Facebookista tuli jo dinosaurus?

Maailman suurin yhteisösivusto Facebook jatkaa globaalilla tasolla edelleen maailmanvalloitustaan, mutta Yhdysvalloista tulee jo heikkoja signaaleja kasvun taittumisesta. WebMediaBrandsin tilastojen mukaan toukokuussa Facebookin käyttäjämäärä laski Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Vielä huhtikuussa Facebookilla oli tilastojen mukaan Yhdysvalloissa 155,2 miljoonaa käyttäjää, mutta toukokuussa enää 149,4 miljoonaa, eli käyttäjiä menetettiin lähes 6 miljoonaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, onko tässä ensimmäinen merkki Facebookin kultakauden päättymisestä.

Globaalissa mittakaavassa Facebookilla menee vielä todella vahvasti, sillä käyttäjämäärä kasvoi koko maailmassa 11,8 miljoonalla ja oli toukokuussa yhteensä jo lähes 700 miljoonaa. Käyttäjämäärät kasvoivat etenkin kehittyvissä talouksissa, kuten Brasiliassa (10,0 % kasvu kuukaudessa), Meksikossa (7,6 %), Filippiineillä (5,4 %) ja Indonesiassa (4,0 %). Myös Kiina löytyisi varmasti listalta, jos Facebook ei olisi siellä mustalla listalla.

Mahdollinen käyttäjämäärän vähentyminen avainmarkkinoilla on hälyttävää Facebookin kannalta, sillä Yhdysvallat ei ollut edes ainoa alue, jossa käyttäjämäärät kääntyivät laskuun. Myös Kanadassa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Venäjällä kävi kato. Huomionarvoista on, että Yhdysvaltojen lisäksi etenkin Kanada ja Iso-Britannia kuuluvat niihin alueisiin, jotka Facebook aikanaan valloitti ensimmäisten joukossa. Yhden kuukauden perusteella on tietysti mahdoton tehdä merkittäviä johtopäätöksiä ja WebMediaBrandsin tilasto ei kerro absoluuttista totuutta, mutta Facebookin kannalta tässä voi pahimmassa tapauksessa olla todella käynnistymässä laskutrendi.

Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka nopeatempoista liiketoiminta on netissä. Monet ovat pitäneet Facebookin asemaa lähes pysyvänä, mutta mikäli WebMediaBrandsin tilastot todella pitävät paikkansa, on Facebookinkin asema lopulta huteralla perustalla. Facebookin kultakauden kääntyminen laskukaudeksi ei olisi oikeastaan edes mikään poikkeuksellinen ilmiö, sillä sen ovat kokeneet lukuista nettiyhtiöt toisensa jälkeen. 2000-luvun alussa sen ajan Facebookina voidaan pitää GeoCities-palvelua, jota nyt moni ei edes muista (palvelu lakkautettiin lopullisesti vuonna 2009). Ennen Facebookia MySpace oli ylivoimaisesti suosituin verkostoitumissivusto, mutta MySpace käytännössä hävisi kilpajuoksun Facebookille, jonka kasvustrategia toimi paremmin. Yksi hyvä esimerkki on myös kaikille tuttu IRC-Galleria, jonka käyttäjämäärä on parin viime vuoden aikana romahtanut dramaattisesti.

Facebookin tapauksessa ei kuitenkaan pysty tunnistamaan yhtään selkeää syytä, josta mahdollinen käyttäjäkato voisi johtua. Voidaan tietysti spekuloida, että Facebookin saamalla negatiivisella julkisuudella olisi jotain osuutta asiaan. Esimerkiksi juuri viime viikolla nousi Euroopassakin kohu Facebookin lanseeraamasta automaattisesta kasvojentunnistuksesta. Lisäksi kilpailevista palveluista etenkin Twitter on kasvanut erittäin vahvasti viime vuosina, vaikka se ei ominaisuuksiltaan aivan Facebookia vastaakaan. Voi myös olla, että käyttäjät ovat yksinkertaisesti alkaneet kyllästyä Facebookiin.

Facebookin odotetaan listautuvan pörssiin ensi vuoden kuluessa ja onkin mielenkiintoista seurata, miten tälle suunnitelmalle käy, jos käyttäjämäärät todella kääntyvät laskuun Facebookin avainmarkkinoilla. Alkuvuoden suunnatussa osakeannissa Facebookin arvoksi määritettiin noin 50 miljardia dollaria. Tuoreimmissa uutisissa Facebookin arvoksi väläytellään jo 100 miljardia dollaria. Näissä arvioissa ei varmasti ole edes otettu huomioon sitä mahdollisuutta, että Facebookin kultakausi olisikin jo päättymäisillään.

Facebook on yritys siinä missä mikä tahansa muukin yritys. Suurin ero perinteisiin yrityksiin on, että kilpailevat tuotteet ovat netissä vain yhden klikkauksen päässä. Tähän mennessä tämä on ollut Facebookin etu, mutta jossain vaiheessa se voi kääntyä myös kiroukseksi. Jään siis mielenkiinnolla seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Kommentit