Älä tee työtä rahasta, vaan anna rahan tehdä töitä sinulle

Jokainen omistamasi euro, on omistamasi työntekijä, joka voi tehdä töitä puolestasi. Työn hedelmät ovat osinkoja, vuokria ja korkoja. Kun myös uudet eurot laittaa tekemään töitä, syntyy korkoa korolle -vaikutus, joka on sitä mahtavampi, mitä nuorempana aloitat. 10 000 euroa kasvaa 10 % vuosituotolla 10 vuodessa 25 940 euroksi ja 30 vuodessa 174 490 euroksi. Jos saatkin 10 % sijaan 12 % vuosituoton (osakemarkkinoiden historiallinen vuosituotto keskimäärin), 10 000 euroa kasvaa 30 vuodessa lähes 300 000 euroksi. Lopulta sinulla on niin paljon työtä tekevää rahaa, että olet saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden ja voit lopettaa itse työn tekemisen rahasta.

Yllä oleva ei ollut minun alkuperäistä ajatusmaailmaani, vaan yhdysvaltalaisen sijoittaja-kirjailija Robert Kiyosakin, joka on minun yksi jo aiemmin mainitsemistani esikuvista. Luin itse Kiyosakin erinomaisen kirjan Rikas isä - Köyhä isä muutama vuosi sitten ja se löytyy edelleen kirjahyllyni kunniapaikalta. Kirjan antamat neuvot eivät ole mitenkään mullistavia, mutta Kiyosakin käytännönläheiset esimerkit omasta elämästään tekevät kirjasta todellisen inspiraationlähteen. Nimenomaan tämä kirja sai minut ajattelemaan omaa tulevaisuuden taloustilannettani ja sitä, mitä voin sen eteen tänään tehdä.

Kiyosakin varsinaiset opit voi mielestäni tiivistää seuraaviin pointteihin:

  • Kun haluat jotain, sen eteen pitää tehdä töitä.
  • Rikkaan ja köyhän ihmisen erottaa ajattelutapa: köyhä ajattelee, että minulla ei ole varaa siihen - rikas, että mistä saan rahat siiten.
  • Köyhät tekevät työtä rahasta ja rikkaat antavat rahan tehdä töitä puolestaan.
  • Vaurastumisen perusta on rakentaa itselleen varallisuutta, joka tuottaa säännöllistä kassavirtaa.
  • Keskiluokan suurin virhe on rahoittaa elämän yleisiä menoja velalla (asunto, auto, kulutusluotot).
  • Tuottavan varallisuuden rakentamiseen velan ottoa kannattaa harkita omien riskinsietokykyjen mukaan.

Opit eivät ole siis maailmaa mullistavia. Kirja onkin mielestäni ensisijaisesti motivointiopus, jota olen henkilökohtaisesti suositellut monelle ja varmasti tule sitä jatkossakin suosittelemaan.

Inspiraation lähteitä on monenlaisia ja itseeni iskevät erityisesti yritysmaailmassa menestyneiden tarinat. Yhteen tällaiseen törmäsin tänään Fortune-aikakauslehden nettisivuilla: Bill Gatesin juontama kuvasarja hänen lapsuudestaan aina Microsoft-ajoille asti. Kannattaa myös lukea kuvasarjaan liittyvä artikkeli Gates without Microsoft (Gates on jäämässä ”eläkkeelle” ensi viikolla).

Täytyy myöntää, että ihailen suunnattomasti Gatesia. En pelkästään sitä, että hän loi tyhjästä käsittämättömän suuren varallisuuden, vaan ihailen myös hänen ajatusmaailmaansa. Maailma olisi aika paljon parempi paikka, jos kaikki miljardöörit olisivat kuin Gates.

Kommentit