Lumia-ennustehaaste: Nokian positiivinen tulosvaroitus toi tiedon Lumia-myynnistä ennakkoon

Juurikaan tätä hienompaan hetkeen tämä Nokian loka-joulukuun Lumia-myyntiä ennustanut artikkelisarja ei voisi päättyä. Alun perin tietoja Nokian Lumia-myynnistä piti tulla vasta 24. päivä tammikuuta, mutta Nokia yllätti omistajansa myöhästyneellä joululahjalla. Keltään tämänkään blogin lukijalta ei varmasti mennyt ohi Nokian torstaina julkaisema positiivinen tulosvaroitus, jossa muun ohella kerrottiin myös toteutunut Lumia-mallien myynti. Nyt on siis aika analysoida tilanne.

Nokian positiivinen tulosvaroitus ansaitsisi jo itsessään oman hehkutusartikkelinsa - etenkin, kun olen itse uskonut Nokian käänteeseen viime aikoina yhä vahvemmin, mitä olen tuonut esille myös viime aikaisissa blogimerkinnöissäni. Nyt käänteestä on lyöty myös faktat tiskiin ja käänne on todella totta: kuralla ollut Devices & Services -liiketoimintayksikkö on saavuttamassa vahvan Lumia- ja Asha-puhelimien myynnin ansiosta vähintään nollatuloksen (Nokia arvioi ei-IFRS-liikevoittoprosentin olevan välillä 0-2 %, kun aiempi ennuste oli -4 %). Lisäksi Nokian osaomistama verkkoyhtiö NSN on tekemässä loppuvuodelta ennätystuloksen. Varjopuolena Nokia ennakoi heikohkoa kehitystä tämän vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä, mikä on toisaalta tyypillistä Nokian konservatiivisuutta.

Palataan takaisin kuitenkin Lumia-myyntiin. Tiedotteessa Nokia kertoi Lumia-puhelinten myynnin olleen loka-joulukuussa 4,4 miljoonaa kappaletta. Sijoittajapuhelussa Elop valoitti lisäksi, että myynti olisi ollut huomattavasti suurempi ilman uusien puhelinmallien, erityisesti Lumia 920:n, toimitusvaikeuksia. Tämä malli on edelleen loppuunmyyty useassa paikassa.

Omat Googlen hakutilastoihin perustuvat ennusteeni Lumia-myynnille olivat välillä 5,8-7,4 miljoonaa kappaletta. Jo aiemmissa artikkeleissa toin esille, että ennustemallini haasteena on se, ettei se ota kantaa Nokian toimituskykyyn. Erään analyytikkoarvion mukaan ilman toimitusvaikeuksia Nokia olisi myynyt loppuvuonna 5,4 miljoonaa puhelinta. Omien ennusteideni valossa arvioin, että jos kysyntään olisi todella voitu vastata, myynti olisi ollut jopa yli 7 miljoonaa kappaletta.

Lumian myyntiennuste Q4 2012.
Lumian myyntiennuste Q4 2012.

Googlen hakutilastot korreloivat erittäin hyvin kysynnän kanssa ja loppuvuotta kohden Googlen hakutilastoissa näkyi erittäin voimakasta kiinnostusta Lumiaa kohtaan. Uskon itse vahvasti siihen, että toimituusvaikeuksien takia Nokialta jäi loppuvuonna myymättä 2-3 miljoonaa Lumiaa. Hyvän vertailukohdan antaa Nokian Asha-puhelimet, joiden myynti kasvoi viimeisellä neljänneksellä 6,5 miljoonasta kappaleesta 9,3 miljoonaan kappaleeseen. Ashan kohdalla Nokialla ei ollut toimitusongelmia.

Nokia ei itse kerro mallikohtaista myyntiään, mutta alla olevassa kuvassa on oma arvioni siitä perustuen ennustemallini käyttämiin hakutilastoihin. Useat analyytikot ovat arvioineet Lumia 920 -mallin myynnin olleen 1,0-1,5 miljoonaa kappaletta ja oma arvioni osuu hyvin tämän haarukan yläpäähän. Loppuvuonna myös vanhat Lumia-mallit menestyivät erittäin hyvin.

Arvio eri Lumia-mallien myynnistä.
Arvio eri Lumia-mallien myynnistä Q4 2012.

Oleellista nyt on kuitenkin se, että miten tämä vuosi lähtee liikkeelle. Jos kiinnostus Lumiaa kohtaan jatkaa voimistumistaan ja Nokia pääsee toimitusongelmistaan, tästä vuodesta voi todella muodostua Nokian comeback-vuosi. Oman mausteensa soppaan tuovat alkuvuonna tulevat uudet Lumia-mallit, kuten Lumia 620 sekä mahdolliset täysin uudet lippulaivajulkaisut.

Tätä artikkelisarjaa seuranneille minulla on hyviä uutisia. Tulen jatkamaan Lumia-ennusteiden tehtailua - tosin jatkossa vain kerran kuukaudessa. Tänä vuonna Nokia tulee olemaan oman suurennuslasini alla jo sen vuoksi, että Nokiasta on tullut syksyllä tekemieni lisäostojen ja kurssinousun myötä salkkuni merkittävin sijoitus. Noin 50 000 euron sijoitussalkustani Nokian osuus on noin 20 %. Omat sijoituspäätökseni perustuvat vahvasti omiin analyyseihini ja näitä tulen siis jakamaan Nokian osalta yhä enemmän myös teille. Lumia-ennusteiden jatkosta on kuitenkin luvassa lisää tammikuun loppupuolella. 

Tämä artikkelisarja on mukava päättää alla olevaan yhteenvetotaulukkoon. Jos satuit tämän artikkelisarjan innostamana ostamaan osakkeita 27.11., voin vain onnitella sinua. Artikkelisarjan alusta lähtien Nokian kurssi on noussut alle kahdessa kuukaudessa yli 30 %.

Yhteenveto: Lumia-ennustehaaste
PVMTAPAHTUMAMYYNTINOKIAN OSAKEKURSSI
27.11.2012Alkuperäinen ennuste5,8 milj.2,57 €
2.12.2012Päivitys 16,7 milj.2,55 €
9.12.2012Päivitys 27,2 milj.2,92 €
16.12.2012Päivitys 37,2 milj.2,95 €
23.12.2012Päivitys 47,2 milj.3,05 €
30.12.2012Lopullinen ennuste7,4 milj.2,93 €
10.1.2013Positiivinen tulosvaroitus:
Toteutunut myyynti
4,4 milj.

3,40 €


Artikkelisarjassa ennustetaan Nokian Lumia-puhelinten loppuvuoden myyntiä. Ennustemalli perustuu Googlen hakutilastojen hyödyntämiseen.

Aiemmat tähän liittyvät blogiartikkelit:

 

Kommentit