Euron alamäki jatkuu - eikä hyvältä näytä

Viime syyskuussa kirjoitin, kuinka mielestäni oli syytä hakea suojaa heikentyvää euroa vastaan esimerkiksi Yhdysvaltain dollarista ja Ruotsin kruunusta. Kulunut neljä kuukautta onkin mennyt juuri niin kuin odotin. Vaikka dramaattista romahdusta ei ole tapahtunut, euro on menettänyt arvoaan tasaisen varmasti.

Syyskuun jälkeen euron arvo on laskenut Ruotsin kruunua vastaan 4,0 prosenttia ja dollaria vastaan peräti 6,2 prosenttia. Neljän kuukauden aikajänteellä kruunun ja dollarin tuotto vastaa siis jo keskimääräisen osakesijoituksen tuottoa.Tällä hetkellä yhdellä eurolla saa noin 1,27 dollaria, kun vielä viime keväänä euron kurssi oli parhaimmillaan 1,48 dollaria. Lisäksi useat pankit ovat jo julkisesti arvioineet euron arvon jatkavan heikentymistään alle 1,20 dollarin tasolle. Voidaan siis jo melkein puhua euron arvon romahtamisesta.

Euron arvon kehitys Yhdysvaltain dollareissa.
Euron arvon kehitys Yhdysvaltain dollareissa.

Euron arvon kehitys Ruotsin kruunuissa.

Myös viime aikaiset tapahtumat vain tukevat euron heikentymisen jatkumista. Viime perjantaina yhdeksän euromaata menettivät Standard & Poor’s -luottoluokitusyhtiön antaman parhaan luottoluokituksen ja enää neljä euromaata Suomi mukaanlukien ovat parhaassa luottoluokassa. Eilen illalla myös Euroopan väliaikainen rahoitusvakausväline ERVV menetti korkeimman luottoluokituksensa. Tästä ei ole enää pitkä matka siihen, kun myös loput ERVV:n takaajina toimivat maat tipahtavat korkeimmasta luottoluokituksesta.

Euron heikkenemisestä kärsivät luonnollisesti kaikki euromaiden palkansaajat ja euroissa varojansa pitävät. Euron heikentyminen ei kuitenkaan ole Euroopan talouden kannalta huono uutinen. Heikentyvä euro nimittäin lisää eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä vientimarkkinoilla ja juuri tätä tarvitaan, jotta Eurooppa voi joskus selvitä velkakriisistä. Tietyllä tavalla markkinat siis korjaavat itse itseään. Heikkoon valuuttaanhan on perustunut myös Kiinan kilpailukyky. Tosin sen tapauksessa valuuttaa on pidetty Kiinan johdon toimesta keinotekoisesti alhaisena.

Omasta sijoitussalkustani noin puolet on tällä hetkellä sijoitettuna dollari- ja kruunumääräisiin sijoituksiin. Vielä toistaiseksi aion myös jatkaa samalla strategialla, koska uskon, että eurokriisin pohjakosketusta ei ole vielä nähty. Varmaa kuitenkin on, että euron arvon heikentyminen ei jatku loputtomiin. Pohjakosketuksen ajankohtaa en kuitenkaan uskalla lähteä arvioimaan.

Kommentit