Aika irtautua Outotec-raketista

Hyvästäkin yrityksestä kannattaa luopua, jos se on liian kallis. Kaivos- ja metallitoimialan teknologiayhtiö Outotec on raketoinut vuoden 2008 lokakuun pohjalukemista nyt huimat 237 prosenttia. Kun mukaan laskee vielä yrityksen kahden vuoden aikana maksamat osingot, nousee tuotto peräti 257 prosenttiin. Nyt Outotecin kohdalla on kuitenkin mielestäni tultu tilanteeseen, jossa hyvä yhtiö on yksinkertaisesti liian kallis. Sen vuoksi omat Outotec-osakkeeni vaihtoivat omistajaa juuri pari päivää sitten.

Vuoden 2008 lopussa Outotec oli pörssin hylkiö ja sen kurssi oli romahtanut noin 80 %. Romahdus oli tapahtunut siitä huolimatta, että yhtiön kassa tulvi rahaa, tilauskirjat olivat täynnä ja osinkotuottokin pyöri 10 % tuntumassa. Yhtiö ei kuitenkaan tuntunut kelpaavan kovinkaan monelle. Tasan vuosi sitten julkaisinkin Outotecista analyysin, jossa totesin yhtiön osakekurssin olevan todella houkuttelevalla tasolla, vaikka se oli jo silloin lähtenyt nousuun. Vielä viime lokakuussakin kurssi oli mielestäni vahvalla pohjalla siitä huolimatta, että nousu oli jo silloin ollut hurjaa.

Edelleen jatkuneen rajun kurssinousun seurauksena tilanne on kuitenkin nyt muuttunut merkittävästi. P/E-luku pyörii 30 tuntumassa, eli tulostuotto on nykyisellään 3,3 %. Osinkotuotto taas on nykykurssiin suhteutettuna vaivaiset 2,5 %. Lisäksi yrityksen tilauskanta on puolittunut reilussa vuodessa. Toisin kuin viime vuonna ja vastoin kaikkea logiikkaa, nyt yhtiö kyllä kelpaa sijoittajille jopa yli kolminkertaiseen hintaan!

Outotecin tilauskannan ja uusien tilauksien määrän kehitys.
Outotecin tilauskannan ja uusien tilauksien määrän kehitys.

Outotec on edelleen loistava yhtiö, mutta kurssi on nyt mielestäni yksinkertaisesti noussut liian korkealle lähiaikojen odotuksiin nähden. Outotec on uutisoinut alkuvuoden aikana uusista projekteista, mutta ne lähinnä ylläpitävät nykyistä tilauskantatasoa. Lähiaikojen todellisista näkymistä kertoo esimerkiksi se, että Outotec saneeraa parhaillaan rankalla kädellä.

Outotecin osakekurssin kehitys ja omat sijoitusliikkeeni.
Outotecin osakekurssin kehitys ja omat sijoitusliikkeeni.

Näkemykseni on, että Outotecin poikkeuksellisen vahva kurssinousu perustuu seuraaviin seikkoihin:

  1. Osakekurssi oli vuoden 2008 loppupuolella jo alun perin pohjalukemissa johtuen esimerkiksi ulkomaisten omistajien pakkomyynneistä. Kevääseen 2009 jatkunut nousu selittyy puhtaasti järkevän hintatason palautumisella.
  2. Keväästä 2009 vuoden 2009 loppuun asti jatkunut nousu selittyy sillä, että Outotec todisti osavuosikatsauksillaan pärjäävänsä vahvasti myös taantumassa. Sijoittajien luottamus yhtiöön palasi. Samalla alkoi luonnollisesti myös yleinen markkinanousu.
  3. Alkuvuoden 2010 nousu selittyy markkinoiden odotuksilla yrityksen uutta johtoa kohtaan. Outotec sai alkuvuodesta uuden toimitusjohtajan ja samalla organisaatiota uudistettiin. Markkinat näyttivät ottavan tämän vastaan todella positiivisesti.

Kohtien 1 ja 2 nousu oli vahvalla pohjalla, koska Outotec on todistetusti selvinnut vaikeassa tilanteessa todella hyvin. Kohdan 3 nousu perustuu kuitenkin puhtaasti sijoittajien tulevaisuudenodotuksiin, jotka ovat mielestäni ehkä hieman liian ruusuiset. Toki ei sitäkään vaihtoehtoa täysin voi sulkea pois, että Outotec todella pystyisi vastaamaan markkinoiden odotuksiin. Tällä hetkellä pidän kuitenkin itse tätä epätodennäköisempänä vaihtoehtona.

Case Outotec on siis ainakin toistaiseksi minun osaltani nyt suljettu. Ennen kuluja ja veroja sijoitukseni arvonnousu oli 191,8 %. Keskimääräinen vuosituotto oli 170,5 %. Näin uskomattomia tuottolukuja saa katsella harvoin ja Outotec onkin tähän astisen sijoittajaurani onnistunein sijoitus. Ainoa asia, mikä tässä harmittaa on se, etten sijoittanut Outoteciin isompaa osuutta salkustani. No jälkiviisashan on aina helppo olla.

Outotec-sijoitukseni tuloslaskelma.
Outotec-sijoitukseni tuloslaskelma.

Kommentit