Kulman takana vaanii jatkuvasti musta joutsen

Tämä blogimerkintä on omistettu mustille joutsenille, joista osa teistä on ehkä kuullutkin. Nekin, jotka eivät ole kuulleet mustista joutsenista, ovat saaneet kokea mustien joutsenten vaikutuksen, sillä maailma ei olisi koskaan kehittynyt nykytilaansa ilman mustia joutsenia.

Musta joutsen on käsite, josta optiomeklari Nassim Taleb kirjoitti kokonaisen kirjan nimeltä ”The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable” (suom. Musta Joutsen: Erittäin epätodennäköisen vaikutus). Talebin mukaan ihmiset ovat keskimäärin erittäin epätietoisia mustista joutsenista, vaikka niiden vaikutus ihmiskunnan kehitykseen on ollut valtava ja tulee olemaan sitä myös tulevaisuudessa. Kirjan lukeneena voin todeta, että se vaikutti minunkin ajattelutapaani merkittävästi ja uskon, että positiivisessä mielessä.

Musta joutsen ei tässä yhteydessä tarkoita australialaista vesilintua, vaikka nimi onkin lainattu sieltä. Eläimen sijaan musta joutsen tarkoittaa mitä tahansa maailman tapahtumaa, joka täyttää kolme seuraavaa kriteeriä:

  1. Sitä ei pysty ennustamaan.
  2. Sen vaikutus ihmisiin on merkittävä.
  3. Kun se on tapahtunut, meillä on tapana kehittää selitys, joka saakin tapahtuman vaikuttamaan vähemmän yllättävältä kuin se todellisuudessa oli.

Ilmiön nimeäminen mustaksi joutseneksi ei ole sattumaa. Ennen Australian löytymistä länsimaissa elettiin siinä uskossa, että kaikki joutsenet ovat valkoisia. Australiasta kuitenkin löytyi mustia joutsenia, mikä muutti aikaisemmat käsitykset täysin. Mustan joutsenen löytyminen Australiasta ei ehkä ollut itsessään musta joutsen, koska tapahtuman vaikututus ihmiskuntaan ei ollut merkittävä. Musta joutsen sanana viittaakin enemmän tapahtuman yllätyksellisyyteen.

Mustat joutsenet ovat hallinneet ihmiskunnan kehitystä läpi historian. Otetaan esimerkiksi niinkin alkeellinen tapahtuma kuin pyörän keksiminen. Kukaan ennen pyörän keksimisen ajankohtaa eläneistä ihmisistä ei varmasti osannut odottaa, että pian keksittäisiin väline nimeltä pyörä (luultavasti sen ajan ihmisillä ei edes ollut niin paljon ylimääräistä aikaa ja energiaa, että kukaan olisi tehnyt ennusteita tulevaisuudesta). Pyörän keksiminen oli kuitenkin yksi ihmiskunnan merkittävimmistä keksinnöistä. Se tehosti välittömästi ihmisten elämää ja on ollut pohja myös lukuisille myöhemmille pyörää hyödyntäville keksinnöille. Jälkikäteen ajateltuna pyörän keksimisen voi tietysti ajatella loogisena vaiheena ihmiskunnan kehityksessä, mikä tekee siitä mustan joutsenen. Ennen pyörän keksimistä ajatus pyörästä ja sen tuomista mahdollisuuksista oli sen ajan ihmisille kuitenkin täysin pimennossa.

Mustia joutsenia tapahtuu edelleen ja luultavasti yhä nopeammalla tahdilla. Esimerkkejä mustista joutsenista ovat esimerkiksi tietokoneen keksiminen, Internetin syntyminen, Google, Microsoft, Facebook ja finanssikriisi. Näiden tapahtumien vaikutus on ollut ihmiskuntaan merkittävä, eikä niitä yleisesti ottaen ole osattu ennustaa etukäteen. Kuitenkin sen jälkeen, kun musta joutsen on tapahtunut, sitä pidetään itsestäänselvyytenä. Onhan selvää, että transistorin keksiminen johti lopulta prosessorin ja PC:n keksimiseen, minkä seurauksena lähes kaikilla meillä on nyt omat kannettavat, käytämme päivittäin Microsoftin käyttöjärjestelmää, haemme tietoa Googlesta ja roikumme satojen miljoonien muiden ihmisen lailla Facebookissa. Vai onko sittenkään?

Mitä merkitystä mustilla joutsenilla sitten on lopulta tämän blogin kannalta? Itse asiassa tämän blogin kannalta lähes millään muulla kuin mustilla joutsenilla ei ole lopulta merkitystä. Mustien joutsenten myötä avautuu usein odottamattomia tilaisuuksia tehdä omaisuuksia. Toisaalta musta joutsen voi myös aiheuttaa omaisuuksien tuhoutumisia, kuten kävi finanssikriisissä. Tälläkin hetkellä kulman takana odottaa suuri määrä sekä positiivisia että negatiivisia mustia joutsenia, joten järkevä ihminen varautuu niihin.

Mustia joutsenia ei pysty ennustamaan, koska muutenhan kyse ei olisi mustasta joutsenesta. Kirjassaan Taleb kuitenkin esittää strategioita, joilla mustien joutsenten tuloon voi varautua. Yksi tärkeimmistä keinoista on hyväksyä maailman monimutkaisuus ja se, että yleisesti tunnistetut lait eivät ehkä pädekään mustan joutsenen kohdalla. Asioilla on valtava määrä piilossa olevia monimutkaisia suhdeominaisuuksia, joten kaavoilla ja teorioilla ei voi selittää kaikkea. Putkimaisesta ajattelusta luopumalla mustan joutsenen syntymisen voi ehkä onnistua tunnistamaan hetkeä ennen kuin koko maailma huomaa sen. Pienikin etumatka uuden ilmiön tunnistamisessa voi olla ratkaiseva menestyksen avain. Ne, ketkä 90-luvun alussa huomasivat tietokoneiden potentiaalin ja sijoittivat Microsoftin osakkeisiin, ovat nyt miljonäärejä.

Itsekin meklarina toiminut Taleb haukkuu erityisesti ekonomistit ja pankkien analyytikot, jotka yrittävät ennustaa kansantalouksien ja yksittäisten yritysten tulevaisuutta jopa vuosien päähän erilaisten mallien avulla. Erityisesti mitä pidemmälle aikajänteelle ennustus tehdään, sitä mahdottomampi tehtävä on kyseessä, vaikka käytössä olisi maailman älykkäimpien ihmisten tekemät mallit ja maailman tehokkaimmat supertietokoneet.

Todellista maailmaa kuvaavissa malleissa on lopulta valtava määrä muuttujia, jotka nekin vaihtuvat ajan kuluessa. Esimerkiksi öljyn hintaan vaikuttaa niin monta tekijää, ettei kukaan pysty ennustamaan edes tyydyttävällä tarkkuudella öljyn hintaa 10 vuoden päähän. Itse asiassa emme edes tiedä, mitkä kaikki muuttujat öljyn hintaan vaikuttavat 10 vuoden päästä, koska joku muuttujista voi olla tuloillaan oleva musta joutsen. Mikäli öljyn kulutus kasvaa tätä menoa ja hinta nousee lineaarisesti, tynnyri öljyä voi maksaa helposti yli 1000 dollaria 10 vuoden sisällä. Toisaalta on myös mahdollista, että joku tuo 10 vuoden sisällä markkinoille öljyn korvikkeen, joka aiheuttaa öljyn hinnan tippumisen 10 dollariin tynnyriltä. Ennusteiden laatijat eivät tietenkään pysty ottamaan tällaisia tekijöitä malleissaan huomioon ja sen vuoksi Talebin mukaan ennusteiden laatijoista on lopulta yhteiskunnalle jopa haittaa. Esimerkiksi poliitikot ja yritysjohtajat tekevät usein kauaskantoisia päätöksiä tällaisten ennusteiden pohjalta, vaikka asiantuntijan tekemä ennustus voi olla lopulta huonompi kuin kadun miehen tekemä arvaus.

Talebin kirjan lukeminen ei sentään muuttanut suhtautumistani osakesijoittamiseen, vaan päin vastoin vahvisti uskoani nykyiseen strategiaani. Uskon, että laadukkaiden ja uusia asioita kehittävien yhtiöiden omistaminen on myös tulevaisuudessa todennäköisesti vähintään yhtä tuottavaa kuin menneisyydessäkin. Erityisen tuottavaa se voi olla, mikäli yhtiö onnistuu hyötymään mustasta joutsenesta tai vielä parempaa - on itse musta joutsen. Suurin riski osakesijoittamisen kannalta on, että jostain ilmestyykin musta joutsen, joka tuhoaa osakemarkkinat täysin. Sen riskin olen kuitenkin valmis ottamaan.

Yhteen blogimerkintään ei pysty tiivistämään kokonaan Talebin kirjan sanomaa. Jos mustat joutsenet jäivät kiehtomaan, suosittelen kirjan lukemista. Talebin teos on nimittäin lähes klassikko jo syntyessään ja ainakin se vaikutti omaan ajattelutapaani suuresti. Kirja on siis lopulta tsekin eräänlainen musta joutsen.

Kommentit