Ihanaa Neste Oil, ihanaa

Salkkuni suurimmalla sijoituksella, Neste Oililla, on ollut hurja vuosi - positiivisessa mielessä. Aikanaan paljon kritisoitu ja sijoittajien riippakivenä pitämä Uusiutuvat polttoaineet -liiketoiminta on tehnyt viimein läpimurron ja siitä on syntynyt tämän vuoden aikana todellinen kultakaivos. Jos kaikki menee hyvin, tähän mennessä nähty on kuitenkin vasta alkua tulevaisuuden uudelle menestystarinalle.

Neste Oil on tällä hetkellä salkkuni suurin sijoitus ja olen seurannut sitä aktiivisesti vuodesta 2006 lähtien. Tässä blogimerkinnässä tarjoankin tavallista hieman kattavamman katsauksen Neste Oilin Uusiutuvien polttoaineiden historiaan, nykytilaan ja mahdolliseen tulevaisuuteen.

Aloitetaan tuoreimmilla kehityksillä. Neste Oilin Uusiutuvien polttoaineiden käänne on ollut huima. Aiemmin raskaasti tappiollinen liiketoiminta kääntyi ensimmäistä kertaa selvästi voitolliseksi vasta tämän vuoden tammi-maaliskuussa ja sen jälkeen positiivinen kehitys on jatkunut vahvana. Neste Oil on antanut tämän vuoden aikana peräti kolme positiivista tulosvaroitusta, jotka ovat olleet iloista luettavaa osakkeenomistajille:

  • 24.4.2013 osavuosikatsauksessa Neste Oil arvioi, että Uusiutuvien polttoaineiden koko vuoden liikevoiton odotetaan paranevan edellisestä vuodesta ja olevan positiivinen.
  • 1.8.2013 osavuosikatsauksessa Neste Oil nosti tulosohjaustaan ja arvioi, että Uusiutuvien polttoaineiden koko vuoden liikevoiton odotetaan olevan yli 120 miljoonaa euroa.
  • 10.9.2013 tulosvaroituksessa, vain 6 viikkoa edellisen jälkeen, Neste oil nosti tulosohjaustaan jälleen ja arvioi nyt, että Uusiutuvien polttoaineiden koko vuoden liikevoiton odotetaan ylittävän 200 miljoonaa euroa.

Käänne on siis hurja - varmasti hurjin, mitä olen koskaan omissa sijoituskohteissani saanut tähän mennessä kokea. Vain vuodessa uusiutuvat polttoaineet on muuttunut noin 50 miljoonan euron liiketappiota tekevästä toiminnasta yli 200 miljoonaa euroa liikevoittoa tekeväksi toiminnaksi! Tämä on luonnollisesti näkynyt myös osakekurssissa. Tämän vuoden alusta Neste Oilin osakekurssi on vahvistunut yli 60 prosenttia. Vuoden takaisesta osakkeen markkinahinta on noussut peräti 160 prosenttia!

Neste Oilin osakekurssin kehittyminen 23.9.2012 - 23.9.2013.
Neste Oilin osakekurssin kehittyminen 23.9.2012 - 23.9.2013.

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden historiallinen kehitys

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden historia lähti liikkeelle vuonna 2005, kun yhtiö (silloin vielä osa Fortumia) päätti rakentaa biodieseliä valmistavan laitoksen Porvooseen. Tutkimustyötä uusiutuvien polttoaineiden parissa tosin on tehty varmasti paljon tätä ennenkin. Porvoon investointia seurasi suuremmat NExBTL-tuotantolaitosinvestointipäätökset Singaporeen ja Rotterdamiin vuosina 2007 ja 2008. Uusiutuvat polttoaineet -liiketoiminta lähti liikkeelle toden teolla vuosina 2010-2011, kun Singaporen ja Rotterdamin tuotantolaitokset käynnistyivät. Nykyisellään Neste Oilin NExBTL-tuotantokapasiteetti on 500 tonnia neljännesvuodessa ja todellinen tuotanto on ollut 400-500 tonnissa.

Neste Oilin NExBTL-tuotanto.
Neste Oilin NExBTL-tuotanto.

Uusiutuvien polttoaineiden alkuvaiheita varjosti toiminnan rankka tappiollisuus. Vuosina 2007-2012 Neste Oil teki kumulatiivisesti lähes 300 miljoonan euron liiketappiot uusiutuvissa polttoaineissa. Pahin tilanne oli vuoden 2011 heinä-syyskuussa, kun neljännesvuoden tappio oli peräti 81 miljoonaa euroa.

Uusiutuvien polttoaineiden kannattavuus on parantunut vuoden 2012 kolmannesta neljänneksestä lähtien. Vuoden 2012 toisella neljänneksellä Neste Oil teki liiketappiota 33 miljoonaa euroa ja vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä oltiin vielä lähes nollatuloksessa. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevoitto oli kuitenki jo 26 miljoonassa eurossa ja toisella neljänneksellä 33 miljoonassa eurossa. Nykyisen tulosohjeistuksen mukaan loppuvuonna liikevoitto tulee olemaan peräti 70-80 miljoonaa euroa neljännesvuotta kohden. Käänne on siis ollut erittäin raju ja myös kurssikehitys kertoo, että se tuli täytenä yllätyksenä markkinoille.

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liikevaihto.
Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liikevaihto.

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liikevoitto.
Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liikevoitto.

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liikevoittoprosentti.
Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liikevoittoprosentti.

Uusiutuvien polttoaineiden hyvään kannattavuuskehitykseen löytyy kolme pääasiallista syytä: parantunut operatiivinen tehokkuus, raaka-ainepohjan laajentaminen ja USA:n hyvä markkinatilanne. Uusiutuvien polttoaineiden operatiivinen tehokkuus on parantunut hiljalleen, kun organisaatio on "oppinut", miten uusiutuvia polttoaineita tuotetaan. Kun uudenlaista toimintaa aletaan tekemään, on luonnollista, että tehokkuus parantuu ajan myötä. Yksi merkittävimmistä ja kiinnostavimmista tekijöistä on kuitenkin polttoaineiden raaka-ainepohjan laajentaminen. Aluksi NExBTL:ää tehtiin lähinnä palmuöljystä (mitä myös laajalti kritisoitiin). Tutkimuksen ja tuotekehityksen myötä Neste Oil on onnistunut laajentamaan raaka-ainepohjaa myös erilaisiin jätteisiin ja tähteisiin. Tämän ansiosta Neste Oil voi entistä paremmin optimoida raaka-ainekäyttöä, mikä alentaa tuotantokustannuksia. Tällä hetkellä jo noin puolet NExBTL:stä tuotetaan erilaisista jätteistä ja tähteistä. Erityisesti tämän vuoden loppua kohden mentäessä USA:n markkinatilanne on ollut Neste Oilille yhä parempi, mikä osittain selittää näin rajun käänteen tuloksentekokyvyssä.

Oma historiani Neste Oilin kanssa

Neste Oil on löytynyt salkustani blogin alkuajoista lähtien. Vuosien varrella olen ostanut tasaisesti lisää Neste Oilin osakkeita - viimeisimmät ostot tein tämän vuoden helmikuussa. Vuoden kestäneen rajun kurssinousun jälkeen Neste Oil on kokonaisuudessaan yksi eniten tuottaneista osakesijoituksistani, joten kärsivällisyys on kannattanut.

Jos palataan ajassa vielä muutama vuosi taaksepäin, niin sijoittajien tunnelmat Neste Oilin ympärillä olivat totaalisen erilaiset. Muutaman vuoden takaisesta ilmapiiristä kertoo paljon myös muutamat noihin aikoihin tekemäni blogimerkinnät, kuten vuoden 2010 "Nesteen kanssa nesteessä" ja " Neste Oil ja aikaansa edelläolon dilemma" sekä vuoden 2011 "Vastuuton ja vastuullinen Neste Oil painii bio-ongelmansa kanssa"

Huomionarvoista kuitenkin on, että itse olen aina uskonut Neste Oilin tulevaisuuden potentiaaliin.

Itseäni lainaten, vuoden 2010 blogimerkinnässä kirjoitin seuraavaa: "Kun vuoden 2006 loppupuolella sijoitin yritykseen, tiedostin jo silloin riskit. Ajatukseni olikin, että vasta 10 vuoden päästä voidaan sanoa, oliko päätökseni järkevä". Vuonna 2010 sanoin myös seuraavaa: "Uskon, että Neste Oil on kuitenkin yksi lähitulevaisuuden potentiaalisista huippunousijoista Helsingin pörssissä." Tuohon aikaan Neste Oilin osake maksoi noin 10 euroa.

Vuonna 2011, kun Neste Oil paini tosissaan NExBTL:n kannattavuusongelmien kanssa, kirjoitin itse seuraavaa: "Oma uskoni Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden strategiaan ei ole vielä hiipunut. Koko toimiala on vasta syntymävaiheessa, joten tilanne on luonnollisesti haastava. Neste Oilin asema on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä yhtiön NExBTL-dieseliä voidaan valmistaa useista erilaisista eloperäisistä biomassoista. Tällä hetkellä merkittävin raaka-aine on kritiikkiä herättänyt palmuöljy, mutta Neste Oilin tuotekehitysputkessa on tulossa suuri määrä vaihtoehtoisia raaka-aineita. Tällä hetkellä Neste Oil, jos kukaan, on erinomaisessa asemassa tehdä lähitulevaisuudessa uusiutuvaa polttoainetta kannattavasti. Erityisesti, jos ja kun Yhdysvallat sekä EU muuttavat lainsäädäntöään biopolttoaineita suosivaan suuntaan, voi Neste Oilille syntyä nopeasti merkittävä etu."

Nyt voin hieman omahyväisesti ja ärsyttävästi todeta, että näkemykseni oli oikea ja kannatti jääräpäisesti uskoa Neste Oiliin.

Neste Oilin tulevaisuus

Yksittäisiin sijoituksiin ei koskaan saa rakastua sokeasti, vaan aina pitää olla valmis myös luopumaan niistä - ainakin jos haluaa tehdä kannattavaa sijoitustoimintaa. Neste Oilin hurjan kurssinousun jälkeen olenkin joutunut myös itse pohtimaan, että joko on aika realisoida Neste Oilin osakkeet ja etsiä seuraavaa tuottoisaa kohdetta? Vastaukseni tähän kysymykseen on kuitenkin selvä: ei vielä, sillä potentiaalia Neste Oilissa on edelleen.

Tässä blogimerkinnässä en käsittele Neste Oilia niinkään arvonmääritysmenetelmiin perustuen, vaan laadullisista näkökulmista.

Neste Oilin tänä vuonna tapahtunut kannattavuusparannus on osittain pitkäjänteisen tutkimuksen ja tuotekehityksen tulosta ja uskon, että T&K-toiminnassa piilee vielä valtavaa tulevaisuudenpotentiaalia, josta nyt on nähty vasta osa. Neste Oil itse kertoo, että jo noin 80 prosenttia yhtiön noin 40 miljoonan euron vuotuisista T&K-kuluista suuntautuu uusiutuvien raaka-aineiden tutkimukseen.

Neste Oilin NExBTL-teknologialla polttoainetta voidaan tehdä perinteisen palmuöljyn lisäksi jo nyt esimerkiksi teurasjätteistä, kalanjalostuksen rasvajätteistä, ravintoloiden rasvajätteistä ja ruuaksi kelpaamattomasta maissiöljystä. Neste Oililla on siis teknologia, jolla voidaan tehdä jätteistä mustaa kultaa! Tämän lisäksi Neste Oil on kertonut pilotoivansa esimerkiksi kasvatettujen levien ja mikrobien käyttöä raaka-aineena. Salaisimmista projekteista julkisuuteen ei ole kerrottu ollenkaan.

Neste Oil on nopeaa vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa polttoainetta valmistetaan ainoastaan jätteistä tai kasvatetuista ruoaksi kelpaamattomista raaka-aineista. Samassa teollisessa mittakaavassa yhdelläkään muulla yrityksellä ei vielä ole vastaavaa toimintaa ja luonnollisesti Neste Oilin kehittämät teknologiat on suojattu patenteilla. Pitkällä aikavälillä maailmanlaajuinen trendi on kaikissa energianlähteissä folliisista polttoaineista kohti uusiutuvia polttoaineita. Tässä Neste Oil on vahvoilla.

Neste Oililla on myös mielenkiintoisia strategisia kasvuvaihtoehtoja. Mikäli uusiutuvien polttoaineiden kannattavuustilanne pysyy hyvänä, lähivuosina tulee ajankohtaiseksi mahdollinen seuraava iso NExBTL-tuotantolaitos. Ihmettelisin, jos alustavia suunnitelmia tästä ei vielä olisi Neste Oilissa tekeillä. Yksi potentiaalinen kohde uudelle tuotantolaitokselle olisi USA, jossa teollisuuden käyttämän energian hinnan odotetaan pysyvän alhaisella tasolla vielä pitkään. Tällöin Neste Oilin tuotantolaitokset olisivat myös hyvin hajautettu globaalisti: yksi Aasiassa, yksi Euroopassa ja yksi Pohjois-Amerikassa. Tähän liittyen Neste Oil on tosin kasvattamassa jo nykyisten tuotantolaitoksen vuosittaista kapasiteettia 2 miljoonasta tonnista 2,3 miljoonaan tonniin vuoteen 2015 mennessä.

Toinen kasvuvaihtoehto olisi lisensoida NExBTL-teknologiaa muille toimijoille ja kerätä itse lisenssituloja. Tosin tässä mallissa on myös riski siitä, että oman tuotannon kilpailuetu katoaa.

Yhtenä mielenkiintoisena vaihtoehtona voisi myös olla Neste Oilin jakautuminen kahteen yhtiöön, joista toinen keskittyy perinteiseen öljynjalostukseen ja toinen uusiutuviin polttoaineisiin. Tämä voisi olla perusteltua, koska kyseessä on kaksi hyvin erilaista liiketoimintaa. Erityisesti uusiutuvien polttoaineiden tulevaisuudennäkymät poikkeavat merkittävästi muusta toiminnasta ja sen eriyttäminen omaan yhtiöön voisi lisätä myös kansainvälisten sijoittajien kiinnostusta ja sitä kautta edistää rahoituksen saamista uusiin investointeihin. Ilmeisesti pitäisi saada Björn Wahlroos Neste Oilin hallitukseen (ja pois UPM:n hallituksesta), jotta tämä asia etenisi.

Ihanaa Neste Oil, Ihanaa

Näihin sanoihin on hyvä päättää tämä blogimerkintä. Neste Oililla menee nyt lujaa ja osakkeenomistajana olen enemmän kuin tyytyväinen. Neste Oilin kanssa usko meinasi välillä loppua, mutta nyt kärsivälliset sijoittajat saavat nauttia työn hedelmistä. Uskon, että tämä on kuitenkin vasta menestystarinan alkua ja mielenkiintoisimmat ajat ovat vielä edessä.

Kirjoittaja omistaa Neste Oilin osakkeita. Blogi ei sisällä osakkeiden osto- tai myyntisuosituksia.

Kommentit