Lokakuu 2012: Osavuosikatsauskausi toi sekä jättiyllätyksiä että -pettymyksiä

Lokakuussa alkanut osavuosikatsaus on tähän asti edennyt hyvin kaksijakoisissa tunnelmissa. Tietyllä tavalla historia toistaa itseään, sillä muutama vuosi sitten myös finssikriisi vaikutti yrityksiin hyvin eri tavalla. Osa yrityksistä porskuttaa edelleen mallikkaasti ja osaan yrityksistä taloustilanne taas heijastuu jo voimakkaasti.

Helsingin yleisindeksin kehittyi lokakuussa varsin tasaisesti. Yleisindeksi nousi noin 0,7 prosenttia ja päätyi 5.501 pisteeseen. Omat osakesijoitukseni kehittyivät selvästi Helsingin yleisindeksiä heikommin ja päätyivät noin 2,9 prosenttia laskuun. Suurin laskija salkussani oli Google, jonka heinä-syyskuun tulos jäi selvästi odotuksista. Googlen osakkeita onneksi olin vähentänyt jo aiemmin kesällä, kun kurssi oli kaikkien aikojen huipussaan. Varallisuuteni kokonaisarvo kuukauden lopussa oli noin 43.000 euroa.

Lokakuussa salkussani tapahtui kaksi muutosta:

  • 17.10. ostin Fortumin osakkeita noin 2.300 euron erän 14,38 euron kurssilla
  • 17.10. myin kaikki TeliaSoneran osakkeeni 5,30 euron kurssilla (yhteensä noin 2.300 euroa)

Lokakuussa siis käytännössä vaihdoin TeliaSoneran osakkeeni Fortumin osakkeisiin. TeliaSonera raportoi lokakuussa odotetun tuloksen. Teleoperaattorit ovat kuitenkin tulevaisuudessa merkittävien haasteiden edessä, sillä asiakaskohtainen liikevaihto laskee jatkuvasti ja palvelutason ylläpito edellyttää tulevaisuudessa merkittäviä verkkoinvestointeja. Samaan aikaan puhelut ja tekstiviestit siirtyvät kehittyneiden älypuhelimien myötä yhä vahvemmin palvelukerrokseen (Skype, Facebook yms.), eli yksi teleoperaattoreiden vahvimmista liikevaihtokanavista on lähivuosina vaarassa. TeliaSoneran osake oli noussut omistukseni aikana noin 50 prosenttia, joten katsoin, että nyt oli hyvä hetki realisoida voitot.

Fortumin osake on sen sijaan laskenut viime kuukausien aikana erittäin houkuttelevalle tasolle. Fortumin osakkeen lasku johtuu pitkälti sähkön hinnan laskusta. Uskon kuitenkin, että sähkön hinta on nyt alimmillaan ja kun taloustilanne paranee, myös sähkön hinta lähtee jälleen nousuun. Sähkö on myös hyödyke, jonka kysyntä pitkällä aikavälillä tulee vain nousemaan. Tämän vuoksi siirsin TeliaSonerasta saamani rahat täysin Fortumiin, joka on tämän kaupan myötä salkkuni tärkein yhtiö.

Yleinen taloustilanne on tällä hetkellä erittäin haastava ja nyt näyttää vahvasti siltä, että myös Suomi on loppuvuonna taantumassa. Osakemarkkinoihin tämä on kuitenkin jo heijastunut. Vuoden 2009 finanssikriisistä opimme ainakin sen, että taloustilanne muuttuu nykyään erittäin nopeasti suuntaan ja toiseen. Tunteiden ei siis saa antaa ohjata sijoituspäätöksiä, vaikkakin harkittuja liikkeitä kannattaa aina tehdä.

Varallisuuteni jakauma 31.10.2012.
Varallisuuteni jakauma 31.10.2012.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

2 comments

17
Mar

27
Mar

Sivut

Kommentit