinan tehtaallaan tällä hetkellä 0,6 miljoonaa Lumia 920 -puhelinta kuukaudessa, mikä tekee 1,8 miljoonaa kappaletta vuosineljänneksessä (vrt. 2,2 miljoonan ennuste Lumia 920:lle). Olettaen, että tietovuoto pitää paikkansa, Nokia voi kuitenkin päästä 2,2 miljoonan Lumia 920 -puhelimeen mikäli tuotanto on aloitettu jo alkusyksystä tai 920-malleja valmistetaan myös jossain muualla.

Olen saanut sähköpostitse muutamia yhteydenottoja, jossa on pyydetty avaamaan tarkemmin ennustemalliani. Tässä siitä kiinnostuneille muutama yksityiskohta mallista:

  • Ennustemalli hyödyntää datalähteenä Googlen hakutilastoja (Google Trends).
  • Googlen hakutilastot muutetaan myydyiksi puhelimiksi kertoimella, joka on saatu historiallista aineistoa tutkimalla (Nokian lisäksi sisältää myös esim. Applen ja Samsungin malleja).
  • Päiväkohtaiset hakutilastot haetaan jokaiselle mallille erikseen ja loppuvuoden päivistä tehdään ennuste historiallisen datan perusteella (tämän vuoksi ennuste on muuttunut hieman ensimmäisestä).
  • Hakudatassa huomioidaan eri maantieteelliset alueet. Tämän vuoksi esimerkiksi se, että Suomessa tai Intiassa Lumia-haut ovat poikkeuksellisen isoja, eivät vaikuta lopputulokseen vääristävästi.
  • Mallissa on myös huomiotu kausitekijä ja puhelimen uutuustekijä (perustuen historialliseen aineistoon).

Vaikka ennuste on aina ennuste, uskon itse vahvasti, että todellisuus tulee olemaan lähellä 7,2 miljoonaa kappaletta. Mallini ottaa perusteellisesti eri tekijöitä huomioon ja myös viime aikaiset uutiset tukevat hyvin tätä ennustetta. Lopullinen tuomio ennusteelleni kuitenkin saadaan, kun Nokia julkaisee tuloksensa 24. päivä tammikuuta. Mallikohtaisia myyntiennusteita ei ikävä kyllä todennäköisesti päästä verifioimaan, koska Nokia on tähän mennessä raportoinut ainoastaan myytyjen Lumia-puhelinten kokonaismäärän.

Alla on vielä yhteenveto Lumia-ennustehaasteesta. Viimeinen päivitys on luvassa viikon kuluttua, eli tässä vaiheessa toivotan kaikille rauhallista joulua!

 

Yhteenveto: Lumia-ennustehaaste
PVMTAPAHTUMAMYYNTINOKIAN OSAKEKURSSI
27.11.2012Alkuperäinen ennuste5,8 milj.2,57 €
2.12.2012Päivitys 16,7 milj.2,55 €
9.12.2012Päivitys 27,2 milj.2,92 €
16.12.2012Päivitys 37,2 milj.2,95 €
23.12.2012Päivitys 47,2 milj.3,05 €
30.12.2012Lopullinen ennusteTBATBA
24.1.2013Nokian tulosjulkistus:
Toteutunut myyynti
TBATBA

Joka sunnuntai päivittyvässä artikkelisarjassa ennustetaan Nokian Lumia-puhelinten loppuvuoden myyntiä. Ennustemalli perustuu Googlen hakutilastojen hyödyntämiseen.

Aiemmat tähän liittyvät blogiartikkelit:

Kommentit