CapMan - Salkkuni musta lammas

Vaikka iso osa salkkuni osakkeista on tällä hetkellä tappiolla, niin hyvin harvaa hankintaa olen katunut. Poikkeuksen tosin tekee CapMan, joka on karvas muistutus siitä, kuinka nopeasti osakkeen markkina-arvo voi heikkona hetkenä sulaa.

Ensimmäisen ja vielä toistaiseksi viimeisimmän erän CapMania hankin 22.5.2007, jolloin maksoin osakkeesta 3,52 euroa. Tuo oli aikaa, jolloin talous kävi vielä kuumana ja näköpiirissä oli korkeintaan pieni kasvun hidastuminen. CapManin kurssikin jatkoi voimakasta nousuaan aina heinäkuuhun asti, jolloin osakkeesta maksettiin jo 4,00 euroa. Siitä alkoikin raju alamäki, jolle ei näy loppua. Eilen CapManin päätöskurssi oli 1,03 euroa - 70 % vähemmän kuin 22.5.2007. Mieltä ei lämmitä tässä vaiheessa edes kerran saatu 0,16 euron osakekohtainen osinko.

CapManin osakekurssi viimeisen viiden vuoden ajalta.
CapManin osakekurssi viimeisen viiden vuoden ajalta.

Surkeasta kurssikehityksestä huolimatta en aio haukkua CapMania tässä blogimerkinnässä. Yrityshän on edelleen mitä mainioin. Itse olin ainoastaan liikkeellä totaalisen väärään aikaan. Onnekseni en tuona aikana ehtinyt tehdä hankintoja enempää ja CapManin osalta laskennallinen tappioni pysyy vielä satasissa.

Palataanpa kuitenkin tässä vaiheessa aivan perustekijöihin, eli mikä on CapManin bisnes, josta se saa rahaa? CapMan on pääomasijoittaja, joka hallinnoi lukuisia pääomarahastoja, jotka sijoittavat erilaisiin kohteisiin aina listaamattomista yrityksistä kiinteistöihin. CapManin rahastot omistavat esimerkiksi sellaisia tuttuja yrityksiä kuin Lumene, Turo Tailor ja Tokmanni. Varat näihin rahastoihin kerätään instituutionaalisilta sijoittajilta, kuten eläkeyhtiöiltä.

CapMan hallinoi tällä hetkellä noin 3,2 miljardin euron varoja. Näistä varoista CapMan ottaa vuosittain 0,5 - 2,5 % hallinnointipalkkion rahastosta riippuen. Varsin helppotajuista toimintaa. Lisäksi kun rahasto tulee ns. voitonjaon piiriin, CapMan voi saada voitonjako-osuustuottoja, mikäli rahaston tuotto ylittää sille määritellyn tavoitetuoton. Tavoitetuotto on rahastosta riippuen 7-8 % vuodessa ja sen ylittävästä osasta CapMan saa 10-25 %.

Hallinnointi- ja voitonjako-osuustuottojen lisäksi CapMan tekee hallinnoimiinsa rahastoihin sijoituksia myös omasta taseestaan. Tässä onkin yksi syy siihen, että CapManin vuoden 2008 tulos tulee näyttämään niin rumalta. Hallinnointipalkkioita tipahtaa kassaan säännöllisesti huonoinakin aikoina, mutta omien rahastosijoitusten arvo on laskenut viimeisen vuoden aikana rajusti. CapManin vuoden 2008 tulos tulee siten mitä todennäköisimmin olemaan tappiollinen.

Vaikka pääomasijoittaminen on nyt taantumassa äärettömän epämuodikas toimiala, niin CapMan on nykyisellä arvostustasolla erittäin houkutteleva. Yrityksen markkina-arvo on tällä hetkellä noin 87 miljoonaa euroa. Varallisuutta on viimeaikaiset arvonlaskut huomioiden arviolta 110 miljoonaa euroa ja velkaa on noin 70 miljoonaa euroa. Kun varallisuudesta vähentää velat, CapManin varallisuuden nettoarvoksi saadaan 40 miljoonaa euroa. Kun tämä vähennetään yrityksen markkina-arvosta, CapManin liiketoiminnan arvoksi jää 47 miljoonaa euroa.

CapMan saa tällä hetkellä arviolta 30 miljoonaa euroa hallinnointipalkkioita vuosittain ja nämä palkkiot tulevat pysymään melko vakaina myös näinä aikoina, sillä instituutioiden kanssa tehtävät sopimukset ovat todella pitkiä (puhutaan helposti yli kymmenestä vuodesta). CapManin operatiiviset kulut olivat viime vuonna arviolta 28 miljoonaa euroa ja tässäkin lienee huonoina aikoina karsimisen varaa. Jo pelkillä hallinnointipalkkioilla viivan alle jää siis tällä hetkellä noin 2 miljoonaa euroa vuodessa, mikä tarkoittaa 4,3 % vuosittaista tuottoa suhteessa edellä laskettuun 47 miljoonan euroon. Tämän lisäksi tulee vielä voitonjako-osuustuotot. Nyt laskusuhdanteessa ruhtinaallisia voitonjako-osuustuottoja on turha odottaa, mutta jotain saadaan näinäkin aikoina ja ennemmin tai myöhemmin suurin osa tuloksesta muodostuu jälleen voitonjako-osuustuotoista.

CapManin osakekohtainen tulos ja osinko viime vuosilta.
CapManin osakekohtainen tulos ja osinko viime vuosilta.

Viime vuosina CapManin tulos on kasvanut voimakkaasti, mutta on selvää, että vuonna 2008 painutaan nollan tuntumaan tai jopa sen alle. Osinkojakin uskaltaa odottaa korkeintaan muutamia senttejä. CapManin perustekijät ovat kuitenkin kunnossa ja jos kaapista ei löydy mitään luurankoja, yritys tulee selviytymään taantuman yli erinomaisesti. Lisäksi yrityksen arvostus on tällä hetkellä sitä luokkaa, että se tuplaantuu hetkessä, kun jossain vaiheessa taas kuullaan jotain positiivista. Pitkään salkkuun nyt on siis loistava hetki hankkia CapMania!

PS. CapManin vuoden 2008 tulos julkaistaan huomenna torstaina.

Kommentit