12 päivää myöhemmin

Nyt on kulunut 12 vuorokautta yhdestä taloushistorian karmeimmasta päivästä. Talouslehdet ennustivat koko finanssijärjestelmän romahtavan ja moni piensijoittaja, minä mukaan lukien, mietti, että tässäkö se nyt oli.

No maailmanloppu jäi kuitenkin tulematta. Hesari tipahti postilaatikosta normaaliin tapaan, autot kulkivat teillä, ihmiset puhuivat kännyköihin, pääkipuun otettiin särkylääkettä ja leivän päälle laitettiin kinkkua, eli ihmiset tekivät asioita, joista minä saan lopulta rahaa. Viikko joka tapauksessa pysäytti, joten nyt on hyvä hetki analysoida tapahtunutta ja miettiä jatkosuunnitelmia.

Keskiviikko 17.9. oli ehkä synkin päivä koko sijoitusurallani. Salkun markkina-arvo suli silmissä. Muutamassa päivässä ilmaan oli haihtunut yli 1000 euroa, mikä on näin pienelle salkulle iso summa. Osakesijoitusten lisäksi jopa omistamani eQ Rahamarkkinarahaston markkina-arvosta hävisi muutama prosentti, joka johtui siitä, että pieni siivu kyseisen rahaston sijoituksista oli vakuutusyhtiö AIG:n lainapapereissa. AIG:han oli konkurssin partaalla. Kun pankkeihin ja vakuutusyhtiöihinkään ei voinut enää luottaa, usko meinasi loppua ja tunteet saivat melkein jo vallan. Tunne sanoi, että ”myy kaikki, kun vielä jotain saat ja vaihda se kullaksi - käteiselläkään kun ei kohta enää ole arvoa”.

Onneksi järki voitti lopulta ja totesin, että parempi olla tekemättä mitään. Ainakin lyhyellä tähtäimellä tämä osoittautui oikeaksi vaihtoehdoksi. Yhdysvaltain hallitus sosialisoi AIG:n ja sen lainapapereilla oli jälleen arvoa muuallakin kuin ulkovessassa. eQ Rahamarkkina -rahaston arvo on siis palautunut viikossa lähes ennalleen. Viime viikon perjantaina myös osakemarkkinoilla juhlittiin, kun Yhdysvallat ilmoitti roskapankkisuunnitelmasta, jota sovellettiin myös Suomessa lama-aikoina. Yhdysvaltain finanssikriisihän on pohjimmiltaan verrattavissa Suomen lama-ajan pankkikriisiin. Kokoluokka vain on eri.

Kun kriisi ja epävarmuus vallitsevat, ihmisen psykologia toimii hauskasti. Sijoittamiskirjat varoittavat yhtenään antamasta tunteille valtaa, mutta epävarmoina aikoina tämän neuvon noudattaminen on haastavaa, vaikka siihen on muka varautunut. Olin todella lähellä tilannetta, jossa olisin realisoinut kaiken, lopettanut tämän blogin ja mennyt nurkkaan häpeämään. Onneksi järki voitti.

Tunteet eivät kuitenkaan aina ole pahasta. Viime heinäkuussa tehty sijoitus, joka perustui osittain tunteeseen, osoittautui nimittäin erittäin viisaaksi päätökseksi. Heinäkuussa vaihdoin eQ Lyhytkorko -rahaston eQ Rahamarkkina -rahastoon. Kuten edellä mainitsin, rahamarkkinarahasto koki kriisin keskellä kovia, mutta selvisi kuitenkin lopulta kunnialla. Samaa ei voi sanoa eQ Lyhytkorko -rahastosta. Sen lainapapereista noin 5 % oli sijoitettu konkurssipankki Lehmanin lainapapereihin ja salkusta löytyi myös muita huonoja papereita. Kyseisen korkorahaston arvosta on hävinnyt muutamassa viikossa lähes 8 %, mikä on kammottava luku turvallisena markkinoidulle korkorahastolle. Valitettavasti moni suomalainen piensijoittakin kärsi lopulta Lehman-konkurssista. Heidän joukossaan esimerkiksi Plazalla talouskolumnia kirjoittava Karo Hämäläinen.

Onnistuin siis nipin napin väistämään Lehman-miinan. Yrityksen konkurssia en tietenkään osannut arvata, vaan rahastovaihtoni perustui pitkälti tunteeseen. Kun heinäkuussa tutkin eQ Lyhytkorko -rahaston sisältöä, minulle ei tullut hyvä tunne. Tässä tapauksessa tunteen mukaan toimiminen oli siis erittäin hyvä ratkaisu. Tunteilla voi siis mielestäni osittain perustella sijoituspäätöstä, kunhan se ei tapahdu kriisin keskellä, jolloin tunne saa helposti liian suuren vallan.

Entäpä sitten tulevaisuus? Sitä tässä on ehtinyt jo useamman päivän pohtia ja olen tullut yhteen lopputulokseen: nyt ja lähikuukausina on äärimmäisen hyvä hetki ostaa osakkeita. Signaalit ovat selkeät. Talouslehdissä varoitellaan osakesijoittamisen riskeistä (kas kun ei vuoden 2007 alkupuoliskolla ennen kuin indeksit romahtivat 40 %). Yhdysvaltain talouskriisiin on syntymässä järkevin mahdollinen ratkaisu, vaikka siitä edelleen kiistellään. Ja mikä kiinnostavinta, konkarit ovat heräänneet talviuniltaan tekemään siirtoja. Warren Buffet osti reilu viikko sitten 4,7 miljardilla dollarilla koko Constellation Energy Group -energiayhtiön, jonka kurssi oli romahtanut finanssikriisin myllerryksessä. Samoin Buffet merkitsi kuluneella viikolla Goldman Sachsin osakkeita 5 miljardilla dollarilla.

Aivan Buffetin kaltaisiin liikkeisiin piensijoittaja ei pysty. Pörssistä löytyy kuitenkin hyviä osakkeita, jotka ovat nyt edullisia. Itse lisäsin tällä viikolla Orionia, TeliaSoneraa ja Neste Oilia jokaista noin 600 eurolla. Kaikki ovat edullisia yrityksiä, joiden tuotteille on vahva kysyntä myös taantuman aikana. Ensi kuussa minulla erääntyy muutaman tuhannen euron määräaikaistalletus S-pankissa ja jos kyseinen laitos on vielä silloin pystyssä, nuo rahat siirtyvät kokonaan osakkeisiin. Yksinkertaistettuna strategiani on tällä hetkellä laittaa lähes kaikki liikenevät rahat osakkeisiin, koska jo muutaman vuoden tähtäimellä ne ovat erittäin todennäköisesti kasvattaneet arvoansa merkittävästi. Keskustelin markkinatilanteesta noin viikko sitten erään rahoitusalalla työskentelevän henkilön kanssa. Hän oli laittanut asuntonsa myyntiin ja aikoi laittaa koko potin osakkeisiin. Kenellekään ei voi suositella aivan näin radikaalia liikettä, mutta tuo oli minulle viimeinen signaali, joka vahvisti päätöstäni siirtyä nyt entistä suuremmalla painolla osakkeisiin.

Muutama Euroopan maa on jo vajonnut taantumaan ja taantuma uhkaa myös muuta Eurooppaa. Osakkeet voivat siis vielä aivan hyvin laskea. Osakemarkkinat kuitenkin yrittävät ennakoida tulevaa taloustilannetta, eli nyt katse on jo pitkällä ensi vuodessa ja jopa ensi vuosikymmenessä. Kaikista kriiseistä on selvitty, joten voidaan olettaa, että niin käy myös nyt.

Warren Buffet on kuulemma sanonut seuraavan lauseen: ”There are three ’I’s in every cycle. The ’innovator,’ that’s the first ’I.’ After the innovator comes the ’imitator.’ And after the imitator in the cycle comes the idiot.” Idioottivaiheen huippu oli viime vuonna. Nyt taitaa olla innovaattoreiden hetki.

Kommentit