Facebook-kupla poksahti nopeammin kuin uskoinkaan - markkina-arvosta katosi kolme Nokiaa

Facebookin toissaviikkoinen listautuminen pörssiin oli yksi vuoden odotetuimmista listautumisista, mutta rumastihan siinä kävi. Facebookin reilun viikon takaisen listautumishetken kurssihuipusta on kadonnut yli 30 miljardia dollaria, eli noin kolme kertaa Nokian nykyisen markkina-arvon verran! Kaiken lisäksi haasteita oikeuteen ovat saaneet niin Facebook, listautumista hoitanut Morgan Stanley kuin Nasdaq-pörssikin. Miten tässä näin pääsi käymään?

Facebook-kuplan puhallus aloitettiin jo muutama vuosi sitten, kun yhtiö teki rahoituskierroksia kerta toisensa jälkeen kovemmilla arvostuksilla. Selkeitä kuplan merkkejä oli ilmassa jo vuoden 2011 alussa, kun Facebook keräsi kassaan lisää rahaa 50 miljardin dollarin arvostuksella. Jo tuolloin kommentoin itse, että näillä arvostusluvuilla en tähän yhtiöön koskisi.

Viime perjantaina Facebookin antihinta oli siis 38 dollaria per osake, jolloin yhtiön markkina-arvoksi oli määritetty 104 miljardia dollaria. Facebookin pörssitaipaleen ensimmäiset tunnit näyttivät siltä, että kupla jatkuu, sillä osake kävi parhaimmillan 45 dollarissa (markkina-arvo tuolloin noin 123 miljardia dollaria). Tästä alkoikin alamäki. Osakekurssi on nyt 32 dollarin tuntumassa, eli lähes 30 % alempana kuin huipussaan. Nykyinen kurssikaan ei välttämättä ole kestävällä pohjalla, sillä 88 miljardin dollarin arvostus on edelleen haastava yhtiön realiteetteihin nähden.

Vaikka Facebook on sinällään menestystarina, sen arvostus yksinkertaisesti karkasi listautumisen yhteydessä täysin käsistä. Osakeannissa yhtiön P/E-luku oli 104 ja liikevaihtoon suhteutettunakin arvo oli peräti 28 x liikevaihto. Vertailun vuoksi esimerkiksi Googlen P/E-luku on tällä hetkellä noin 18 ja markkina-arvo noin 5 x liikevaihto. Kaiken lisäksi Google kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin Facebook, jonka liikevaihto ja tulos tipahtivat tämän vuoden tammi-maaliskuussa edeltävään vuosineljännekseen verrattuna. Näillä arvostusluvuilla Facebookilla ei kuitenkaan ole varaa raportoida yhtään vuosineljännestä, jossa otetaan takapakkia.

Perusongelmanahan on, että Facebook ei ole vielä keksinyt muuta rahantekomekanismia kuin mainosten näyttämisen. Vuonna 2011 Facebook teki liikevaihtoa 3,7 miljardia dollaria ja tästä lähes 90 % tuli mainoksista. Mainosbisneskin on kuitenkin ongelmissa, sillä Facebookin käyttäjät siirtyvät yhä enemmän mobiiliversioihin ja mobiilikäyttäjillä yhtiö ei tee käytännössä yhtään rahaa. Tämän Facebook on myöntänyt itsekin.

Mikäli Facebook onnistuu keksimään mekanismin, jolla se pystyy rahastamaan 800 miljoonaa käyttäjäänsä, niin onhan yhtiössä potentiaalia. Merkittävää on sekin, että avioiden mukaan yli 10 prosenttia maailman internet-liikenteestä liittyy Facebookiin. Toisaalta radikaalit uudistukset ovat Facebokillekin vaarallisia, sillä netti on ympäristö, jossa suuttuneet käyttäjät siirtyvät parilla klikkauksessa kilpailevaan palveluun. Näin on käynyt jo lukemattomia kertoja internetin lyhyessä historiassa.

Vaikka Facebook on reilussa viikossa kokenut pörssiromahduksen, se on mielestäni edelleen roimasti ylihintainen. Oikea hinta yhtiön osakeelle olisi mielestäni noin 10 dollaria, jolloin yhtiön P/E-luku pyörisi 25-30 tuntumassa. Tällöinkin yhtiöön olisi siis ladattu merkittävät kasvuodotukset. Nykyhinnalla en siis yhtiöön koske, mutta jos kurssi lähestyy joskus 10 dollaria ja ihmiset edelleen käyttävät Facebookia, alan jo harkita sijoitusta.

2 comments

28
Toukokuu

31
Toukokuu

Sivut

Kommentit