Joulukuu 2012: Vuosi päättyi vahvaan nousuun Nokian johdolla

Loppuvuonna sijoitussalkkuni kehittyi varsin hyvin ja vuosi 2012 huipentuikin joulukuussa mukavasti vahvaan nousuun. Joulukuussa salkkuni positiivista kehitystä edesauttoi erityisesti Nokia, jonka osakekurssi nousi kuukauden aikana noin 15 prosenttia. Kokonaisuudessaan vuosi 2012 jäi sijoitustuottojen mielessä kuitenkin varsin heikoksi. Vaikka loppuvuonna päästiinkin jälleen nousu-uralle, erityisesti kevään ja alkukesän aikana eurokriisi aiheutti salkkuuni myös melkoista vahinkoa.

Helsingin pörssin yleisindeksi nousi joulukuussa noin 3,7 prosenttia ja vuoden vaihtuessa yleisindeksin lukema oli 5 801 pistettä. Tasan vuosi sitten Helsingin pörssin yleisindeksi oli noin 5 250 pisteessä, joten vuoden aikana nousua tuli kaiken kaikkiaan 10,5 prosenttia. Vuoden aikana osakemarkkinoilla koettiin varsin kovaa vuoristorataa. Ylimmillään yleisindeksi kävi heti alkuvuonna, kun se oli helmikuussa parhaimmillaan noin 6 250 pisteessä. Heti tämän jälkeen eurokriisi alkoi kuitenkin luoda pelkoa markkinoilla ja yleisindeksi laski alimmillaan kesäkuussa noin 4 800 pisteeseen. Kesän jälkeen suunta oli kuitenkin tasaisesti nouseva.

Sijoitussalkkuni osakesijoitukset tuottivat joulukuussa noin 3,7 prosenttia, eli tuotto oli täsmälleen sama kuin Helsingin yleisindeksillä. Koko vuoden salkkuni osakkeet tuottivat osingot huomioiden noin 5,2 prosenttia. Tämä oli pienoinen pettymys, mutta toisaalta vuosi 2012 oli osakemarkkinoilla varsin vaikea ja voin olla tyytyväinen sentään siihen, että tuotto pysyi plussalla. Joulukuussa sijoitussalkkuni kokonaisarvo nousi noin 47 300 euroon. Tasan vuosi sitten sijoitussalkkuni arvo oli noin 45 100 euroa, eli miljoonaan euron tavoite ei vuoden aikana tullut kovinkaan paljon lähemmäs. Tämä on tietysti pienoinen pettymys.

Joulukuussa salkussani tapahtui seuraavat muutokset:

  • 3.12. myin kaikki Googlen osakket salkustani 700,13 dollarin kurssilla yhteishintaan 3 481 dollaria (noin 2600 euroa)
  • 10.12. ostin Nokian osakkeita 2,93 euron kurssilla noin 700 euron erän

Joulukuussa luovuin siis kokonaan Googlen osakkeista. Jo aiemmin syksyllä olin myynyt osan Google-sijoituksistani ja katsoin, että nyt oli hyvä hetki luopua myös lopuista Googlen osakkeista. Syy tähän liikkeeseen on yksinkertaisesti se, että Googlen tilanne on monessa suhteessa hankaloitumassa, enkä usko Googlen kasvun jatkuvan enää nykyisellä tasolla. Googlesta on tarkoitus kirjoittaa tarkempi analyysi vielä lähiaikoina. Kokonaisuudessaan Google-sijoitukseni oli erittäin onnistunut ja joulukuussa myymäni Googlen osakkeet tuottivat 1,5 vuoden aikana noin 46 prosentin voiton. 

Vuonna 2013 markkinoilla vallitsee edelleen suuri epävarmuus tulevaisuudesta. Eurokriisiä ei ole vieläkään ratkaistu, Yhdysvalloissa uhkaa ns. talousjyrkänne (fiscal cliff) ja Suomikin saattaa olla jo taantumassa. Uskon kuitenkin, että oikeilla osakevalinnoilla myös tulevasta vuodesta voi selvitä voittajana ja tarkoitus on, että myös tässä blogissa keskityn vuonna 2013 yhä vahvemmin yksittäisten osakkeiden analyyseihin.

Varallisuuteni jakauma 31.12.2012.
Varallisuuteni jakauma 31.12.2012.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit