GTA V -hypetys tarjoaa myös mielenkiintoisen sijoitusmahdollisuuden

Kaikkien aikojen suurimman konsolipelin tittelin saanut Grand Theft Auto V on luultavasti viime aikoina tullut tutuksi, vaikkei olisi koskaan pelikonsoleihin koskenutkaan. Viime viikolla julkaistusta konsolipelistä tuli maailman nopeimmin miljardin dollarin myynnin ylittänyt viihdetuote. Tämä maaginen rajapyykki meni rikki vain kolmessa päivässä. Volyymeissa miljardin dollarin myynti tarkoittaa arviolta 13-15 miljoonaa pelikopiota, mikä on valtava määrä pelialalla, sillä tyypillisesti menestyksenä pidetään peliä, jota myydään koko sen elinkaaren aikana yli 5 miljoonaa kappaletta. GTA V on siis myynyt kolmessa päivässä kolme kertaa enemmän kuin tyypillinen hittipeli koko sen elinkaarensa aikana. Tässä blogimerkinnässä varsinaisen pelin sijaan minua kuitenkin kiinnostaa enemmän se, millainen sijoitusmahdollisuus on GTA-sarjan pelejä julkaiseva Take-Two Interactive Software.

Grand Theft Auto V.

Take-Two on yhdysvaltalainen NASDAQissa listattu peliyhtiö. Take-Two tekee ja julkaisee pelejä kahden studion, 2K:n ja Rockstar Gamesin, kautta. GTA:n lisäksi Take-Twon tunnettuja pelibrändejä ovat mm. NBA 2K, Sid Meier's Civilization, BioShock, Red Dead Redemption ja Max Payne (kyllä - suomalaiselta Remedylta ostettu brändi). Yhtiön ylivoimaisesti tuottoisin ja arvokkain brändi on kuitenkin GTA.

Suuriin listattuihin peliyhtiöihin verrattuna Take-Two on varsin pieni tekijä. Viime tilikaudella yhtiö teki 1,21 miljardin dollarin liikevaihdolla 5,2 miljoonan dollarin liikevoiton. Korkokulujen ja verojen jälkeen tulos oli kuitenkin 29,5 miljoonaa dollaria tappiolla. Yhtiön markkina-arvo on nykyisellä osakekurssilla noin 1,56 miljardia dollaria. Esimerkiksi kilpailevan World of Warcraft -peleistä tunnetun Activision Blizzardin liikevaihto on 4,86 miljardia dollaria, tulos 1,15 miljardia dollaria ja markkina-arvo noin 19 miljardia dollaria, eli noin 15-kertainen Take-Twohon verrattuna.

GTA on Take-Twon ehdottomasti arvokkain brändi. Tämä näkyy jo siinä, että yhtiön kannattavuus on ollut pitkälti riippuvainen GTA-pelisarjan julkaisuista. Muut pelit ovat harvoin tuottaneet mitään viivan alle. Poikkeuksena on vuonna 2010 julkaistu Red Dead Redemption, joka myi elinkaarensa aikana 8,5 miljoonaa kappaletta ja teki vuodesta 2010 taloudellisesti erittäin hyvän.

Edellinen iso GTA-julkaisu, GTA IV, tapahtui vuonna 2008. GTA IV myi aikoinaan ensimmäisen viikon aikana maailmanlaajuisesti noin 6 miljoonaa kappaletta ja koko elinkaarensa aikana noin 25 miljoonaa kappaletta. Vuosi 2008 oli taloudellisesti yhtiön historian tähän mennessä kannattavin vuosi. Silloin Take-Two teki 1,23 miljardin euron liikevaihdolla 111,0 miljoonan dollarin liikevoiton. Tämän jälkeen tulos on ollut tappiollinen tai lähellä nollaa lukuunottamatta vuotta 2010, jolloin yhtiön julkaisema Red Dead Redemption myi hyvin.

Take-Twon liikevaihdon ja liikevoiton kehitys.
Take-Twon liikevaihdon ja liikevoiton kehitys.

Take-Twon osakekohtaisen tuloksen kehitys.
Take-Twon osakekohtaisen tuloksen kehitys.

Jo nyt on selvää, että tästä vuodesta tulee taloudellisesti Take-Twon kaikkien aikojen parhain. GTA V:n ensimmäisten päivien liikevaihto ylitti miljardi dollaria, eli yhtiö on muutamassa päivässä tehnyt liikevaihtoa saman verran kuin tyypillisesti koko vuonna. Aikaisempaan GTA IV -peliin verrattuna GTA V:n myynti on ollut lähes kolme kertaa nopeampaa.

Mitä GTA V:n vahva myynti sitten tarkoittaa konkreettisesti Take-Twon tuloslaskelmassa? Sterne Agee teki ennen pelin julkaisua analyysin, jossa oli kaksi skenaariota. Konservatiivisessa skenaariossa peliä myydään 15 miljoonaa kappaletta ja hittipeli-skenaariossa 25 miljoonaa kappaletta. Konservatiivisessa skenaariossa Take-Two tekisi kuluvalla tilikaudella 193,6 miljoonan dollarin liikevoiton ja 2,11 dollarin osakekohtaisen tuloksen. Hittipeli-skenaariossa Take-Two tekisi 390,8 miljoonan dollarin liikevoiton ja 4,26 dollarin osakekohtaisen tuloksen. GTA V:n myynti tähän mennessä on ylittänyt hurjimmatkin ennustukset, sillä pelkästään ensimmäisen kolmen päivän aikana todellinen myynti oli arviolta 13-15 miljoonaa kappaletta. On varsin todennäköistä, että lopullinen myynti on reilusti yli 30 miljoonaa kappaletta, jolloin jopa Sterne Ageen hittipeli-skenaariokin jää kauas taakse. Näihin skenaarioarvioihin suhteutettuna osakekohtaisen tuloksen voi siis odottaa olevan vähintään 5 dollaria osaketta kohden!

GTA V:n odotettuakin paremmasta alusta huolimatta Take-Twon osakekurssi ei ole lähtenyt lentoon. Itse asiassa julkaisua seuraavina päivinä kurssi on laskenut 19 dollarin tasolta 18 dollarin tasolle. Tosin pidemmällä aikaperspektiivillä osakekurssi on ollut tasaisessa nousussa viime syksystä lähtien, kun GTA V:n julkaisu on lähentynyt, joten viime päivien kurssireaktio voi selittyä pikavoittoja kotiuttaneiden myynneillä, kun hätäisimmät sijoittajat ovat myyneet osakkeensa.  

Take-Twon osakekurssin kehitys.
Take-Twon osakekurssin kehitys.

Mikäli Take-Two tekisi esimerkiksi 5 euron osakekohtaisen tuloksen, yhtiön P/E-luku olisi nykykurssilla 3,6 ja tulostuotto 28 %. Toki yhtiön taloudellinen kehitys on ollut vahvasti syklistä ja hittipeleistä riippuvaista, joten yhden vuoden megatulos vääristää kuvaa yhtiön pitkän aikavälin kestävästä arvostustasosta.

Oman näkemykseni mukaan Take-Twon kurssi on kuitenkin GTA V:n alkuun ja potentiaaliin nähden todella alhainen. Aikaisempaan GTA IV -julkaisuun verrattuna myös toimintaympäristö on muuttunut ja tarjoaa paljon uusia ansaintamalleja. GTA V:een on rakennettu esimerkiksi pelin sisäinen kauppa, josta voi ostaa erilaista lisäsisältöä peliin. Aiemmin tätä ei ollut samassa mittakaavassa ja pelin sisäisten ostojen ansiosta Take-Two tulee tekemään pelillä myös pitkäaikaista hyväkatteista liikevaihtoa. Lisäksi GTA V:n kaikkia puolia ei vielä ole nähty, koska vasta 1. lokakuuta julkaistaan GTA Online -moninpelilisäosa. Tämän lataaminen on ilmaista pelin ostaneille, mutta varmasti erilaisia pelin sisäisiä ansaintamalleja on rakennettu myös tähän.

Mitä todennäköisimmin myös GTA V:n elinkaari tulee olemaan aiempia versioita pidempi, sillä loppuvuonna sekä Microsoft että Sony ovat tuomassa pitkästä aikaa markkinoille seuraavan sukupolven konsolit. On odotettavissa, että GTA V:sta julkaistaan näille konsoleille oma graafisesti entistä kehittyneempi versionsa, mikä tuonee toisen myyntipiikin tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Take-Twolta GTA V:n julkaisu nykyisen konsolisukupolven viime hetkille onkin todennäköisesti strategisesti erittäin harkittu ja hyvä liike.

Take-Twosta on tullut yhä kiinnostavampi yhtiö myös muiden pelibrändien ansiosta. Esimerkiksi muista hittipeleistä, kuten Red Dead Redemptionista ja BioShockista, on myös odotettavissa jatko-osia lähivuosina. Ylipäänsä konsolipeleille odotetaan jälleen uutta tulemista, kun kahdeksan vuoden jälkeen seuraavan sukupolven konsolit tulevat markkinoille loppuvuodesta. Konsolipelaajien ajasta kilpailevat nykyään luonnollisesti myös tabletit ja mobiililaitteet. Take-Two tekee kuitenkin aktiivista pelikehitystä myös mobiililaitteille ja pyrkii hyödyntämään myös mobiililaitteiden peleissä vahvoja brändejään.

Take-Two on ehdottomasti spekulatiivinen sijoitus. Itse näen siinä kuitenkin sen verran suuren potentiaalin, että tästä kuusta lähtien Take-Two Interactive Software on löytynyt myös omasta osakesalkustani. Mikäli GTA V:n vahva myynti jatkuu ja pelin online-version pitkäaikaisten ansaintamallien rakennus onnistuu edes lähimain yhtä hyvin kuin esimerkiksi Activision Blizzardin World of Warcraftissa, näen potentiaalia jopa osakekurssin moninkertaistumiseen.

Tähän loppuun on hyvä tuoda vielä aiempi vertaus esiin: Take-Twon markkina-arvo on 1,2 miljardia dollaria, kun Activision Blizzardin markkina-arvo on 19,0 miljardia dollaria. Activision Blizzardin lypsylehmä, eli World of Warcraft, on hiipumassa, kun Take-Twon potentiaalinen pitkäaikainen lypsylehmä GTA V on vasta lähdössä lentoon. Kumpaa yhtiötä sinä ostaisit?

Kirjoittaja omistaa Take-Two Interactive Softwaren osakkeita. Blogi ei sisällä osakkeiden osto- tai myyntisuosituksia. 

Kommentit