Huhtikuu 2013: USA ja Aasia nousevat, Euroopassa menee heikosti

Olen kuukausi toisensa perään voinut kertoa, miten tämänhetkinen USA:n osakemarkkinoita painottava sijoitusstrategiani on tuottanut hyviä tuloksia. Huhtikuukaan ei tuonut tähän poikkeusta. Huhtikuussa USA:n ja Aasian pörssit jatkoivat vahvaa nousujohteista kevättä. Esimerkiksi New Yorkin pörssin Dow Jones Industrial Average -indeksi nousi ensimmäistä kertaa historiassaan yli 15 000 pisteeseen ja on nyt jo korkeammalla kuin ennen vuoden 2008 talouskriisiä. Euroopan pörsseissä kehitys sen sijaan oli heikompaa ja koko Euroopasta kantautuu lähinnä huonoja uutisia. Huhtikuussa esimerkiksi euroalueen työttömyysaste nousi uuteen ennätykseen.

Helsingin pörssin yleisindeksi laski huhtikuussa 0,4 prosenttia 6 112 pisteeseen. Oman salkkuni tuotto oli huhtikuussa 2,6 prosenttia plussalla. Jenkkiosakkeideni Microsoftin, McDonald'sin ja PepsiCon lisäksi myös muutama Helsingin pörssissä tekemäni sijoitus yllätti positiivisesti. Parhaiten nousi Neste Oil, joka yllätti markkinat raportoimalla uusiutuvien polttoaineiden tehneen alkuvuonna ensimmäistä kertaa voittoa koko niiden historian aikana. Neste Oilin vuosia kestänyt ja paljon kritisoitu korpivaellus uusiutuvien polttoaineiden kanssa on siis viimein alkanut tuottamaan hedelmää. Neste Oilin osakekurssi nousi huhtikuussa lähes 4 prosenttia.

Positiivisen tuoton myötä sijoitussalkkuni arvo nousi huhtikuussa 51 260 euroon, mikä on myös uusin ennätys. Kuukauden aikana salkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Toukokuun alkuun tultaessa osavuosikatsauskausi alkaa olla jo suurilta osin ohi. Helsingin pörssin alkuvuosi ei yllättänyt positiivisesti, mutta ei negatiivisestikaan. Jos kaikkien Helsingin pörssissä listattujen yritysten alkuvuoden tulokset summaa yhteen, nähdään että koko tuloskakku on pienentynyt vuoden takaisesta. Tämä on surullista, mutta oli odotettavissa. Tilastokeskuksen mukaan Suomen kokonaistuotanto on laskenut jo yhdeksän kuukauden ajan, minkä käytännössä voidaan katsoa tarkoittavan, että Suomessa ollaan taantumassa. Muuallakaan Euroopassa ei mene sen paremmin, joten jenkkiosakkeita painottavaan strategiaani ei ole varmasti tulossa lähiaikoina muutoksia.

Varallisuuteni jakauma 30.4.2013.
Varallisuuteni jakauma 30.4.2013.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit