Asuntolama hyökyy Suomeen - havaintoja ruohonjuuritasolta

Edellisessä kirjoituksessa kommentoin ”lamauutisointiaosakesijoittamisen näkökulmasta, joten nyt on luonnollista jatkaa samasta aiheesta asuntojen näkökulmasta. Uutisointi on ollut myös siinä viime aikoina aika masentavaa. Tässä taas muutama esimerkki:

Uskon että pieni asuntotaantuma todella uhkaa Suomea. Nähtäväksi jää, kuinka syväksi se muodostuu. Toki alueellisia eroja on paljon ja välttämättä joka kaupungissa hinnat eivät laske ollenkaan. Tässä kuitenkin mielestäni muutama selkeä taantumaa tukeva indikaattori:

 • Korkojen nousu jatkunut jo 31 kuukautta
 • Asuntojen myntiajatpidentyneet(SuomenHypoteekkiyhdistys)
 • Asuntojen reaalihinnatpk-seudullalaskeneet jo puoli vuotta (SuomenHypoteekkiyhdistys)
  - USA:n, Espanjan, Irlannin, Tanskan, Viron ja Ruotsin asunnoissa myös nimellishinnat laskeneet. Suomi seuraa perässä?
 • Myymättömien uusien asuntojen määrä kasvanut (Rakennuslehti)
  - Tilasto yli 6 kk vanha, tämä hetken tilanne epäselvä
 • Helsingin kaupungin vuokra-asuntojono kasvanut (HS)
 • Busseissa enemmän ruuhkaa (Oma havainto :)
  - Yhä useammalla ei enää varaa autoon?
 • Inflaatio yli 4 %

Olen saanut monta hyvää kommenttia aikaisempaan kirjoitukseeni ”Oma asunto ei ole sijoitus - se on kulutushyödyke. Sen pääidea oli kritisoida typerästi käyttäytyviä ihmisiä, jotka asuvat yli varojensa. Erityisesti tällaisessa taloustilanteessa yli varojen eläminen saattaa kostautua vakavin seurauksin. Tässä yksi konkreettinen ruohonjuuritason tapaus.

Eräs työkaverini otti viime vuoden syksynä noin 200 000 euroa lainaa, jotta pystyi hankkimaan saunallisen noin 70 neliön kolmion vaimolleen ja lapselleen. Laina-aikaa en nyt muista, mutta se taisi olla 25-30 vuotta. Lisäksi työkaverilla oli juuri hankittuna uusi 20 000 euron auto - pääosin lainalla sekin. Aiempaa varallisuutta hänellä ei isommin ollut ja kuten huonoihin tapoihini kuuluu, pidinkin hänelle muutaman luennon, miten tulevaisuutta olisi kannattanut ennakoida jo monta vuotta aiemmin. Ikävuosia kaverille oli kertynyt 27. Toki on ymmärrettävää, että tuossa tilanteessa haluttiin lapselle hieman enemmän tilaa, mutta arjen realiteetit lainan suhteen olivat mielestäni täysin hukassa! Bruttotulot olivat noin 2400 euroa kuussa (eli pienemmät kuin minulla tällä hetkellä!) ja vaimo ei käy töissä. Tulotasoon ei myöskään oleodotettavissa suurta kasvua, koska koulut on jo käyty ja mielestäni ammatillinen osaaminen ei ole mitenkään erikoista. Myös urakehitykseen vaadittava kunnianhimo mielestäni puuttuu. Noin suuri laina ei tosin olisi luultavasti onnistunut ilman sukulaisten pankkisuhteita ja ymmärtääkseni joku sukulainen saatiin vielä takaajaksi.

Kysyin työkaveriltani kriittisesti, miksi hän päätyi muuttamaan taloustilanteessaan noin hyvätasoiseen asuntoon etenkin, kun asuntojen hinnat olivat nousseet jo koko 2000-luvun ja USA:n kriisin myötä Suomen tilannekin näytti huolestuttavammalta. Eikö pieni neliöiden karsiminen ja saunan pois jättäminen olisi ollut paikallaan? Suurin syy ostoon oli, että hän halusi 4-vuotiaalle lapselle enemmän tilaa ja saunaa pidettiin luksuksena, josta oltiin valmiita vähän maksamaankin. Kaveri myös perusteli asuntoaan sijoitukseksi ja uskoi vahvasti, että asuntojen hinnat jatkavat pk-seudulla nousuaan.

Kaveri eli itse säästöliekillä jo viime syksynä ja jätti esimerkiksi useimmat työporukanbaarireissutsäästösyistä väliin. Harmi kyllä, vuodenvaihteen jälkeen en ole kyseiseen kaveriin ollut enää yhteydessä, koska hän siirtyi työskentelemään pysyvästi eräälle asiakkaallemme. Korko-, energia- ja elintarvikekulujen kasvun myötä epäilen, että kaverilla on tällä hetkellä aika tiukka taloudellinen tilanne. Harmi sinänsä, koska henkilökohtaisesti kyseessä oli erittäin miellyttävä tyyppi.

Uskoakseni vastaavia tapauksia on Suomessa tällä hetkellä paljon ja mielestäni tällaiset taloudet ovat pian suuressa vaarassa mennä konkurssiin! Uskon myös, että tilanne laukeaa yllättäen ja voimalla, kun lainojen rajusti kasvaneita korkoja tarkistetaan ylöspäin. Sama ilmiö alkoi vuosi sitten myös USA:ssa ja oma ennustukseni on, että Suomessa aalto alkaa jonkun asteisena vielä tämän vuoden puolella. Vielä tällä hetkellä Suomen hyvä työllisyystilanne toimii kansantalouden turvaajana, mutta etenkin jos työllisyystilanne yhtään heikkenee, kotitalouksien konkurssit ovat mielestäni lähes väistämätön asia.

Jos kotitalouksienkonkurssiaalto toteutuu, asuntojen hinnat tulevat kokemaan rajun korjauksen alaspäin - myös pk-seudulla. Ihmiset usein uskottelevat itselleen, että pk-seudulta (etenkin Helsingin keskustan läheltä) ostettu asunto säilyttää arvonsa, koska uutta rakennusmaata ei yksinkertaisesti ole. Historiasta löytyy monta vastaavaa esimerkkiä. Esimerkiksi Japanissa 80-luvun asuntokupla perustui juuri väitteeseen, että kaupungin keskustan asuntojen arvo säilyy, koska uutta rakennusmaata ei enää mahdu sinne. Ja Japanissa maapula on tosiasia toisin kuin Suomessa. Useimmat varmasti tietävät, miten Japanille kävi. Romahdushan siitä seurasi ja seuraukset näkyivät pitkään.

Historia tuntuu toistavan itseään ja ihmisillä on taipumus uskotella itselleen, että nyt jokin oleellinen olisi muka toisin. Itsekin uskoin pitkään, että esimerkiksi 90-luvun lama ei olisi mahdollinen nykyisessä Suomessa, mutta tällä hetkellä ajatukseni ovat muuttuneet. Ajatuksienimuuttumiseen on varmasti vaikuttanut se, että olen viime aikoina lukenut hieman 1700-1900-lukujen taloushistoriaa ja kautta historian samat ilmiöt näyttävät toistuvan. Elämme siis uskoakseni mielenkiintoisia aikoja.

Kommentit