Lokakuu 2013: Pörssit ennätyslukemissa

Lokakuu eteni pörsseissä tasaisessa nousussa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Osakekurssien nousua on tukenut niin hyvin sujunut osavuosikatsauskausi kuin parantuneet talousnäkymät Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Helsingin pörssin yleisindeksi on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 2011, jolloin eurokriisi sai markkinat sakkaamaan. Yhdysvalloissa Dow Jones -yleisindeksi on noussut korkeimmalle tasolleen koskaan. NASDAQ taas on korkeimmalla tasollaan yli kymmeneen vuoteen - ainoastaan vuoden 2000 IT-kuplan ennätyslukemat ovat vielä rikkomatta, eikä siihenkään ole matkaa kuin 25 prosenttia.

Helsingin pörssin yleisindeksi nousi lokakuussa 3,6 prosenttia 7 113 pisteeseen. Oma osakesalkkuni tuotto sen sijaan hävisi pitkästä aikaa yleisindeksille tuoton ollessa 0,5 prosenttia pakkasella. Tämä selittyy ennen kaikkea Neste Oilin kurssikehityksellä. Syyskuussa tapahtuneen huiman nousun jälkeen Neste Oilin osakekurssissa tapahtui lokakuussa kohtalaisen iso korjausliike, kun huolet Yhdysvaltojen poliittisesta kehityksestä biopolttoaineiden suhteen alkoivat pelottaa sijoittajia. Neste Oilin syyskuisen kurssinousun jälkeen en itse kuitenkaan luopunut yhdestäkään Neste Oilin osakkeesta, sillä uskon edelleen yhtiön pitkän aikavälin visioon ja potentiaaliin.

Heikosta osakesalkkuni kehityksestä huolimatta sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo nousi lokakuussa noin 670 eurolla muun henkilökohtaisen kassavirtani ollessa positiivinen. Sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo kuukauden lopussa oli 65 827 euroa.

Lokakuussa osakesalkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Kun pörssien nousu on jatkunut jo useamman vuoden ja indeksit rikkovat ennätyksiä, täytyy sijoittajan olla hereillä. Oma lähtökohtani on, että järkevän hintaiseen hyvään yritykseen kannattaa sijoittaa aina, koska markkinoiden aallonpohjia ja huippuja on mahdotonta ennustaa. Tässä tilanteessa osa etenkin jenkkiyrityksistä alkaa kuitenkin olla hinnoiteltu jo sen verran korkealle, että pienikin pelko uudesta finanssikriisistä, poliittisesta kriisistä tai talouskasvun heikentymisestä voi kääntää kurssit laskuun. Tällä hetkellä seuraankin tarkasti erityisesti Yhdysvaltojen tilannetta. Voi olla, että jo lähiaikoina totean, että USA:ta painottanut sijoitusstrategiani on syytä muuttaa.

Sijoitusvarallisuuteni jakauma 31.10.2013.
Sijoitusvarallisuuteni jakauma 31.10.2013.

Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.
Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit