Elokuu 2013: Stock Picking -strategia tuottaa tulosta

Syyskuu on lähtenyt käyntiin monessa suhteessa hektisissa merkeissä, joten elokuun kuukausikatsaus tulee muutaman päivän myöhässä. Elokuussa sijoittajien mielenkiinto kohdistui ennen kaikkea osavuosikatsauskauden viimeisiin tulosjulkistuksiin. Keskimäärin osavuosikatsauskausi sujui odotetusti, mutta joukkoon mahtui myös positiivisia ja negatiivisia yllätyksiäkin. Oma Stock Picking -strategiani menestyi osavuosikatsauskaudella erinomaisesti, kun yksi salkkuni merkittävimmistä yrityksistä yllätti markkinat täysin!

Osavuosikatsauskauden suurin yllättäjä oli ehdottomasti Neste Oil, jonka uusiutuvat polttoaineet ovat alkaneet tuottamaan vuosien korpivaelluksen jälkeen hyvää tulosta. Viimeisen puolen vuoden aikana rankasti tappiollisesta liiketoiminnasta on tullut Neste Oilin kultakaivos ja tulevaisuuden kasvun luoja. Neste Oilin osavuosikatsauksen julkaisun jälkeen yhtiön osakekurssi hyppäsi päivässä yli 20 prosenttia ja tällä hetkellä Neste Oilin osake on jo yli 40 prosenttia arvokkaampi kuin ennen tulosjulkistusta. Olen itse uskonut uusiutuvien polttoaineiden potentiaaliin jo vuosia ja nyt voidaan todeta, että kärsivällisyys kannatti!

Elokuussa sijoitussalkkuni tuotti Neste Oilin vetämänä 4,4 %. Samaan aikaan Helsingin yleisindeksi vahvistui 2,3 %, eli oma salkkuni menestyi merkittävästi markkinoita paremmin. Elokuussa sijoitussalkkuni kokonaisarvo nousi 57.693 euroon.

Elokuussa salkussani tapahtui myös yksi muutos, kun myin 16.8. salkustani kaikki eQ:n osakkeet 2,45 € kurssilla (yhteensä noin 1.700 euron erä). Olin päättänyt luopua eQ:sta jo kuukausia sitten ja eQ:n tulosjulkistuksen yhteydessä sijoituksen realisointiin syntyi hyvä tilaisuus, kun osakekurssi oli tulosjulkistuksen jälkeen lähes neljän prosentin nousussa ja korkeimmalla tasolla yli neljään vuoteen. Tämän jälkeen eQ:n osakekurssi on heilunut 2,30 - 2,40 € välillä, joten myyntini osui aika nappiin. Pidän eQ:tä edelleen laadukkaana yhtiönä, mutta pidän sen markkinanäkymiä erittäin haastavina. Varainhoito ja Corporate Finance -toiminta on Suomessa erittäin kilpailtua ja erityisesti Suomen nykyisessä taloustilanteessa eQ on mielestäni yliarvostettu. Tämä siirto on myös osa strategiaani, jolla vähennän Suomen painoa sijoituksissani.

Kevääseen verrattuna yleiset markkinanäkymät ovat parantuneet merkittävästi ja katson itse positiivisesti loppuvuoteen. Mielenkiintoista on myös seurata Nokian järjestelyiden etenemistä ja järjestelyiden vaikutuksia Nokian osakekurssiin. Oman arvioni mukaan järjestelyiden vaikutukset eivät vieläkään näy täysin Nokian osakekurssissa, vaikka nousu on ollut tällä viikolla jo huimaa.

Oman salkkuni kannalta positiivissta on, että Euroopassa on jo paljon merkkejä taantuman päättymisestä ja Yhdysvalloissa menee lujaa. Suomessa tilanne on ikävä kyllä toinen, sillä vaikuttaa vahvasti siltä, että taantuman pahin kohta on täällä vasta edessä. Toivottavasti olen väärässä.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Salkkuni sisältö 31.8.2013.
Salkkuni sisältö 31.8.2013.

Kommentit