Helmikuu 2009: Pohja katosi jälleen

Hiljaiseksihan tämä vetää. Juuri kun näytti siltä, että markkinat ovat löytäneet vakaan tason, pohja hävisi uudestaan. Helmikuun loppupuoliskolla pörssissä oli ainoastaan yksi nousupäivä. Lopputuloksena Helsingin yleisindeksi laski kuukaudessa 13,2 % ja päätyi lopulta 4395 pisteen tasolle. Tätä en uskonut näkeväni.

Samat lukemat ovat olleet viimeksi tauluissa vuonna 1998. Onko tosiaan niin, että osakesijoittaminen on tullut tiensä päähän? Pessimistisimmäthän tätä ovat julistaneet jo hyvän aikaa. Toisaalta indeksejä tuijottaessa täytyy muistaa, että osakesijoittamisen tuotto muodostuu osingoista ja arvonnoususta. Osinkojahan ei näy yleisesti käytetyissä indekseissä. Moni vuonna 1998 ostettu osake olisi tähän päivään mennessä maksanut itsensä takaisin jo pelkkinä osinkoina, joten tilanne ei kuitenkaan ole niin huono kuin monet antavat ymmärtää.

Nykyinen markkinatilanne on kieltämättä kutkuttava. En ole itsekään varma, olenko tekemässä elämäni parhaimpia sijoituspäätöksiä vai olenko häviämässä kovalla työllä ansaitsemani varallisuuden kokonaan. Tieteellisten tutkimustenkin mukaan parhaiten elämässä ovat menestyneet positiivisesti tulevaisuuteen katsoneet, joten pessimismi ei ole ainakaan vielä iskenyt minuun.

Omakaan salkkuni ei säästynyt helmikuun talvimyrskyltä. Osakesijoitusteni arvo laski 9,8 %. Tuotto oli sentään jälleen parempaa kuin pörssissä keskimäärin, mistä saan edelleen kiittää taantuman hyvin kestäviä yritysvalintojani. Varallisuuteni euromääräinen arvo laski 1 138,94 euroa ja päätyi 24 627,76 euroon.

Helmikuussa salkussani tapahtui yksi muutos:

  • 23.2. ostin Neste Oilia 10,11 euron kurssilla noin 600 euron erän

Markkinoiden lähitulevaisuutta on mahdoton ennustaa ja kehitystä ohjaa nyt enemmänkin psykologia kuin järki. Romahdusta on historiassa kuitenkin aina seurannut uusi nousu. Suurin kysymys onkin, milloin se alkaa.

Varallisuuteni jakauma Helmikuun lopussa.
Varallisuuteni jakauma Helmikuun lopussa.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit