Elokuu 2010: Kaksoislamalla pelottelua

Elokuun jälkeenkään ei olla juuri yhtään viisaampia siitä, mihin suuntaan talous on menossa. Tosin on hyvä muistaa, että tulevaisuus on aina hämärän peitossa, olipa takana sitten hyvä tai huono kausi. Kovinkaan moni ei vuonna 2008 osannut ennakoida finanssikriisiä, eikä kovinkaan moni ennustanut osakemarkkinoiden ennätysnopeaa elpymistä vuonna 2009. Tällä hetkellä osa ekonomisteista peloittelee kaksoislamalla, kun osa taas uskottelee uuden nousukauden alkaneen. Tapahtuipa huomenna mitä tahansa, uskon, että tänään hyvin tehty osakesijoitus on paras tapa vaurastua pitkällä tähtäimellä.

Elokuussa Helsingin pörssi laski 1,7 % ja päätyi 6527 pisteeseen. Oma osakesalkkuni kehittyi hieman paremmin sen markkina-arvon tippuessa 0,3 %. Yksittäisiä salkkuni valopilkkuja olivat elokuussa erityisesti Fortum, Wärtsilä, Sponda ja TeliaSonera. Varallisuuteni kokonaisarvo laski kuitenkin muutamasta isommasta hankinnasta johtuen peräti 5,1 % päätyen noin 40 300 euroon.

Elokuussa salkussani tapahtui seuraavat muutokset:

  • 24.8. lunastin eQ Rahamarkkina -rahastosta 1 000 euroa

Kuten jo kuukausi sitten kerroin, tällä hetkellä sijoitusstrategiani tärkeimpänä tavoitteena on sijoituskohteiden vähentäminen noin 10 osakkeeseen sekä eri osakkeiden suhteiden tasaaminen. Tällöin salkun yritysten aktiivinen seuraaminen on helpompaa ja myös hajautus on tehty paremmin. Tällä hetkellä muutamalla yrityksellä on suhteettoman suuri osuus salkussani, vaikka ne hyviä yrityksiä ovatkin.

Vaikka talouden todellisesta suunnasta ei ole kenelläkään tietoa, niin oma uskoni osakkeisiin on ennallaan. Historiallisesti ne ovat aina antaneet parhaimman tuoton ja uskon, että näin on myös jatkossa. Toki mukaan mahtuu sekä hyviä että huonoja vuosia, minkä vuoksi onkin tärkeää, että sijoituskohteet valitaan huolella.

Varallisuuteni jakauma 31.8.2010.
Varallisuuteni jakauma 31.8.2010.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit