Kuvia historiasta

Elämme tammikuuta hetkellä A. Yrityksen X kurssi on kaksinkertaistunut puolessa vuodessa seitsemästä eurosta noin 14 euroon. Nousutrendi on vahva, mistä kertoo jo 100 päivän liukuva keskiarvokin. Kaikki näyttää valoisalta. Rahoitusalan lakimuutokset ovat mahdollistaneet täysin uudenlaisen liiketoiminnan. Yritys lanseeraa markkinoille kokonaan uusia innovatiivisia palveluja ja perustaa myös mahtavia yhteistyöyrityksiä, joille odotetaan kymmenien miljoonien tuottoja jo lähivuosina. Mediassa viisaat miehet puhuvat, että osakkeita kannattaa ilman muuta ostaa. Osakkeilla rikastuneet elävät jo julkisuudessa luksuselämää, mutta vielä ei ole liian myöhäistä lähteä mukaan tähän menestystarinaan. Ostaisitko kyseistä osaketta? Luultavasti kyllä.

Kun lähimmät ystäväsikin suosittelivat osaketta, päädyit lopulla sen omistajaksi ajan hetkellä A. Maksoit osakkeesta 15 euroa, joka on tämän hetkiseen tuloskuntoon nähden varsin kova hinta. Tosin uudet liiketoiminnathan ovat tuomassa lähivuosina valtavia voittoja ja yritys toimii myös perinteisemmillä aloilla, joiden tulevaisuus on turvattu. Osakkeen arvo nousee hetken, mutta jää sen jälkeen sahaamaan paikalleen. Arvioit sen kuitenkin olevan vain väliaikaista. Markkinat kuitenkin kasvavat lähivuosina rajusti ja yleinen talousennustekin on erinomainen. Lopulta kurssi kuitenkin kääntyy selvään laskuun ja ajan hetken B lähestyessä kuluttajien luottamuskin on heikentynyt, joten ollaan selkeästi hiipuvassa taloussuhdanteessa. Kurssi on tosin ehtinyt jo laskea merkittävästi, joten päätät vielä pitää osakkeen. Yritys X:hän teki myös perinteisempää liiketoimintaa, joka kaikesta huolimatta näyttää menestyvän edelleen. Pian huonot uutiset jatkuvat: vienti ja teollisuustuotanto ovat laskeneet merkittävästi. Lopulta ajan hetkellä B räjähtää: maailman finanssikeskukseen tehdään yksi historian pahimmista terrori-iskuista. Koko maailma on paniikissa ja niin myös sinä. Päätät luopua osakkeista reilun viiden euron hintaan, kun niistä saa vielä sentään jotain.

Et enää omista osaketta, mutta jäät sivusta seuraamaan sen kehitystä. Tilanne markkinoilla rauhoittuu pian ja kurssit itse asiassa reagoivat lyhyessä ajassa voimakkaasti ylöspäin. Yrityksen X kurssi kasvaa muutamassa kuukaudessa yli 60 % noin yhdeksään euroon. Tässä vaiheessa tekisi varmasti mieli lähteä taas mukaan, mutta nyt jälkeenpäin tiedämme, että se olisi itse asiassa ollut tyhmintä mitä olisit voinut tehdä. Kurssit lähtivät taas pian vahvaan laskuun ja palasivat samalle tasolle vasta neljän vuoden kuluttua.

Yritys X ei ole mikään todellinen yritys, vaan Helsingin yleisindeksi. Hetki A oli tammikuussa 2000, B oli 11.9.2001 WTC-iskun aikaan ja C oli tammikuussa 2002. Vaikka tämän hetkisen kriisin syyt ovat hyvin muualla, niin siitä huolimatta tilannetta voi verrata vuoteen 2001. Ilmassa oli tavallista enemmän epävarmuutta ja kurssit olivat jo romahtaneet voimakkaasti. Tilanne on nyt hyvin samankaltainen. Kunhan markkinat rauhoittuvat ja asioiden todellinen laita selviää, uskon että tulemme näkemään vastaavan rakettimaisen nousun kuin vuoden 2001 lopussa. Viime viikkoina ympäri maailmaa on tehty massiivisia elvytystoimia. Kestää kuitenkin hetken ennen kuin tekohengitys saa keuhkot taas hengittämään omatoimisesti. Niinpä pidän hyvin mahdollisena, että ainakin hetkellinen käänne saattaa tapahtua jo ensi viikolla.

Se miksi tarkastelen tässä blogimerkinnässä vuosituhannen alun tapahtumia, liittyy ostojen ajoittamiseen. Kukaan ei nimittäin ole koskaan onnistunut siinä täydellisesti. Paras strategia onkin ajallinen hajauttaminen myös laskeviin kursseihin ja varovaisuus etenkin silloin, kun kurssit lähtevät rajuun nousuun. Jos olisit vuosituhannen alussa yrittänyt lähteä mukaan silloin, kun osakkeet alkavat nousta, olisit pettynyt monesti. Kuten oheisesta kuvasta voi sanoa, kurssit lähtivät erittäin vahvaan nousuun pelkästään vuonna 2001 kahteen kertaan, mutta tulivat taas nopeasti alas. Kestävään nousuun päästiin vasta vuonna 2004. Silloinkin meni vielä muutama vuosi, että sen pysty varmuudella toteamaan

Osakesäästäminen on pitkäjänteistä toimintaa ja vaatii tällaisina hetkinä hyviä hermoja. Jos muiden holdaus-strategialla liikkeellä olevien usko meinaa loppua, niin kannattaa katsoa Erkki Sinkon tuore haastettelu Arvopaperin netti-tv:stä. Kyseinen herra on kuitenkin ehtinyt näkemään jo lukuisia kriisejä ja hän näkee tämän kertaisen lähinnä erinomaisena ostopaikkana. Tosin eipä hänelläkään mitään kristallipalloa ole: Sinkkohan suositteli osakkeiden ostamista jo viime tammikuussa. Yksi videon helmistä on kohta, jossa Sinkko toteaa tyynesti salkkunsa arvosta hävinneen tänä vuonna 1,5 miljoonaa, mutta ei tunnu sitä juuri murehtivan. Tärkeämpää varmasti onkin, että osingot tipahtelevat edelleen tilille.

Jos haluat tilanteeseen myös toisen näkökulman, niin katso mitä sanottavaa on Jim Cramerilla. Cramer on Suomessa hieman tuntemattomampi, mutta hän pitää CNBC:llä populistista Mad Money -ohjelmaa, jossa jakelee voimakkailla eleillä osakkeiden myynti- ja ostosuosituksia. Vielä muutama viikko sitten hän oli varma, että pohjat on saavutettu, mutta nyt on mieli muuttunut ja käsky on ottaa kaikki rahat pois osakemarkkinoilta.

Kommentit