CapManin vire palaamassa

Pääomasijoittaja CapManille vuodet 2008 ja 2009 olivat vaikeita, mutta nyt vire jälleen palaamassa. Tammi-maaliskuussa yhtiö pinnisti jo voiton puolelle, kun pitkästä aikaa pääomasijoitusrahastoissa tapahtui irtautumisia. Myös lähitulevaisuus näyttää toimialalla hyvältä, sillä talvea viettäneelle yrityskauppamarkkinalle on jälleen koittamassa kevät.

CapManilla on lintuperspektiivistä katsottuna kaksi ansaintamallia. Se on sekä on pääomasijoittaja että pääomasijoitusrahastojen hallinnoija. Yhtiön hallinoimissa rahastoissa on tällä hetkellä varoja noin 3,6 miljardia euroa, joista suurin osa on tullut instituutionaalisilta sijoittajilta. Näiden rahastojen hallinoinnista CapMan saa hallinnointipalkkioita, jotka perustuvat osittain rahastojen saavuttamaan tuottoon. Lisäksi CapMan sijoittaa rahastoihin myös omaa varallisuuttaan, mistä muodostuu toinen tulolähde, joka on luonnollisesti huomattavasti suhdanneriippuvaisempi.

CapManin tulos ja osinko vuosina 2003-2009.
CapManin tulos ja osinko vuosina 2003-2009.

Finanssikriisin seurauksena koko pääomasijoitustoimiala sukelsi vuonna 2008 ja niin kävi myös CapManin tulokselle. Ennätyshyvää vuotta 2007 seurasi ennätyshuono vuosi 2008. Osakekurssi sukelsi 4 euron huipusta 80 % ja päätyi 0,80 euron tasolle vuoden 2009 alussa. Myös viime vuosi meni taantumassa rämpiessä ja tulos ylsi lopulta juuri ja juuri nollan tuntumaan. Tänä keväänä kuitenkin tapahtui viimein käänne. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä osakekohtaista tulosta syntyi jo 0,03 euroa ja myös kurssi on noussut 1,50 euron tuntumaan.

Oma historiani CapManin kanssa alkoi vuonna 2007, kun ostin ensimmäisen erän CapManin osakkeita kurssin ollessa 3,52 euroa. Olin siis liikkeellä huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Vuonna 2009 CapMan-sijoitukseni arvo oli romahtanut noin 75 %, mutta olin siitä huolimatta jälleen ostopuuhissa. Noin vuosi sitten CapMania tarttui siis lisäerä salkkuuni kurssilla 0,83 euroa. Onnistuin lopulta ostamaan CapMania sekä huipulla että pohjalla. CapMan-sijoitukseni keskimääräinen vuosituotto on osingot huomioiden tällä hetkellä yhden prosentin tuntumassa, eli jälkiviisaana olisin saanut paremman tuoton pankkitililtäkin. Jälkiviisastelua oleellisempaa on kuitenkin pohtia, millaista tuottoa CapMan tarjoaa tulevaisuudessa.

CapManin osakekurssi 2007-2010.
CapManin osakekurssi 2007-2010.

CapManin alkuvuoden osakekohtainen tulos on annualisoituna 0,13 euroa. Jos vuosi jatkuu samanlaisena, niin osakkeen P/E-luku on tällä hetkellä 11,6 ja tulostuotto 8,6 %. Jo nykyisellä tulostasolla hinta on siis edullinen.

Keskeistä kuitenkin on, että yritysjärjestelymarkkinat ovat vasta heräämässä pitkän tauon jälkeen ja tammi-maaliskuun kehitys oli vasta alkua. Monet indeksit ja yleinen markkinaliikehdintä viittaavat siihen, että yrityskauppoja tullaan näkemään lähiaikoina yhä enemmän. Myös alhainen korkotaso tukee tätä. Tämä on hyvä uutinen CapManille, jolla on rahastoissaan yli 160 laadukasta yritystä, joista osa on jo lähes valmiita listautumaan pörssiin.

CapManin kannalta lähitulevaisuuden suurin riski on, että Eurooppa sukeltaisi uuteen taantumaan. Se tarkoittaisi sitä, että yrityskauppamarkkinat jäätyisivät uudelleen ja pääomasijoitusrahastojen tuotot romahtaisivat uudelleen. Tämä heijastuisi luonnollisesti rajusti myös CapManin kurssiin.

En kuitenkaan itse usko laman toiseen tulemiseen ainakaan yhtä voimakkaana kuin vuosina 2008-2009. Jos uutta finanssikriisiä ei tule, juuri nyt on oikea aika ostaa CapMania. Jos odottaa siihen asti, että yrityskauppamarkkinat ovat kuumimmillaan, käy helposti, kuten itselleni kävi vuonna 2007.

Kommentit