Fortum teki järjettömän hyvät kaupat, mutta todellinen jackpot vasta tulossa?

Fortumin osakkeenomistajille, myös allekirjoittaneelle, tämä päivä toi erinomaisia uutisia. Fortumin sähkönsiirtoliiketoimintojen strateginen arviointiprosessi on ollut käynnissä tammikuusta 2013 lähtien ja tänään Fortum tiedotti, että se arvioi parhaaksi vaihtoehdoksi sähkönsiirtoliiketoimintojen myynnin. Samalla kerrottiin ensimmäisestä prosessiin liittyvästä kaupasta, jossa Fortum myy sähkönsiirtoliiketoimintansa uudelle Suomi Power Networks Oy:lle, jonka osakkaita ovat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja LähiTapiola Eläkeyhtiö (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %). Kauppahinta Suomen verkoista on 2,55 miljardia euroa, mikä on huomattavasti suurempi kuin useimmat analyytikot arvioivat etukäteen.

Fortumin Suomen sähköverkkoliiketoiminnan käyttökate vuonna 2012 oli 154 miljoonaa euroa, eli kaupan EV/EBITDA-kerroin on huimat 16,6. Useimmat analyytikot odottivat kyseisen arvostuskertoimen olevan noin 10:n tuntumassa, eli kauppahinta ylitti markkinoiden odotukset jopa 60-70 %:lla.

Fortumin Ruotsin ja Norjan sähköverkkojen myyntiprosessi jatkuu edelleen. Tässä voi piillä vielä isompi jackpot, sillä Suomen sähkönsiirtoliiketoiminnan osuus on vain 30 % Fortumin koko sähköverkkotoiminnasta (kts. alla oleva taulukko). Suurin osa liiketoiminnasta on siis edelleen myymättä ja seuraavaksi odotetaankin uutisia niiden suhteen.

Fortumin sähkönsiirtoliiketoimintojen avainluvut vuonna 2012.
 Fortumin sähköverkkotoiminta yhteensäSuomen sähköverkko-yhtiötRuotsin ja Norjan sähköverkko-yhtiöt
Liikevaihto1 070 M€321 M €749 M€
Käyttökate (EBITDA)529 M€154 M€375 M€
Liikevoitto (EBIT)320 M€101 M€219 M€

Mikäli Ruotsin ja Norjan sähköverkkotoiminta myydään samalla arvostuskertoimella kuin Suomen, kauppahinta niistä olisi peräti 6,22 miljardia euroa. Sama arvostuskerroin on tässä tilanteessa perusteltu, koska Ruotsin ja Norjan markkinat ovat varsin samankaltaiset kuin Suomessa. Lopullisen hinnan tietysti ratkaisee se, miten paljon ostaja on verkoista valmis maksamaan, joten kauppahinta voi olla myös pienempi tai suurempi. Jos kauppahinnaksi kuitenkin muodostuu 6,22 miljardia euroa, Fortumin kassaan kilahtaa sähköverkkotoimintojen myynnistä yhteensä 8,77 miljardia euroa. Tämä vastaa lähes 60 %:a Fortumin nykyisestä markkina-arvosta.

Suomen sähköverkot myydään noin 1,0 miljardia euroa suuremmalla summalla kuin useimmat analyytikot odottivat. Jos Ruotsin ja Norjan verkot myydään vastaavalla kertoimella, niiden myyntihinta on noin 2,5 miljardia euroa suurempi kuin markkinat ovat aiemmin odottaneet. Yhteensä puhutaan siis 3,5 miljardin euron arvonnoususta.

Fortumin osakekurssi on tällä hetkellä noin 4,0 %:n nousussa edelliseen päivään nähden. Absoluuttisesti Fortumin markkina-arvo on noussut tänään noin 575 miljoonaa euroa. Potentiaalista arvonnousua on siis sähköverkkoihin liittyen vielä realisoitumatta jopa noin 2,9 miljardia euroa, jos edellä kuvattu skenaario toteutuu. Fortumin osakekurssissa 2,9 miljardin euron arvonnousu tarkoittaisi noin 19-20 %:n nousua ja noin 21,0 euron osakekurssia (tällä hetkellä Fortumin osakekurssi on n. 17,50 eurossa). Todellinen jackpot voi siis olla vielä vasta tulossa ja itse pidän sitä sen verran todennäköisenä, että ajattelin katsoa tämän prosessin loppuun ennen kuin harkitsen voittojen kotiuttamista!

Kirjoittaja omistaa Fortumin osakkeita. Tämä artikkeli ei ole suositus ostaa tai myydä Fortumin osakkeita.

Kommentit