Joulukuu 2011: Laskuvuosi päättyi laskuun

Myös joulukuu oli useimmissa pörsseissä laskukuukausi, joten vuosi päättyi tutuissa tunnelmissa. Laskusta huolimatta markkinat ovat nyt erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa, sillä osakkeiden arvostustasot ovat todella alhaalla ja vuoden 2011 tulosjulkistuskausi odottaa vain muutaman viikon päässä.

Helsingin pörssin yleisindeksi laski joulukuussa 4,3 prosenttia ja päätyi 5 335 pisteeseen. Vuosi sitten indeksi oli 7 662 pisteessä, eli vuoden aikana laskua tuli kaiken kaikkiaan 30,4 prosenttia. Oma salkkuni suoriutui vaikeana vuonna kuitenkin erittäin hyvin. Joulukuussa salkkuni tuotto oli 1,1 prosenttia plussalla, mitä voi pitää erittäin hyvänä suorituksena tässä tilanteessa. Koko vuoden tarkastelujaksolla salkkuni tuotto päätyi 12,5 prosenttia pakkaselle, mikä on sekin merkittävästi paremmin kuin markkinoilla keskimäärin.

Vaikka negatiiviseen kehitykseen ei voi olla koskaan tyytyväinen, on salkkuni keskimääräistä selkeästi parempi tuotto kuitenkin osoitus siitä, että sijoitusstragiani oli viime vuonna erittäin onnistunut. Kuten olen moneen kertaan jo maininnut, päästrategiani on ollut hajauttaa sijoituksiani Euroopan ulkopuolelle ja erityisesti globaaleihin brändeihin. Myös joulukuussa salkussani olevat Google, McDonald’s ja PepsiCo kehittyivät erittäin hyvin ja vetivät lopulta muuten hieman heikommin kehittyneen salkun plussalle.

Osakkeiden positiivisen kehityksen ohella myös muut tuloni olivat joulukuussa vahvat, minkä ansiosta varallisuuteni arvo kasvoi kuukauden aikana lähes 2 700 eurolla. Vuoden lopussa sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo oli 45 072 euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla meni jälleen yksi rajapyykki rikki, sillä sijoitusvarallisuuteni arvo ylitti ensimmäistä kertaa 45 000 euroa. 

Joulukuussa salkussani tapahtui yksi muutos, kun ostin 19.12. Microsoftin osakkeita noin 1 600 euron erän. Microsoft on salkkuni uusi tulokas ja tätä yhtiötä käsittelin tarkemmin jo aiemmin.

Osakemarkkinoilla on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen tilanne, sillä sijoittajien pessimististen odotusten takia osakkeiden arvostustasot ovat erittäin alhaalla. Muutaman viikon päästä alkavaa tulosjulkistuskautta voikin odottaa innolla, sillä viimein pääsemme näkemään, miten vuosi 2011 sujui yrityksiltä kokonaisuudessaan ja mitä yritykset odottavat tulevaisuudelta. Itse katson tulosjulkistuskauteen positiivisesti, sillä odotan useimmilta salkussani olevilta yhtiöiltä positiivisia uutisia odotuksiin nähden. Tulosjulkistuskauden kohokohta on ainakin omalla kohdallani tammikuun 26. päivä, kun Nokia julkistaa tuloksensa. Tällöin pääsemme viimein kuulemaan, miten Nokian uuden strategian jalkautus on lähtenyt todellisuudessa liikkeelle. Huhujahan tästä on liikkunut laidasta laitaan.

Tuleva vuosi tulee olemaan taloudessa vaikea, mutta kuten vuoden 2009 alussa, myös nyt katson itse tulevaisuuteen positiivisesti. Epävarmoina aikoina on ollut historiallisesti usein paras hetki sijoittaa osakkeisiin ja nyt jos koskaan tämä kriteeri täyttyy. Warren Buffetia lainaten, ole ahne kun muut pelkäävät ja pelkää, kun muut ahnehtivat.

Varallisuuteni jakauma 31.12.2011.
Varallisuuteni jakauma 31.12.2011.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit