Ennuste: Lumioita kaupaksi Q4:lla reilusti yli 5 miljoonaa

Nokian uusien Windows Phone 8 -puhelimien ympärillä on ollut viime viikkoina paljon positiivista pöhinää. Useat kaupat ympäri maailmaa ovat raportoineet voimakkaasta kysynnästä, joka ylittää tarjonnan. Tämä on herättänyt myös paljon spekulointia: Onko puhelimien tuotanto yksinkertaisesti vielä pientä? Onko Nokialta taktinen liike rajoittaa tarjontaa alkuvaiheessa? Vai onko tosiaan niin, että puhelimien kysyntä yksinkertaisesti on räjähtänyt käsiin? Lopullista vastausta joudumme luultavasti odottamaan ensi vuoden tulosjulkistukseen saakka, mutta jo tässä vaiheessa on ainakin yksi erinomainen työkalu tilanteen arvioimiseen.

Googlen Trends, eli Googlen hakutilastopalvelu kertoo, miten paljon käyttäjät hakevat internetistä tietoa eri hakusanoilla. Tämä on loistava työkalu kertomaan ihmisten kiinnostuksesta eri asioihin. Ennen ostopäätöstä ihmiset hakevat tyypillisesti tietoa internetistä, joten hakujen määrän voi odottaa korreloivan vahvasti myynnin kanssa. Tästä on tehty myös akateemista tutkimusta.

Viime aikaiset Lumia-hakutilastot tukevat hyvin väitteitä Lumian voimakkaasta kysynnästä. Erityisesti Lumia 920 -lippulaivamalliin liittyvät haut ovat suorastaan räjähtäneet kasvuun, kun tilannetta vertaa aiempien mallien trendeihin. Hakuja tehdään tällä hetkellä noin kaksi kertaa enemmän kuin aiemmista Lumia 800 ja Lumia 900 lippulaivamalleista tehtiin huippuhetkillä ja suunta on edelleen voimakkaasti ylöspäin. Lisäksi erityisen positiivista on se, että uuden Lumian myötä myös vanhemmat mallit, kuten 800 ja 610 ovat lähteneet hakutilastoissa pieneen nousuun.

Google Trends -tilastot eri Lumia-malleille (luku 100 kuvaa suurinta hakumäärää).
Google Trends -tilastot eri Lumia-malleille (luku 100 kuvaa suurinta hakumäärää).

Googlen hakutilastojen hyödyntämisestä myynnin ennustamiseen on tehty myös akateemista tutkimusta ja tilastot todellakin korreloivat monissa tapauksissa myynnin kanssa. Tein myös itse pienen analyysin, jossa tarkastelin Googlen iPhone-hakujen ja iPhonen historiallisen myynnin korrelaatiota.  Kuten oheisesta kuvaajasta voi nähdä, korrelaatio on historiallisesti hämmästyttävän hyvä. Ainoastaan muutamien yksittäisten vuosineljänneksien, kuten viime vuoden lopun kohdalla, kehityksessä on isompi heitto. Tämä selittyy osittain joulusesongilla ja tuoreella iPhone 4S -julkaisulla.  

Googlen iPhone-haut ja iPhonen todellinen myynti vuosineljänneksittäin vuosina 2007-2012.
Googlen iPhone-haut ja iPhonen todellinen myynti vuosineljänneksittäin vuosina 2007-2012.

Moni Nokian osakkeenomistaja (allekirjoittanut mukaanlukien) seuraa nyt kuumeisesti, miten Nokian uudet laitteet lyövät markkinoilla läpi. Tämän seurauksena loin itse laskennallisen Googlen hakutilastoihin perustuvan mallin, joka ennustaa Lumioiden myyntiä vuosineljänneksittäin. Kaikkia varmasti kiinnostaa, mitä malli kertoo loppuvuoden myynnistä, joten en mene tässä mallin teknisiin yksityiskohtiin, koska se ottaa vähän laajemminkin huomioon eri tekijöitä (enkä itse asiassa edes ajatellut paljastaa sitä julkisesti, mutta voin myydä sen esim. eniten tarjoavalle investointipankille ;).

Tässä se siis tulee: mallini ennustaa tällä hetkellä, että loka-joulukuussa myydään yhteensä 5,8 miljoonaa Lumia-puhelinta (sisältäen sekä uudet että vanhat mallit). Tässä on merkittävä parannus sekä Q2:een, jolloin puhelimia myytiin noin 4 miljoonaa että myös Q3:een, jolloin puhelimien myynti tipahti 2,9 miljoonaan kappaleeseen. Alla olevassa kuvaajassa on esitetty ennustemallin antama myyntiennuste sekä toteutunut myynti Q3:een saakka. Kuten kuvaajasta näkyy, mallin antama historiallinen myynti osuu myös hyvin lähelle toteutunutta.

Lumian myyntiennuste Q4 2012.
Lumian myyntiennuste Q4 2012.

Kuluvaa vuotta on vielä jäljellä reilu kuukausi ja uutta ennustemallin käyttämää dataa tulee päivittäin. Ennuste tarkentuu siis jatkuvasti ja se voi vielä nousta tai laskea. Uskallan kuitenkin suurella varmuudella ennustaa, että Lumioita menee viimeisellä vuosineljänneksellä kaupaksi yli 5 miljoonaa, vaikka hakutrendit kehittyisivät joulukuussa mihin suuntaan tahansa. Jos hyvin käy, voidaan puhua jopa 6-7 miljoonan kappaleen myynnistä. Tämä tietysti edellyttää, että Nokialla on kyky vastata suureen kysyntään.

Kun malli on nyt kertaalleen tehty, sen päivittäminen onnistuu lähes nappia painamalla. Ainakin itse odotan jännityksellä, miten tilanne kehittyy lähiviikkojen aikana ja tulen teidän iloksenne tai suruksenne tekemään joulukuun aikana vielä vähintään yhden päivityksen. 

Kommentit