Kesäkuu 2013: Osakemarkkinoilla romahdus, mutta oma salkkuni kehittyi hyvin

Kuukauden takaisessa blogimerkinnässä pohdin, että tulisiko tänä vuonna noudattaa perinteistä "viisautta", eli myydä osakkeet toukokuussa ja ostaa takaisin syksyllä. Kesäkuun yleisen markkinakehityksen perusteella vanha viisaus olisi jälleen pätenyt. Pörssit laskivat niin Helsingissä kuin maailmallakin. Tosin oman salkkuni sisältöön suhtauduin kuukausi sitten luottavaisesti ja tämä vahva osakepaino osoittautui oikeaksi valinnaksi. Salkkuni yhtiöt menestyivät kesäkuussa erinomaisesti yleiskehitykseen nähden.

Helsingin pörssi laski kesäkuun aikana rankasti. Yleisindeksi tippui kuukauden aikana peräti 5,2 prosenttia ja oli kuukauden lopussa 5 895 pisteessä. Käytännössä kesäkuussa suli koko alkuvuoden nousu. Oman salkkuni tuotto sen sijaan oli kesäkuussa 0,9 prosenttia plussalla. Kesäkuu oli siitä poikkeuksellinen kuukausi, että kaikki salkkuni osakkeet voittivat tuotossa Helsingin yleisindeksin. Parhaiten kehittyi salkkuni suurin sijoitus Nokia, jonka osakekurssi nousi kuukaudessa 8,0 prosenttia. Myös heinäkuun alussa Nokian nousu on jatkunut NSN-kaupan siivittämänä.

Positiivisen tuoton myötä sijoitussalkkuni kokonaisarvo nousi kesäkuussa 840 euroa ja oli kuukauden lopussa 53 980 euroa. Tämä on jälleen uusi ennätys. Kuukauden aikana salkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Kuukausi sitten sanoin, että markkinoiden hermoilusta huolimatta olen luottavainen omiin osakevalintoihini. Kesäkuun kehitys vahvisti tätä ja jatkossakin keskityn ennen kaikkea yksittäisten yritysten valintaan.

Yleisesti markkinoilla vallitsee tällä hetkellä maanis-depressiiviset tunnelmat. Joinain päivinä pelätään Kiinan talouskasvun hidastumista, joinain päivinä iloitaan USA:n parantuneista työllisyystilastoista ja joinain päivinä joko uskotaan tai ei uskota euron tulevaisuuteen. Ristiriitaista informaatiota tulee joka suunnasta, joten johtopäätösten tekeminen on hankalaa. Tämän vuoksi on mielestäni entistäkin tärkeämpää keskittyä yksittäisten sijoituskohteiden valintaan. Heinäkuussa sijoituspäätösten tekemiseen saadaan jälleen paljon uutta dataa, kun osavuosikatsauskausi käynnistyy jälleen.

Varallisuuteni jakauma 30.5.2013.
Varallisuuteni jakauma 30.5.2013.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit