Heinäkuu 2013: Osavuosikatsauskausi lähti liikkeelle kaksijakoisissa merkeissä

Heinäkuu oli Suomessa perinteistä loma-aikaa, mutta markkinat eivät levänneet silloinkaan. Heinäkuu oli sijoittajalle itse asiassa erittäin mielenkiintoista aikaa, koska heinäkuussa käynnistyi jälleen osavuosikatsauskausi niin Helsingin pörssissä kuin maailmallakin.

Helsingin pörssissä  koettiin heinäkuussa korjausliike ylöspäin todella heikon kesäkuun jälkeen. Helsingin pörssin yleisindeksi vahvistui 3,7 prosenttia ja päätyi 6 112 pisteeseen. Oma salkkuni jäi Helsingin pörssin kehityksestä, mikä johtuu pääasiassa sijoituksistani Yhdysvaltain osakemarkkinoille. Toisin kuin kesäkuussa, heinäkuussa Yhdysvaltain dollari heikentyi, mikä vaikutti sijoituksieni arvoon negatiivisesti. Kaiken kaikkiaan salkkuni osakkeet päätyivät heinäkuussa 0,2 prosenttia pakkaselle. Muilta osin kassavirtani oli heinäkuussa sijoitussalkkuun päin ja varallisuuteni nousi kuukauden aikana noin 1 600 euroa ja oli kuukauden lopussa yhteensä 55 578 euroa. Sijoitussalkkuni arvo on kasvanut kuukausittain jo yhdeksän peräkkäisen kuukauden ajan ja heinäkuun viimeisen päivän saldo oli jälleen uusi ennätys. 

Heinäkuussa salkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Ensimmäisen vuosipuoliskon tulosjulkistukset jatkuvat vielä pitkälle elokuun puolelle, mutta ensimmäisiä johtopäätöksiä voi jo tehdä. Heikommat ajat ovat näkyneet erityisesti raskaan teollisuuden tilauskannoissa ja moni tuloksensa julkaissut yhtiö on ilmoittanut heikentyneistä lähiajan näkymistään. Toisaalta joukkoon on mahtunut myös melkoisia tulosyllättäjiä, joiden osakekurssit ovat nousseet jopa kymmeniä prosentteja. Viimeksi eilen näin kävi Neste Oilille ja SRV:lle, joiden molempien osakekurssit nousivat päivässä lähes 25 %. Erityisesti Neste Oilin kaltaiselle suuryhtiölle näin suuret päivänousut ovat todella harvinaista herkkua.

Neste Oilin kurssinousu lämmitti myös minun mieltäni, sillä Neste Oil oli heinäkuussa salkkuni toiseksi suurin sijoitus. Tämän kurssinousun myötä Neste Oilista tuli salkkuni suurin sijoitus, vaikkakaan se ei näy vielä heinäkuun luvuissani. Jos Neste Oilin tulos olisi tullut ulos päivää aiemmin, koko salkkuni tuotto olisi ollut heinäkuussa varsin erilainen kuin miltä se nyt näyttää.

Neste Oilin ja SRV:n esimerkit osoittavat mielestäni, että näinä taloudellisesti epävarmoinakin aikoina voi tehdä erittäin onnistuneita sijoituksia. Entistä tärkeämpää on onnistua valitsemaan nimenomaan ne yhtiöt, joilla on potentiaalia menestyä myös vaikeina aikoina. Tällä Stock Picking -strategialla aion jatkaa myös tulevaisuudessa.

Varallisuuteni jakauma 31.7.2013.
Varallisuuteni jakauma 31.7.2013.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit