Huhtikuu 2010: Kreikka horjuttaa toipuvaa Eurooppaa

Huhtikuusta jää taloushistorian kirjoihin yksi tapahtuma ylitse muiden. Kyse on luonnollisesti Kreikan talouskriisistä, joka on viimeisen kuukauden aikana kasvanut huippuunsa. Parhaillaan näyttää siltä, että kriisiin ollaan löytämässä ratkaisu ja se ei ole meidän onneksemme leviämässä ainakaan pahasti Kreikan ulkopuolelle. Kreikalla itsellään on joka tapauksessa edessään vaikeat ajat.

Kreikan kriisi veti huhtikuussa eurotalouden yleistunnelmaa synkemmäksi. Huhtikuussa käynnistynyt tulosjulkistuskausi on sentään alkanut positiivisissa merkeissä ja vaikuttaa siltä, että yritykset ovat romahduksen jälkeen palaamassa jälleen maltilliselle kasvu-uralle. Uskon, että ilman Kreikkaa osakekurssit olisivat myös huhtikuussa jatkaneet nousuaan. Kreikka-kriisin seurauksena kuukauden aikana otettiin kuitenkin hieman takapakkia ja oma Helsingin yleisindeksimme laski huhtikuussa 4,1 prosenttia.

Oma salkkuni kehittyi hieman Helsingin yleisindeksiä paremmin, vaikka myös sen tuotto oli negatiivinen. Salkkuni arvo laski 3,5 prosenttia, kun osinkoja ei huomioida. Kun kuukauden aikana irronneet osingot huomioidaan, paranee salkkuni tuotto kuitenkin -1,0 prosenttiin.

Huhtikuussa salkussani tapahtui seuraavat muutokset:

  • 8.4. myin kaikki omistamani Outotecin osakkeet 27,80 euron kurssilla - yhteensä noin 1 600 euroa
  • 9.4. ostin lisää Fortumin osakkeita 18,54 euron kurssilla noin 2 200 euron erän

Outotec-myynnistä kirjoitin jo aiemmin. Yksinkertaisesti Outotecin arvostus on mielestäni karannut liian korkealle, vaikka muuten yrityksessä ei ole mitään vikaa. Fortumin arvostus taas on mielestäni edelleen houkuttelevalla tasolla, joten päätin sijoittaa Outotecista vapautuneet varat siihen. Sen seurauksena Fortumista on kasvanut jo salkkuni neljänneksi suurin sijoitus. Kärjessä ovat edelleen Neste Oil, TeliaSonera ja Orion.

Toukokuuhun katson Kreikan kriisistä huolimatta valoisin mielin. Alkanut tuloskausi on osoittanut, että useimmat yritykset ovat ohittaneet aallonpohjan ja uusi kasvun kausi on lähtemässä käyntiin.

Näyttää myös siltä, että Kreikan kriisiinkin ollaan löytymässä kestävä ratkaisu. Kun ahdingossa olevalle Kreikalle nyt lainataan järkyttävät summat rahaa, on tärkeää, että vastineeksi vaaditaan konkreettisia radikaaleja saneeraustoimia. Näin on nyt onneksi myös näillä näkymin käymässä. Vaikka Kreikankin kriisiin on löytymässä ratkaisu, niin näinä aikoina ei näköjään koskaan voi tietää, paljastuuko vielä jostain uusia vakavia kirjanpitokikkailuja. Lähitulevaisuuden suurimpana uhkana pidänkin sitä, että jostain Kreikkaakin lähempää paljastuu suuria mätäpesäkkeitä.

P.S. Taloussanomat haastatteli minua ja julkaisi artikkelin blogiini liittyen. Kannattaa lukea. :)

Varallisuuteni jakauma 30.4.2010.
Varallisuuteni jakauma 30.4.2010.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit