Laman tappajat

Nousukaudella kaikkien on helppo juosta myötätuulessa, mutta vasta taantuman vastatuulessa ihmisten ja yritysten todellinen kunto punnitaan. Vaikka matkan varrella tulee vastoinkäymisiä, ei kenenkään tulisi käpertyä masentuneena sängyn pohjalle. Taantumasta päästään parhaiten yli ponnistelemalla entistä kovemmin. Historiallisesti juuri taantuman tai laman aikaan onkin syntynyt monia menestystarinoita. Esimerkiksi yritykset, kuten Microsoft, Gap, Hewlett-Packard, Texas Instruments ja Polaroid ovat saaneet alkunsa talouden synkimpinä aikoina.

Inspiraation tähän blogimerkintään sain The Economistin erinomaisesta artikkelista Global heroes, joka nostaa yritteliäät ihmiset maailmanlaajuisiksi sankareiksi. Ja tottahan se on. Ilman tällaisia ihmisiä asuisimme edelleen savimajoissa ja aikamme kuluisi jatkuvaan eloonjäämistaisteluun.

Yrittäjyys mielletään usein yksityisyrittämiseksi ja luonnollisesti start-up-yrityksen perustaminen ja oman yrityksen johtaminen ovat yrittäjyyttä parhaimmillaan. Itse koen yrittäjyyden käsitteen kuitenkin paljon laajemmin. Se on enemmänkin ideologia, joka ohjaa koko elämää. Yritteliäs ihminen on utelias ja haluaa kokeilla uusia asioita. Tällaisella ihmisellä on myös palava sisäinen halu synnyttää jotain uutta ja mullistavaa. Hehkulampun keksijä Thomas Edison on sanonut, että innovaation syntyminen vaatii 99 % hikeä ja 1 % luovuutta. Tässä valossa pelkkä luovuus ei siis tee ihmisestä yritteliästä, vaan vaaditaan myös se sisäinen palo, joka saa henkilön hikoilemaan innovaation eteen.

Yritteliäs ihminen on myös luonteeltaan hyveellinen. Rohkeus, toivo, optimismi ja sinnikkyys ovat keskeisiä luonteenpiirteitä, jotka tukevat yrittäjyyden toteutumista etenkin vastoinkäymisten aikoina. Varmaa on, että jokainen yritteliäs ihminen kohtaa vastoinkäymisiä. Juuri tällaisessa tilanteessa nämä neljä edellä mainittua hyvettä ovat valtavan arvokkaita.

Nyt saatat ihmetellä, mitä asiaa minulla oikeastaan oli tällä kertaa. Tämän päivän Helsingin Sanomien mukaan tänä vuonna yli 70 000 suomalaista on irtisanottu tai lomautettu. Niiden perheiden määrä, joihin taantuma on iskenyt, saadaan laittamalla edellisen luvun eteen kerroin 2-3. Valitettavasti pohjakin on mitä luultavimmin vielä edessä. Nyt yrittäjyyden elämänasenteelle on käyttöä enemmän kuin pitkään aikaan.

Yrittäjyyttä tarvitaan tällaisina aikoina myös sen varsinaisessa merkityksessä. Suomen korkeatasoinen koulutusjärjestelmä on luonut mahtavan potentiaalin, joka on onnistuttu hyödyntämään ainoastaan osittain. Meillä on toki omat menestystarinamme, mutta niitä voisi olla myös paljon enemmän. Miksei esimerkiksi Googlen, Facebookin tai YouTuben kaltaista globaalia menestyspalvelua ole keksitty Suomessa? Kaikki palapelin palaset olisivat löytyneet myös täältä.

Etenkin nyt taantuman aikaan toivon, että myös Suomesta löytyy rohkeita, toiveikkaita, optimistisia ja sinnikkäitä henkilöitä, jotka lähtevät juoksemaan vastatuuleen rakentaakseen jotain suurta. Ainakin itse yritän olla tällainen henkilö.

Kommentit